Kan jeg ha en kjønnssykdom?

Har du hatt ubeskyttet sex? Klør eller svir det i underlivet? Her finner du oversikt over de ulike kjønnssykdommene (soi) som kan smitte ved sex.

Tegning av en gutt med buksene ned og en arm med varselskilt kommer opp (ung.no)
SJEKK DEG: Husk å bruke kondom, det er den beste beskyttelsen mot kjønnssykdommer. Illustrasjon: ung.no

Kjønnssykdommer, eller seksuelt overførbare infeksjoner (soi), er sykdommer som smitter fra en person til en annen ved sex.

Du kan være smittet uten å vite det

Kjønnsssykdommer gir ikke alltid symptomer. Faktisk er det mer vanlig å ikke ha symptomer enn å ha det. Det gjør at du kan være smittet uten å vite det og da kan du også smitte andre uten å vite det.

Derfor er det viktig å teste seg jevnlig og alltid etter at du har hatt sex med en ny partner.

Hva skyldes det og hvordan smitter det?

Seksuelt overførbare infeksjoner skyldes vanligvis bakterier eller virus, som kan gi betennelse eller annen sykdom på det stedet de slår seg ned. Det kan være i eller rundt kjønnsorganene, i hals, rundt munnen eller i øyne.

Sykdommene smitter primært når man har vaginalsex, oralsex eller analsex uten å bruke kondom. Noen seksuelt overførbare infeksjoner er mer smittsomme enn andre. Felles for dem er at du like gjerne kan bli smittet første gang du har sex som senere.

Noen er veldig vanlige, andre sjeldne

De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og kjønnsherpes.

Kjønnssykdommer som er mindre utbredt er mykoplasma genitale, gonoré, trichomonas-infeksjon, hepatitt B og C, hiv-infeksjon og syfilis. Flatlus og skabb smitter også ved intimkontakt og du trenger ikke å ha samleie for å bli smittet.

Kondom er den eneste prevensjonsmetoden som beskytter både mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer. Det beskytter godt mot de fleste sykdommene, men ikke 100% mot alle.

Oversikt over de ulike kjønnssykdommene:

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 16.01.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Tegning av en gutt med buksene ned og en arm med varselskilt kommer opp (ung.no)
SJEKK DEG: Husk å bruke kondom, det er den beste beskyttelsen mot kjønnssykdommer. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Bruk kondom!

Med kondom er du langt på vei beskyttet mot det meste! Bestill gratis kondomer her.


Gå til lege hvis du mistenker at du har en kjønnssykdom eller er litt bekymret for noen plager i underlivet. Du kan gå til Helsestasjon for ungdom eller til fastlege og få testet deg og få hjelp, råd og behandling.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan bruker du kondom?

Kondom brukes på penis under sex for å unngå graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Det er det eneste sikre prevensjonsmiddelet som gutter kan bruke.

Nærbilde av to hender som holder i hverandre med et kondom i midten.
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.