Hva er lystgass og er det farlig?

Bruk av lystgass er ikke ulovlig, men kan være skadelig. Puster man inn ren lystgass kan det føre til bevisstløshet og kvelning, permanente skader på hjernen og i verste fall død.

Sist oppdatert: 04.11.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Lystgassbeholdere ser ut som små patroner.
STADIG VANLIGERE: Kanskje har du sett slike patroner på bakken ute eller på fest? Mange som ruser seg på lystgass vet ikke om bivirkningene ublandet lystgass har. (Foto: Pexels)

Lystgass, også kjent som dinitrogenoksid (N2O), brukes vanligvis som smertestillende middel i helsevesenet – for eksempel ved fødsel eller tannbehandling. Dette er først og fremst fordi gassen øker effekten av andre smertestillende midler og i tillegg har beroligende egenskaper.

Lystgass som rusmiddel

De siste årene har stadig flere unge brukt lystgass for å ruse seg. Det er riktignok ikke ulovlig å kjøpe gassen, som selges i små patroner/beholdere. Men å puste inn ren lystgass påvirker kroppen annerledes enn helsevesenets lystgass, som alltid blandes ut med oksygen.

Når er lystgass farlig å bruke?

Lystgass i seg selv er ikke spesielt giftig, men når vi puster inn noe som ikke er oksygen vil vi faktisk bli litt kvalt.

Og ved innånding av ren lystgass – enten rett fra beholderen eller via en ballong – vil ikke kroppen sende faresignaler til hjernen, fordi mangelen på oksygen ikke registreres. Mange er ikke klare over denne faren eller at man faktisk kan dø ved å misbruke lystgass på denne måten.

Puster man inn ren lystgass mange ganger på rad, øker kvelningsfaren og man risikerer også permanent skade på nerveceller som tåler oksygenmangel dårlig.

Fordi lystgass også påvirker muskler og balanseevne, kan du i tillegg risikere å skade deg hvis du faller eller får et illebefinnende. Inhalering (innpusting) av gass rett fra beholderen kan også gi frostskader i munn og svelg.

Hva er ditt forhold til lystgass?

Hva skjer når man puster inn lystgass?

Lystgassen tas opp i lungene og går ut i blodet derfra. Virkningen varer i omtrent ett til to minutter etter innånding – rusen varer med andre ord ganske kort. Lystgassen har blant annet følgende effekter på kroppen:

 • Øker produksjonen av dopamin (lykkehormon) i hjernen. Dette kan gi en følelse av eufori (sterk lykkefølelse) og det er vanlig å få latterkrampe.
 • Påvirker nervevev i hele kroppen på lignende måte med alkohol og sovemedisin, og kan derfor virke forsterkende på alkoholrus om du har drukket i forkant. Du kan føle deg beroliget og sløv og bli slapp i musklene, som kan gjøre det vanskelig å holde balansen.
 • Virker smertestillende på samme måte som en liten dose morfin eller opium. Lystgassen påvirker også et annet stoff i hjernen (dynorfin), som gir en følelse av velvære.
 • Kvalme er en vanlig bivirkning. Det kan gjøre at rusen oppleves ubehagelig for noen.

Hva gjør langvarig bruk av lystgass med kroppen?

Langvarig bruk av lystgass kan skade arvestoffet i kroppen (DNA), gi alvorlige nerveskader, lammelser og nummenhet. Tegn på slike skader kan være at man føler seg trøtt, får blek hud og opplever vansker med å puste når man er i fysisk aktivitet.

Hva gjør jeg hvis noen blir akutt dårlig av lystgass?

 • Sjekk pust og puls, og legg deretter vedkommende i stabilt sideleie.
 • Er du usikker på førstehjelp, få hjelp fra nødtelefon 113 eller få tak i noen i nærheten som kan det.
 • Hvis personen er veldig varm, kjøl ham/henne ned ved å vifte luft på dem eller sprute kaldt vann.
 • Ikke gi drikke til noen som er bevisstløs.
 • Når ambulansen kommer, fortell hva slags stoff vedkommende har tatt.
 • Ikke forlat personen selv om du er redd for å bli innblandet i noe.
 • Ambulansepersonellet har taushetsplikt.
Lystgassbeholdere ser ut som små patroner.
STADIG VANLIGERE: Kanskje har du sett slike patroner på bakken ute eller på fest? Mange som ruser seg på lystgass vet ikke om bivirkningene ublandet lystgass har. (Foto: Pexels)

Hva er ditt forhold til lystgass?

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider