MDMA og ecstasy

MDMA selges både som pulver/krystaller og som tabletter. Tablettene kalles vanligvis for ecstasy, og MDMA er virkestoffet i disse.

MDMA og ecstacy (Colorbox)
MDMA og ecstacy kommer i ulike former og fasonger og kan være veldig skadelig. Foto: Colourbox

MDMA er et syntetisk framstilt stoff, som både er oppkvikkende (sentralstimulerende) og hallusinerende (gi synsforstyrrelser). MDMA i pulver/krystallform er ofte veldig sterkt. Det som gjør det ekstra farlig er at det kan være vanskelig å dosere, som gjør det er lett å ta for mye. Mdma omtales ofte som molly eller emma

Ecstasy selges vanligvis som tabletter eller kapsler med farger og karakteristiske symboler som f.eks. smilefjes, bilmerker eller fredssymboler. Tablettene kalles blant annet for knips og E i rusmiljøene.

MDMA/ecstasy er ulovlig i Norge.

Hvordan er rusen?

Effekten inntreffer vanligvis 20-60 minutter etter inntak, men det kan ta mer enn 90 minutter før rusen merkes dersom man nylig har spist. Rusen varer i 4-6 timer.

Den som tar det kan føle seg oppstemt (gira) og energisk, og merke dårligere appetitt og følse seg mindre trøtt. Noen føler seg mer åpen og forståelsesfull, mens noen føler en sterk lykkefølelse som kan ligne forelskelse. Vanlige fysiske reaksjoner inkluderer temperaturstigning, tørste, høy puls og utvidede pupiller.

Mange opplever forsterkede sanseinntrykk, sterke følelser og endring i bevissthetstilstand. Opplevelsen kan svinge fra behagelig til ubehagelig og skremmende. Jo høyere dosen er, jo større er risikoen for panikk, angst, paranoia og psykoselignende tilstander. du kan også oppleve søvnvansker, smerter i brystet og svimmelhet om du bruker Mdma.

Er det farlig?

MDMA/ecstasy fører til raskere puls og høyere blodtrykk. Sammen med intens fysisk aktivitet, som for eksempel dansing over lengre tid, kan hjerte og kretsløp bli overbelastet. Det kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneblødning.

MDMA/ecstasy kan også sette de varmeregulerende mekanismene i kroppen din ut av funksjon, som kan gi overoppheting og kollaps. Store doser øker sansynligheten for dette

Kombinasjonen av MDMA/ecstasy og dansing gjør deg tørst. Mange drikker derfor mye vann, og flere liter er ikke uvanlig. Dette kan motvirke overoppheting, men høyt vanninntak kan gi for lavt innhold av salter i blodet (hyponatremi). Det kan føre til bevisstløshet, kramper, hjerterytmeforstyrrelser og i verste fall døden.

Tegn på heteslag

Får du heteslag vil du føle deg varm og uvel. Du slutter å svette, har problemer med å tisse, eller tisser urin som er mørk. Du blir svimmel og risikerer å kollapse.

Hva gjør du om noen kollapser?

 • Sjekk pust og puls, og legg deretter vedkommende i stabilt sideleie.
 • Er du usikker på førstehjelp, få hjelp fra nødtelefon 113 eller få tak i noen i nærheten som kan det.
 • Hvis personen er veldig varm, kjøl ham/henne ned ved å vifte luft på dem eller sprute kaldt vann.
 • Ikke gi drikke til noen som er bevisstløs.
 • Når ambulansen kommer, fortell hva slags stoff vedkommende har tatt.
 • Ikke forlat personen selv om du er redd for å bli innblandet i noe.
 • Ambulansepersonellet har taushetsplikt.

Du kan føle bli depressiv

Psykisk har MDMA/ecstasy ofte følger de nærmeste dagene etter bruk. Da vil humøret ofte være dårligere enn normalt, og mange blir depressive.

Over lang tid kan bruk av MDMA/ecstasy få betydning for hjernens regulering av glede, angst, stemningsleie, søvn og tolking av sanseinntrykk. Det kan også være fare for langvarige psykiske lidelser som angst og depresjoner.

Avhengighet

MDMA anses å være lite vanedannende sammenlignet med andre rusmidler, selv om du kan oppleve en viss grad av psykisk avhengighet. Dette kan f.eks. kjennetegnes ved at du kjeder deg, føler deg tom, apatisk o.l. hvis du ikke bruker MDMA ved noen anledninger.

Ved inntak av høye doser over flere dager kan du få fysiske plager og bli utmattet og nedslitt.

Noen bruker beroligende medikamenter for å motvirke angst og depresjonsplager etter bruk av MDMA/ecstasy. Andre bruker hasj og store mengder alkohol for å dempe de negative reaksjonene.

Få hjelp

Ønsker du å slute med MDMA/ecstacy eller har spørsmål om det, kan du ta kontakt med RUSinfo på 915 08588 eller sende inn spørsmål til ung.no.

Skrevet av RUStelefonen og ung.no

Sist oppdatert: 30.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
MDMA og ecstacy (Colorbox)
MDMA og ecstacy kommer i ulike former og fasonger og kan være veldig skadelig. Foto: Colourbox

Fakta

Kan føre til

 • Sterkt psykisk avhengighet.
 • Uforutsigbare hendelser - blanding av forskjellige typer narkotika.
 • Uante Langtidsvirkninger/eksperiment med egen kropp.
 • Depresjon, likegyldighet og lav energi.
 • Angst, uro, følelse av trykk i brystet.
 • Overoppheting og kollaps.
 • Hjerteinfarkt.
 • Om noen kollapser: ring 113.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvorfor blir du avhengig?

Bruk av rusmidler og tobakk, kan føre til avhengighet. Men hvorfor blir vi avhengige, og hvordan oppleves det?

Oversikt over gode hjelpetjenester

På ung.no finner du oversikt over gode hjelpetjenester, enten du har det vanskelig hjemme, trenger noen å snakke med, eller har spørsmål om alt fra alkohol til forelskelse.

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)