Ti tips til ting du kan gjøre når du kjeder deg

Det er helt normalt å kjede seg av og til, men det kan føles veldig … kjedelig. Her får du tips til aktiviteter som kan slå i hjel kjedsomheten.

Sist oppdatert: 09.12.2020 Av: ungdomsredaksjonen, ung.no

""
NORMALT Å KJEDE SEG: Ungdomsjournalist Konstanse skriver om det å kjede seg, og tips til hva du kan gjøre. Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Du kan bli veldig rastløs av å kjede deg, men likevel er det ofte vanskelig å komme på noe å gjøre. Det er også vanlig å føle seg slapp og ikke klare å komme i gang med noe, selv om du vet at du kjeder deg. Likevel er det kort vei ut av kjedsomheten, bare du klarer sette i gang.

FAKTA: Å kjede seg av og til kan faktisk være sunt. Les hvorfor nederst i artikkelen.

Ti tips til ting du kan gjøre

  • Er det noe du har utsatt å gjøre? Lekser, rydding eller vasking? Nå er et godt tidspunkt å få det unna.
  • Prøv noe helt nytt! Det kan være hva som helst, som å prøve en ny idrett eller lære deg sjakk.
  • Finn på noe med familie eller venner. Hvis du ikke har en venn som er ledig den dagen, kan du kanskje strekke ut en hånd til noen du ikke kjenner så godt ennå?
  • Bruk kroppen. Gå en tur ut, enten langs veien eller på et fjell. Ellers kan du sykle, ta deg en joggetur, dra i svømmehallen, trene på en sport du driver med, kjøre litt styrketrening eller gjøre yoga. Det er bra for helsa og virker positivt på humøret. Sett gjerne en god podcast eller musikk på ørene.
  • Dra på utflukt. Utforsk stedet der du bor, eller dra til et annet sted. Ta gjerne et søk på nettet og sjekk hva som skjer der du bor. Kanskje finnes det en gate du ikke har gått i før, en kafé du ikke har vært på, eller en butikk du kun har sett fra utsiden? Bruk sansene: Se på andre mennesker, lytt til det som skjer rundt deg, og vær tilstede.
  • Slapp av, og ta ekstra godt vare på deg selv. Hva med litt hjemmespa?
  • Gjør noe kreativt. Begynn å skrive dagbok, skriv en tekst, lag en skulptur, ta bilder, tegn, sy eller mal.
  • Syng eller dans Det har ingenting å si om du er flink til det eller ikke, men synging og dansing funker godt både mot kjedsomhet og dårlig humør.
  • Bak noe godt. Kanskje du kan prøve en ny oppskrift?
  • Gjør noe hyggelig for noen andre. Dette er kanskje det aller fineste du kan gjøre om du kjeder deg. Lag noe fint til en du er glad i, spør om noen trenger hjelp med handling eller husarbeid, plukk søppel i gata, eller ring en det er lenge siden du har pratet med.

Kan du begynne på en fritidsaktivitet?

Hvis du kjeder deg veldig ofte, kan du kanskje vurdere å begynne med en fritidsaktivitet, vurdere å skaffe deg en jobb ved siden av skole, eller se om det er noe du kan bidra med på Frivillig.no.

Du kan også gå inn på ungfritid.no og søke på hva som finnes av fritidstilbud i området der du bor.

Lag en plan

Noen ganger vet du kanskje at det kommer en periode eller en dag der du kommer til å kjede deg. Det kan for eksempel være i en helg eller en ferie.

Da kan det være fint å lage deg en plan eller en avtale med noen på forhånd for noe du kan gjøre.

Det er sunt å kjede seg

Selv om det er kjipt å kjede seg, er det ikke noe du bør unngå for enhver pris. Det er helt normalt å kjede seg av og til, og det kan til og med være sunt! Hjernen får hvile, og får tid til å lagre og bearbeide alle inntrykk du har fått den dagen.

Visste du også at kjedsomhet normalt varer i to til tre timer, før den går over til en slags følelse av tilfredshet? Med andre ord er kjedsomhet ikke en følelse å frykte, men kan være fin å kjenne på av og til.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
""
NORMALT Å KJEDE SEG: Ungdomsjournalist Konstanse skriver om det å kjede seg, og tips til hva du kan gjøre. Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider