Hva må du huske på konfirmasjonsdagen?

Hva skulle du egentlig gjøre under konfirmasjonsseremonien? Skal du holde tale, og hva skal du i så fall si? Få gode tips til konfirmasjonsfesten her!

Sist oppdatert: 28.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Dress som blir sydd til konfirmasjon
DIN DAG: Noen ønsker å holde en tale på sin egen konfirmasjonsdag, da kan det være fint å forberede denne snart.

Det er mye å tenke før en konfirmasjon, og kanskje er det ikke så lett å huske alle beskjeder du får om hva du må gjøre og ikke gjøre, og hva du må si og ikke si.

Det viktigste å huske på er kanskje at konfirmasjonsdagen er din store dag, og selv om mange kan komme med velmenende råd og tips, er det til syvende og sist helt opp til deg selv hva du ønsker for din konfirmasjonstid og din konfirmasjonsdag.

Hva skjer egentlig under seremonien?

Hvis du har valgt en kirkelig konfirmasjon markeres avslutningen på konfirmasjonstiden med en konfirmasjonsgudstjeneste. I Den norske kirke er konfirmasjonen en forbønnshandling. Det er en høytidelig handling, hvor hver enkelt konfirmant blir bedt for under håndspåleggelse.

Det vil i praksis si at du går sammen med en passe stor gruppe opp til alteret og kneler når ditt navn blir ropt opp. Liturgen legger hånden på hodet ditt og ber en bønn.

Hvis du har valgt en Humanistisk konfirmasjon markeres avslutningen på konfirmasjonstiden med en seremoni bestående av ulike kulturinnslag som musikk, diktlesing, sang og taler. Du blir presentert ved at du får utdelt kursbevis. Det blir holdt en tale til alle konfirmantene, og ofte har også du og de andre konfirmantene selv laget en hilsen som fremføres denne dagen.

Husk at det ofte er begrenset med plasser under seremoniene, noe som kan bety at det bare er plass til den nærmeste familien.

Hvordan forholder du deg til gjestene og gavene?

Det er mange måter å feire konfirmasjonsdagen på. Noen har et stort selskap med mange gjester, mens andre feirer med den nærmeste familien. Uansett hvordan du velger å feire dagen får du antakelig en eller flere gaver.

Et godt tips hvis du får flere gaver kan være å skrive ned hva du får av hvem. Ikke bare er det fint for din egen del å huske hvem som gir deg hva, men det gjør også at du kan være litt mer personlig i takkekortet. For eksempel kan du skrive "takk for smykket" eller "takk for fotoalbumet" istedenfor bare "takk for gaven".

  • Hvis du synes det er vanskelig å takke alle personlig for gavene i løpet av konfirmasjonen, kan en tale være en god idé for å vise at du setter pris på gjestene som kom og feiret deg.

Må du holde tale?

Ingen kan tvinge deg til å si noe som helst hvis du ikke ønsker det, det er helt og holdent ditt valg.

Men det er kanskje noen som setter pris på om du sier noen ord.

Synes du det er skummelt å holde tale, men ønsker å glede familien din, kan det være et triks å si nettopp "noen ord". Kanskje holder det for eksempel å takke dem som har hjulpet deg å stelle i stand til konfirmasjonen, samt å takke alle gjestene for gavene og for at de kom.

Ønsker du å si noe mer enn det, finner du flere tips her.

En grei måte å komme i gang på kan være å skrive ned stikkord om hva du vil si. Slike stikkord kan for eksempel være:

  • takke gjestene for at de kom
  • takke for gaver
  • takke foreldrene dine
  • noen ord om hva konfirmasjonen betyr for deg, hvorfor du konfirmerte deg, noen ord om hva du har lært i konfirmasjonstiden
  • noen ord om på hvilke måter du føler deg voksen og noen ord om på hvilke måter du ikke føler deg voksen
  • hva er viktig for deg i livet, hvordan du ser på fremtiden

Husk også at det helt sikkert er flere som kan hjelpe deg med å skrive en tale. Både med å komme i gang, underveis og når du føler du er ferdig.

Hvor mye er det vanlig å få i gave?

Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er vanlig å få i konfirmasjonsgave. Kanskje ønsker du deg bare penger, kanskje ønsker du deg bunad eller kanskje ønsker du deg litt forskjellig som smykker, klokke, mobil eller lignende.

Hva du får, og eventuelt hvor mye du får, kommer helt an på hva du har ønsket deg, om det kommer mange gjester i konfirmasjonen, hva som er vanlig å legge i gaver i din familie, tradisjoner osv.

Selv om det selvfølgelig er veldig fint å få gaver du ønsker seg til konfirmasjonen, så er kanskje ikke dette det aller viktigste med dagen. Husk at du også har tatt et valg om å konfirmere deg, kanskje et av de første valgene du har tatt på egenhånd. Du har deltatt på konfirmasjonsundervisning og forhåpentligvis lært masse, og du beveger deg sakte, men sikkert inn i de voksnes rekker. Det er mye å feire, og gavene er bare en liten del av det.

Hva skriver du i takkekortene?

Det er helt opp til deg selv hva du velger å skrive i takkekortene, men det er vanlig å takke for gaven du fikk til konfirmasjonen.

Et tips er som nevnt å skrive ned hva du får av hvem på konfirmasjonsdagen, slik at du for eksempel kan skrive "takk for smykket" istedenfor "takk for gaven". Da blir det straks litt mer personlig.

I tillegg kan du, hvis du ønsker det, takke gjestene som var i konfirmasjonen for at de kom.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
Dress som blir sydd til konfirmasjon
DIN DAG: Noen ønsker å holde en tale på sin egen konfirmasjonsdag, da kan det være fint å forberede denne snart.

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider