Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

A-Å

Konfirmasjon - hva passer for deg?

konfirmasjon (colourbox.com)
KONFIRMASJON: Det finnes flere måter å konfirmere seg på, men i Norge er det vanligste å konfirmere seg enten kirkelig eller humanistisk.

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon vil du i så fall ha?

konfirmasjon (colourbox.com)
KONFIRMASJON: Det finnes flere måter å konfirmere seg på, men i Norge er det vanligste å konfirmere seg enten kirkelig eller humanistisk.

Signatur Redaksjonen, ung.no


Hva er konfirmasjon?

Det finnes flere måter å konfirmere seg på, men i Norge er det vanligste å konfirmere seg enten kirkelig eller humanistisk. En kirkelig konfirmasjon handler om å bekrefte og fornye dåpsløftet og troen sin. En humanistisk konfirmasjon handler om å lære å ta egne valg og utfordre til selvstendig tenkning og etisk refleksjon.

Selve ordet "konfirmasjon" kommer fra det latinske ordet "confirmatio", som betyr stadfestelse, bekreftelse eller styrkelse.


Hvorfor konfirmerer man seg?

Det er helt frivillig om du vil konfirmere deg eller ikke, men omtrent 80 % av alle 15-åringer i Norge velger å konfirmere seg. Cirka 16 % av disse velger humanistisk konfirmasjon, mens resten velger den kirkelige varianten.

Barnekonvensjonen fastslår at land skal respektere barn og unges rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Fra du har fylt 15 år har du derfor rett til å bestemme helt selv om du vil konfirmeres kirkelig, humanistisk eller ikke i det hele tatt.


Hva er forskjellen på kirkelig og humanistisk konfirmasjon?

En kirkelig konfirmasjon handler om å lære det grunnleggende i kristendommen og Bibelen. Målet for konfirmasjonstiden er å vekke og styrke troens liv som gis i dåpen, for å leve i forsakelse og tro, tilbedelse og tjeneste som en av Jesu Kristi disipler (Plan for trosopplæring, Gud gir – vi deler, 2010).


En humanistisk konfirmasjon handler om å styrke humanistiske verdier i samfunnet, og er et kurs i livssyn og etikk. Målet er å styrke de unges evne til selvstendig tenkning og etisk handling.


Begge variantene har kurs som går over flere uker og avsluttes med en høytidelig seremoni. Noen steder drar man på konfirmasjonsleir, andre steder ikke. Dette vet lokallaget eller menigheten der du bor mer om!


Må man være kristen for å konfirmere seg kirkelig?

Nei. Du kan velge å konfirmere deg kirkelig enten du tror, tviler eller bare er nysgjerrig på å lære mer. Du må imidlertid være døpt, eller døpe deg underveis i konfirmasjonstiden.

Du kan også velge humanistisk konfirmasjon uavhengig av ditt eller dine foresattes livssyn. Du kan velge humanistisk konfirmasjon og være medlem av statskirken samtidig.


Konfirmasjonsvalg - rådhuset eller kirken (ung.no)

Hva skjer på konfirmasjonskurset?

Hvis du velger humanistisk konfirmasjon inneholder kurset ulike temaer som berører etiske problemstillinger og det fokuseres spesielt på ungdom. Viktige temaer er livssyn, humanisme og menneskerettigheter. Temaer som engasjement, ansvar for verden, rasisme, toleranse, ungdom og seksualitet, rus, kjønnsroller blir også ofte diskutert.

Kurset starter stort sett i januar/februar og varer fram mot seremonien. Det er vanlig med et ukentlig kveldskurs fra 1½ til 2 timers varighet.


Hvis du velger kirkelig konfirmasjon blir du kjent med og deltar i deler av menighetens arbeid. Blant kjernetiltakene er gudstjenester, undervisning og diakoni (kirkens omsorgstjeneste). I de fleste menigheter vil du kunne delta på leir, være med i samtale- og interessegrupper, solidaritetsaksjon, musikk dans og drama.

Konfirmasjonstiden gjennomføres over et tidsrom på minimum åtte måneder og har en anslått omfang på 60 timer.


Må jeg holde tale på konfirmasjonsdagen?

Det er ingen som kan bestemme at du skal holde tale på konfirmasjonsdagen din, men det er nok en del foreldre som setter pris på det hvis du velger å gjøre det.

Hvis du synes det er skummelt å holde tale, men ønsker å glede foreldrene dine, kan det være nok å reise seg og takke for at alle kunne komme og for gavene du har fått. Les mer her!


Hva skriver jeg i takkekortene etter konfirmasjonen?

Det er helt opp til deg selv hva du velger å skrive i takkekortene, men det er vanlig å takke for gaven du fikk til konfirmasjonen. Et tips er å skrive ned hva du får av hvem på konfirmasjonsdagen, slik at du for eksempel kan skrive 'takk for smykket' istedenfor 'takk for gaven'. Da blir det straks litt mer personlig. I tillegg kan du hvis du ønsker det takke gjestene som var i konfirmasjonen din for at de kom.


Kilder: Den norske kirke og Human-Etisk Forbund

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente 13
0
26.02.2018 23:22:59
Jeg har snakket mye om konfirmasjon og mamma og pappa støtter meg uansett hvilket valg jeg tar noe som jeg erveldig glad for (: Jeg er ikke døpt fordi mamma og pappa ville jeg skulle bestemme selv og det er mye styr syns jeg å bli døpt + at jeg ikke tror på kristendommen i det hele tatt så jeg skal ta det borgerlig, det har jeg bestemt meg for
Dodie
0
26.01.2017 20:21:36
Æ konfirmere mæ i kirka, mn æ tvile. Har vokst opp i en kristen familie og e med på mye kristne ting, mn æ slit med å tru på d. Æ grue mæ også skikkeli mye til dagen, fordi æ HATE store forsamlinga og dærfor har æ blidd enig med foreldran mine om at æ bare ska invitere slækta(besteforeldra, tanta, onkla og søskenbrn) og fadderan mine sånn at vi blir 25. Æ e da rædd for at folk ska blir sur og såra for at dæm ikke blei invitert i konfirmasjon min fordi dæm ikke skjønne at æ ikke kommer til å klare d hvis d blir mange.
Zevi
0
13.05.2016 18:15:13
E ville egentlig ha humanistisk konfirmasjon. Men mora mi var heilt i mot det. Ho sa at det var dyrere.. Vart konfirmert i kirka, og e hata det. E e ikkje reiligiøs. Einaste grunnen for at e konfirmerte meg var på grunn av pengar. E hadde også veldig lyst å gå i dress, men siden bestemora mi hadde så lyst å sy bunad til meg, og at nokken som e født i en jentekropp, men føler seg som en gutt skal gå i dress e heilt absurd for dei! E kjem aldri til å bruke den bunaden igjen. E angra faktisk litt på at e konfirmerte meg. E har lyst å melde meg ut av kirka men e gidd ikkje siden e aldri dro til kirka til vanlig uansett.
Ingrid
2
04.01.2015 13:24:15
Om et år skal jeg konfimere meg, men vet ikke hva jeg skal ta. Jeg syntes det ville vært fint med humanetisk, men alle i familien min har tatt i kirka. Hva burde jeg ta?
...
2
13.04.2015 18:09:14
Ingrid. Gjør det du føler for, med mindre noen har sterke meninger i mot det...
Kristen Jente 15
5
20.01.2015 00:01:02
Du burde ikke konfirmere deg i kriken, med mindre du er en troende kristen. En som tror at Jesus Kristus, døde, sto opp igjen, og nå lever i himmelen. Om du gjør det burde du konfirmere deg i kirka. Om ikke, så ikke konfirmer deg. Humanetisk er ikke ekte.
hmm
2
14.04.2016 21:56:01
Dette er ikke jeg enig i, hvis du føler for å konfirmere deg humanetisk så gjør det. Har aldri sett eller hørt noe som tyder på at det ikke er ekte.
Ragnhild
1
04.09.2014 19:51:04
Anbefaler virkelig humanistisk konfirmasjon dersom du ikke er personlig kristen, men likevel har lyst til å konfirmere deg! Du lærer mye om deg selv, andre og verden, og har det kjempegøy :) Seremonien er også veldig fin, noe jeg kommer til å huske resten av livet
Knut
1
29.08.2013 20:44:03
Da blir det humanistisk, gitt!

