Kjønnssykdommer, eller seksuelt overførbare infeksjoner (soi), er sykdommer som smitter fra en person til en annen ved sex.

Du kan være smittet uten å vite det

Kjønnsssykdommer gir ikke alltid symptomer. Faktisk er det mer vanlig å ikke ha symptomer enn å ha det. Det gjør at du kan være smittet uten å vite det og da kan du også smitte andre uten å vite det.

Derfor er det viktig å teste seg jevnlig og alltid etter at du har hatt sex med en ny partner.

Hva skyldes det og hvordan smitter det?

Seksuelt overførbare infeksjoner skyldes vanligvis bakterier eller virus, som kan gi betennelse eller annen sykdom på det stedet de slår seg ned. Det kan være i eller rundt kjønnsorganene, i hals, rundt munnen eller i øyne.

FAKTA

Bruk kondom!
Med kondom er du langt på vei beskyttet mot det meste! Bestill gratis kondomer her.
Gå til lege hvis du mistenker at du har en kjønnssykdom eller er litt bekymret for noen plager i underlivet. Du kan gå til Helsestasjon for ungdom eller til fastlege og få testet deg og få hjelp, råd og behandling.

Sykdommene smitter primært når man har vaginalsex, oralsex eller analsex uten å bruke kondom. Noen seksuelt overførbare infeksjoner er mer smittsomme enn andre. Felles for dem er at du like gjerne kan bli smittet første gang du har sex som senere.

Noen er veldig vanlige, andre sjeldne

De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og kjønnsherpes.

Kjønnssykdommer som er mindre utbredt er mykoplasma genitale, gonoré, trichomonas-infeksjon, hepatitt B og C, hiv-infeksjon og syfilis. Flatlus og skabb smitter også ved intimkontakt og du trenger ikke å ha samleie for å bli smittet.

Kondom er den eneste prevensjonsmetoden som beskytter både mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer. Det beskytter godt mot de fleste sykdommene, men ikke 100% mot alle.

 

Oversikt over de ulike kjønnssykdommene:

 • arrow_drop_down_circle  Klamydia
  De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Dersom man får plager merker man disse tidligst 1–2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet.

  De vanligste plagene ved klamydia i skjede:

  • Svie ved vannlating
  • Forandret utflod: økt mengde, annen farge, tykkere konsistens
  • Blødning etter samleie eller utenom menstruasjon
  • Smerter ved samleie
  • Kløe/svie i skjede

  De vanligste plagene ved klamydia i penis/urinrør:

  • Svie ved vannlating eller kløe i urinrør
  • Utflod (puss eller slim) fra urinrør
  • Kløe i urinrør eller under forhud
  • Kløe, utslett eller sår under forhud eller på penishode

  De vanligste plagene ved klamydia i endetarm:

  • Kløe/svie/sårhet i endetarm

   Det er også mulig å få klamydiainfeskjon i øyet. Da vil øyet bli veldig rødt og irritert.

 • arrow_drop_down_circle  Kjønnsvorter
  Kalles også kondylomer og er vorter på hud eller slimhinner i underlivet

  Vanlige symptomer/plager

  Kjønnsvorter kan variere i størrelse og utseende. Noen er små, hudfargede og flate, andre kan være mer knudrete og hvite. Antallet varierer også. Noen får bare én, mens andre får flere vorter. I tillegg til vorter er det ikke uvanlig å få plager som kløe, svie og små sprekker i hud og slimhinner. Dette kan gi smerter ved samleie og smerter ved vannlatning.

  Kjønnsvorter skyldes et HPV-virus. De fleste med slikt HPV-virus får små og usynlige vorter, eller ingen vorter, men også de usynlige vortene kan gi plager i form av kløe, svie og små sprekker i hud og slimhinne.

 • arrow_drop_down_circle  Kjønnsherpes
  Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Noen opplever også utstrålende smerter i huden, for eksempel nedover lårene. Etter noen dager kommer det blemmer og sår på penis, rundt skjedeåpningen eller i huden rundt kjønnsorganet. Sårene kan også komme rundt endetarmsåpningen.

  Blemmene sprekker ganske raskt og oftest er det kun sårene du vil legge merke til. Sårene gjør vanligvis svært vondt, og du kan kjenne at det svir når du tisser, hvis urinen kommer borti et sår. Etterhvert får sårene skorpe. Når sårene gror vil huden bli normal og uten arr.

  Mange får også plager som feber, hodepine, nedsatt allmenntilstand og sykdomsfølelse den første gangen de har herpes.

  Et herpesutbrudd kan tidligst komme fem til sju dager etter at du ble smittet. Det er likevel ikke uvanlig at et utbrudd kan komme flere år etter at du ble smittet.

  De som blir smittet med herpes vil ha viruset i kroppen resten av livet, men det er varierende med hvor plaget man er. Noen vil få utbrudd bare én gang i livet, noen kan få utbrudd flere ganger, mens andre igjen vil aldri få sår og derfor ikke vite at de er smittet. Om du skulle få et herpesutbrudd så finnes det medisiner som demper smertene, og som gjør at utbruddet varer kortere. Herpes er veldig vanlig i Norge.

  Herpes er ikke farlig, men det kan være smertefullt når man har sår og man kan smitte andre.

 • arrow_drop_down_circle  Gonore
  De fleste som får smitte i penis (urinrør) får symptomer. Ved smitte i skjede får bare rundt halvparten symptomer. Smitte i hals og anus gir sjelden symptomer. Eventuelle plager merkes tidligst to til sju dager etter smittetidspunktet, men kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet.

  Noen er smittet uten at de får noen symptomer. Smitten kan da videreføres uten at smittebæreren er klar over det.

  De vanligste plagene ved smitte i skjede:

  -Svie ved vannlating

  -Endringer i utflod, for eksempel økt mengde, annen farge eller tykkere konsistens

  -Blødning etter samleie eller utenom menstruasjon

  -Smerter ved samleie

  De vanligste plagene ved smitte i penis:

  -Svie ved vannlating eller kløe i urinrør

  -Utflod fra urinrør, ofte gulaktig puss eller slim

  -Kløe i urinrør eller under forhud

  -Kløe, utslett eller sår under forhud eller på penishode

  De vanligste plagene hals eller endetarm:

  -Smerter og hevelse i hals

  -Kløe/svie i endetarm