Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Sist oppdatert: 21.07.2022 Av: Helsesøster i samarbeid med redaksjonen

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)
TIPS: Noen ganger passer det ekstra dårlig å få mensen. I denne artikkelen får du tips til hva du kan gjøre.

Noen har regelmessig mens og kan forutsi ganske nøyaktig når den kommer neste gang. Andre har uregelmessig mens, slik den også ofte kan være de første årene. Da vet man aldri helt når neste kommer. Noen går og venter på sin aller første mens. Uansett kan den komme litt ubeleilig.

Kanskje skal du på festival, på speiderleir, fotballcup eller interrail. Kanskje var planen en dag i svømmehallen, eller en uke på rideleir. Det kan være mange grunner til at du tenker at det passer dårlig å få mensen.

Det kan være godt å vite at du ikke er alene om å bekymre deg over dette. Mensen og bekymringer rundt den er noe de fleste jenter opplever. Prat med venninner. Del frustrasjoner og gi hverandre tips. Du kan også prate med en storesøster, mor, tante eller helsesykepleier.

Tips som kan gjøre ting lettere:

Ha med bind: Ha alltid med bind eller tamponger i veska eller sekken. Ha en egen liten pose eller mappe som du har bind, tamponger, våtservietter, smertestillende og en ren truse i. Litt toalettpapir kan også være lurt å ha i posen hvis du er et sted uten toalett.

Si det som det er: Hvis du for eksempel ikke kan bade på grunn av mensen, så si det bare som det er til dem du er sammen med. Da forstår de, og de slutter å mase. Det er jo veldig normalt å ha mensen. Husk at halvparten av alle mellom 13 og 50 har det hver måned.

Skift tampong etter hvert bad: Skift alltid tamponger etter at du har badet i sjøen eller i basseng. Hvis du skal bade hele dagen, så forsøk å skifte tampongen ca. en gang i timen. Samme råd gjelder om du sitter i badestamp, boblebad e.l.

Øv på å sette inn tampong: Hvis du ikke er vant til å bruke tamponger, kan det være lurt å øve litt før ferien. Det er enklest å sette inn en tampong når du blør en del, for da glir den lettere inn. Det er lurt å starte med den minste typen først, og heller bytte til en større etterhvert.

Det ligger en god bruksanvisning inni tampongesken. Les og følg den. Det kan være litt ubehagelig å sette inn tamponger i starten. Prøv å slappe av, så går det lettere. Pass på å få den langt nok inn, for ellers vil du kjenne den hele tiden.

Tråden på tampongen skal henge utenfor skjeden. Det kan være lurt å sjekke at den ikke henger utenfor bikinitrusa.

Truseinnlegg som ekstra sikkerhet: Hvis du bruker tampong også utenom når du bader, kan det være lurt å bruke truseinnlegg som en ekstra sikkerhet. Blør du mye, kan det lekke gjennom tampongen og ut på klærne.

Det kan også være lurt å bruke truseinnlegg hvis du vet at mensen snart kommer.

Ta smertestillende i tide ved menssmerter: Hvis du får sterke menssmerter, ta smertestillende i tide før smertene blir for sterke. Da vil du ha best effekt av dem. Ibux, Naproxen og Ledox er reseptfrie smertestillende som har god effekt på menssmerter.

Skift bind ofte og ha god hygiene: Det er lurt å skifte bind ofte slik at det ikke begynner å lukte vondt. I tillegg vil du føle deg mer fresh.

Når det er varmt blir det mye raskere vond lukt av blod. Vask deg med gjerne litt med vann når du skifter bind eller tamponger, i tillegg til vanlig vask morgen og kveld. På tur kan du eventuelt bruke en våtserviett som er beregnet til intimhygiene

Merk av i kalenderen: Merk av i kalenderen din eller skriv det inn på mobilen HVER gang du får mensen. Slik blir det lettere å følge med, og du vet når du kan forvente mensen neste gang.

Tenk på at det verste egentlig er å gå å grue seg til at mensen kommer ubeleilig. Er du forberedt, så ordner det seg som regel greit nok og dagene med mest vondt og størst blødning går jo raskt over.

Sex under mensen: Det går an å ha samleie selv om du har mensen, hvis du selv og partneren din syns det er ok. I alle fall mot slutten av mensen kan det gå greit. Legg et håndkle under i senga, for å unngå at det blir blodsøl på andre ting. Et alternativ er jo å ha samleie i dusjen.

Noen syns det er best å vente til mensen er helt over før de har samleie.

Husk prevensjon ved samleie også når du har mensen!

Kan jeg utsette mensen?

Det finnes måter man kan utsette mensen på dersom det er krise. Hvis du har fått ganske regelmessig mens, og du ser at den kommer til et veldig upassende tidspunkt, så kan du prate med en lege og høre om det er mulig å få resept på noen tabletter som heter Primolut N.

Dette er et hormon som gjør at mensen kan utsettes i ca. 10 dager. Man må starte opp med dem 2–3 dager før man venter å få mensen og ta en pille tre ganger daglig i så mange dager som man vil utsette mensen.

De fleste tåler slike piller godt, men noen kan få bivirkninger som hodepine, kvalme, oppblåsthet og brystspenninger. Noen kan også få småblødninger. Det kan være en utfordring å huske å ta pillene tre ganger om dagen, men det er avgjørende for ikke å begynne å blø.

Du kan utsette mensen med p-piller

Hvis du bruker en p-pille av kombinasjonstypen (med østrogen i), så kan du utsette mensen kortere eller lengre tid.

Det er ikke farlig å utsette blødningen slik, men sjansen for at du likevel får en blødning er større jo flere brett du tar etter hverandre. Det varierer fra person til person hvor lett man får småblødninger. Noen kan føle at de blir litt oppblåste i magen eller får litt menslignende smerter i magen når de utsetter blødningen en stund.

Hvis du har utsatt blødning en stund og så slutter på pillene for å få en blødning, kan blødningen komme litt senere enn den vanligvis gjør i den hormonfrie uken.

Noen kan få småblødninger etter å ha utsatt en stund på denne måten. Det kan derfor være lurt å ha testet dette ut før det gjelder den viktige ferieturen.

Prat med helsesykepleier eller lege hvis du lurer.

Minn deg selv på at det er flere positive sider ved mensen:

Når mensen kommer til tiden, vet du at kroppen på denne måten fungerer som den skal og at du ikke er gravid nå.

Mensen kan være en god unnskyldning: Du kan bare ta det med ro og slappe. Stell litt pent med deg selv, mens de andre tar en joggetur, vasker hytta eller bærer ved.

Du kan egentlig være med på det meste selv om du har mensen. Det gjelder bare å være forberedt med bind og tamponger tilgjengelig.

Fakta

Du kan være med på det meste selv om du har mensen.

Å venne seg til å bruke tamponger kan gjøre sportsaktiviteter og sommeraktiviteter lettere når du har mensen.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)
TIPS: Noen ganger passer det ekstra dårlig å få mensen. I denne artikkelen får du tips til hva du kan gjøre.

Fakta

Du kan være med på det meste selv om du har mensen.

Å venne seg til å bruke tamponger kan gjøre sportsaktiviteter og sommeraktiviteter lettere når du har mensen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Mensen

Les mer

Pubertet

Les mer

Kropp

Les mer