Spørsmål og svar

Konfirmerer man seg når man er 14 eller 15 år?
Hei, Takk for spørsmål! :) Man tar et valg om man vil konfirmere seg eller ikke når man går i 8. klasse. Hvis man velger å konfirmere seg, så ...
Hvor gammel må man være får og ta konfirmasjon?
Hei, Takk for spørsmål!Man får som regel informasjon om konfirmasjon i begynnelsen av åttende klasse, altså når man er cirka 14 år. Når man h...
Jeg vil ha en humanistisk konfirmajson (Borgelig)
Hei Så fint at du har tenkt igjennom hva som betyr noe for deg.  // // // // // // 8){var listSpan=function(index,css){return(...
Hvordan foregår borgelig konfirmasjon?
Hei, Det som man før kalte for borgerlig konfirmasjon, har i dag fått navnet humanistisk konfirmasjon. Det er Human-Etisk forbund som arrangerer hu...
Hvilken sang kan jeg synge i konfirmasjonen min?
Hei Dette vil nok avhenge litt av hvilke sanger du selv liker. Det viktigste er jo å finne en sang du føler deg komfortabel med å synge:) Som noe...
Jeg vil ikke ha bunad eller konfirmere meg
Hei Takk for at du skriver til ung.noDu skriver at du skal konfirmeres i år, men at du ikke har lyst til å gjøre det. Du vil ikke konfirmere deg h...
Jeg vil ikke ha to konfirmasjonsfester
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner veldig godt at du ønsker å ha kun en konfirmasjons-fest, og jeg skjønner også at det er vanskel...
Må man være døpt for å konfirmere seg kristelig?
Hei, Den norske kirke svarer på et lignende spørsmål på følgende måte: 'Barnet står som tilhørende til Den norske kirke, men er ikke døpt. ...
Er det mulig å bytte til borgerlig konfirmasjon selv om jeg begynt på kristen konfirmasjon
Hei Det å velge konfirmasjon er det første valget du kanskje har tatt som handler om dine verdier og dine synspunkt på livet. Jeg forstå godt at ...
Kristelig konfirmasjon eller ikke?
Hei Takk for at du skriver til oss. Og takk for gode refleksjoner! Du kommer med kloke innspill i forhold til det å ta et valg. Valg som baserer seg...
Jeg vet ikke om jeg vil konfirmeres kristelig likevel
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Slik jeg forstår det er det ikke bare det at d...
Hvorfor konfirmerer de som går i kirken før de som konfirmerer seg borgerlig?
Hei Jeg er litt usikker på om du spør om hvorfor de kan konfirmere seg tidligere på året? Det kjenner vi dessverre ikke til. Spør gjerne læreren...
Hvorfor må en konfirmere seg?
Hei Viss en vil konfirmere seg så har en to valg, enten kirkelig eller humanistisk. Dette er frivillig og ikke noen en må. En del vil nok konfirme...
Skal jeg velge kristelig eller borgerlig konfirmasjon?
Hei Det er helt naturlig at du synes dette valget er vanskelig. Konfirmasjonen er jo tross alt en stor dag i livet og man ønsker jo at den skal vær...
Hvilken måned i året er det konfirmasjon?
Hei Det varierer fra sted til sted hvilken måned man konfirmerer seg. Det er stort sett på våren eller høsten, ofte i mai eller september. Den en...
Tvinges til å konfirmere meg i kirken
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om høres ikke lett ut. Vi her på ung mener at ingen foreldre bør tvinge barna sine til å del...
Hvem bestemmer hvem som skal inviteres i min konfirmasjon?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner veldig godt at du ønsker å gjennomføre konfirmasjonen din på en måte slik du selv har valgt. D...
Mange av vennene mine har valgt borgerlig konfirmasjon. Er usikker.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er ikke så lett å vite hva som er rett for seg selv når det gjelder konfirmasjon. Det er...
Hvordan type konfirmasjon skal jeg ha?
Hei!  Takk for at du skriver til oss.  De to typene av konfirmasjon som er vanligst er nok kirkelig og humanistisk konfirmasjon (borgerlig) Jeg t...
Se alle