Trenger du tannregulering?

Skjeve tenner, underbitt eller store mellomrom mellom fortennene? Særpreg er sjarmerende, men noen trenger regulering.

REGULERING: Reguleringen må vanligvis være på i to år. Vær nøye med tannpussen! Foto: Atikah Akhtar/Unsplash
REGULERING: Reguleringen må vanligvis være på i to år. Vær nøye med tannpussen! Foto: Atikah Akhtar/Unsplash

Hvem trenger regulering?

Hvis du for eksempel har over- eller underbitt, tenner som står for trangt eller vokser skjevt kan det hende at du trenger tannregulering.

Hvis tannlegen mener at du trenger regulering får du henvisning til time hos kjeveortoped for endelig vurdering og behandling. Kjeveortopeder er spesialister på tannregulering og kalles ofte for «reguleringstannlege.

Det er vanlig at du har reguleringen på i minst to år og også bruker streng eller gom etterpå.

Hva koster det?

Det finnes ikke noen fast pris for tannregulering. Det er stor forskjell fra person til person hvor mye jobb som kreves, og forskjeller i pris hos forskjellige reguleringstannleger. Det beste er å snakke med tannlegen din om dette.

Du kan få dekket mellom 40 og 100 prosent av det tannreguleringen koster av folketrygden. Hvis tannhelsepersonell ikke synes du trenger reguleringen, må du betale alt selv. Du må også ha startet behandlingen før du fyller 21 år for å få støtte fra det offentlige.

Reguleringstannleger kan ha høyere priser enn det som det offentlige er villig til å betale for. Det betyr at du som pasient må regne med å måtte betale noe av behandlingen selv, også hvis du har rett til 100 prosent støtte. .

Hvis dere er flere søsken som trenger regulering, kan familien få mer i støtte per barn, såkalt søskenmoderasjon. For en del familier blir regulering likevel veldig dyrt. Hvis det gjelder din familie, kan foreldrene dine kontakte NAV for å vurdere om dere kan få hjelp med økonomien.

Det finnes mange fagfolk og politikere som mener at regulering burde være gratis, men foreløpig er det altså ikke det.

Regulering på grunn av utseende

Ønsker du deg tannregulering fordi tennene dine ikke ser ut som du vil? Selv om du kanskje er misfornøyd med utseendet, er det ikke sikkert at det å forandre på det er en god løsning.

Mellomrom mellom tenner og andre skjevheter gir særpreg og kan være veldig sjarmerende. Det er også lettere å holde tenner rene når de ikke står helt tett.

Behandling som handler om utseende blir sjelden betalt for av det offentlige, men du kan be om å få vurdering hos reguleringstannlege selv om den vanlige tannlegen ikke mener at det er nødvendig.

En slik undersøkelse koster da mellom 500-1000 kroner og du vil ikke prioriteres hvis det er kø for å få time. Kjeveortopeden gir svar på hva som kan gjøres, hvor lang tid det vil ta og hva det vil koste. Tannregulering for deg som ikke trenger det, eller bare trenger det litt, vil nok bli ganske dyrt.

Vil ikke at reguleringen skal synes

Mindre synlig regulering finnes, men det er sjelden og dyrt fordi det offentlige ikke betaler for det. Eksempler på mindre synlige former for regulering er å ha den på baksiden av tennene. Det finnes dessverre få reguleringstannleger som gjør dette i Norge i dag.

Det finnes også regulering med klosser av porselen, altså hvite klosser. Disse vil synes noe mindre enn vanlig regulering. Noen reguleringstannleger bruker også gjennomsiktige plater. Alle andre måter enn vanlig tannregulering koster mer, og tar nok litt mer tid å få gjort.

Kyss og oralsex

Det er ikke vanskelig å kysse med regulering, bare litt uvant til å begynne med! Reguleringen sitter på tennene, og normalt bruker man ikke tennene så mye når man kysser, men mest lepper og tunge. Den du kysser vil ikke komme til å skjære seg på tannreguleringen. Det at man kan henge seg fast i hverandres tannregulering hvis begge har det, er nok mest en myte. Puss tenner godt, så unngår du å få dårlig ånde fra matrester i reguleringen.

En god regel når en har oralsex er å ikke gjøre noe som kan føre til rifter og sår på kjønnsorgan. Det betyr at en må være forsiktig med tenner, negler og regulering, slik at de ikke skaper rifter.

Hva skjer etter at reguleringen er tatt av?

Tennene har ofte svært lyst til å vandre tilbake til sin opprinnelige plass. Etter å ha tatt av reguleringen må man derfor ofte ha streng på baksiden av fortennene. Dette er for å holde tennene på ”riktig” plass.

Noen får også en plate/gom som skal brukes om natten i noen år. Platen er støpt for å passe deg perfekt. Hvis du ikke bruker den som avtalt, kan du fort kjenne at den slutter å passe. Hvis strengen løsner, bør du be om time hos reguleringstannlegen for å få den festet.

Det kan være litt vanskeligere å holde tennene rene når man har regulering. Når reguleringen fjernes synes en del at tennene ser misfarget ut, men som regel er det bare uvant og tennene er ikke så misfarget som du tror. Du kan be om å få en rens av tannpleier eller tannlege.

Er du ikke fornøyd?

Hvis du er misfornøyd med noe av tannbehandlingen du har fått, går det an å klage. Ler mer om det på helsenorge.no

Fakta

  • Det er vanlig at du har reguleringen på i minst to år og at du bruker streng eller gom etterpå
  • Det offentlige betaler deler av reguleringen for deg hvis du har behov for regulering
  • Det er ikke vanskelig å kysse med regulering
  • Puss tenner godt, så unngår du å få dårlig ånde fra matrester i reguleringen

Skrevet av Redaksjonen

Sist oppdatert: 16.11.2020

Kilder:

Tannlegen i fagpanelet og Helsenorge.no

Offentleg og kvalitetssikra
REGULERING: Reguleringen må vanligvis være på i to år. Vær nøye med tannpussen! Foto: Atikah Akhtar/Unsplash
REGULERING: Reguleringen må vanligvis være på i to år. Vær nøye med tannpussen! Foto: Atikah Akhtar/Unsplash

Fakta

  • Det er vanlig at du har reguleringen på i minst to år og at du bruker streng eller gom etterpå
  • Det offentlige betaler deler av reguleringen for deg hvis du har behov for regulering
  • Det er ikke vanskelig å kysse med regulering
  • Puss tenner godt, så unngår du å få dårlig ånde fra matrester i reguleringen
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva skjer hos tannlegen?

Tannlege eller tannpleier undersøker tennene dine og kan spørre deg om vanene dine. De har taushetsplikt.

IKKE FARLIG: Tannlegen vil deg vel. Gå til tannlege regelmessig for å ta vare på tenner og tannkjøtt! Foto: Colourbox

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Gutt som ser bekymret ut.

Hvordan kan du like deg selv bedre?

Du kan føle deg verdiløs eller tenke at du ikke er bra nok. Det er noe mange kjenner på innimellom. For å få bedre selvfølelse kan det hjelpe å endre måten du tenker på om deg selv.

Oralsex og munnsex

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan?

To jenter ligger i senga

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente