Hva er narkotika, og hva er ulovlig?

Ordet narkotika brukes om alle ulovlige og reseptbelagte rusgivende stoffer.

ULOVLIG: Brudd på legemiddelloven er straffbart. Ungdom som tas for bruk av narkotika vil ofte bli ilagt en reaksjon fra politiet. (Foto:S. McCutcheon/Pexels)

En definisjon på narkotika er at det er et rusmidler som står oppført på narkotikalisten. Det er myndighetene (Statens legemiddelverk) som bestemmer hvilke stoffer som regnes som narkotika.

Bruk av narkotika er forbudt

Narkotikaforskriften sier hva som er narkotika. Legemiddelloven sier at tilvirkning, anskaffelse, omsetning, innførsel, utførsel, oppbevaring, besittelse og bruk av narkotika er forbudt. 

Brudd på legemiddelloven er straffbart. Ungdom som tas for bruk av narkotika vil ofte bli ilagt en reaksjon fra politiet.

På ung.no kan du lese om hva som skjer om du blir tatt med hasj eller andre narkotiske stoffer.

Det finnes noen ulovlige rusmidler som brukes som medisinsk behandling. Da skriver lege ut resept.

Ulike typer narkotika

Grovt sett kan man dele de narkotiske stoffene inn i tre grupper ut ifra hvilken virkning de har; Dempende, stimulerende og hallusinogene, men ikke alle stoffer passer inn i disse tre gruppene.

Eksempler på narkotika er: Cannabis og hasj, mdma, kokain, og medikamenter som valium og rohypnol.

Rusreformen

Mange har hørt om rusreformen. Rusreformen finnes i dag kun som et forslag til endringer i regeleverket. Det er store politiske diskusjoner om dette, og det er uklart hvordan det vil bli i fremtiden.

Narkotika er fortsatt ulovlig. Du kan lese mer om rusreformen på Regjeringen.no.

Har du spørsmål om narkotika, rus eller avhengighet?

Har du spørsmål eller lurer på noe om narkotika, rus eller avhengighet kan du finne noen å chatte med i oversikten vår over chattetjenester. Klikk på denne lenken og se under overskriften Rus og avhengighet.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 02.07.2021

Offentleg og kvalitetssikra
ULOVLIG: Brudd på legemiddelloven er straffbart. Ungdom som tas for bruk av narkotika vil ofte bli ilagt en reaksjon fra politiet. (Foto:S. McCutcheon/Pexels)
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente