Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)
TIPS: Det passer aldri, men noen ganger passer det ekstra dårlig å få mensen. I denne artikkelen får du tips til hva du kan gjøre.

Noen har regelmessig mens og kan forutsi ganske nøyaktig når den kommer neste gang. Andre har uregelmessig mens, slik den ofte kan være de første årene. Da vet man aldri helt når neste kommer. Noen går og venter på sin aller første mens. Uansett kan den komme uønsket.

Kanskje skal du på festival, på speiderleir, fotballcup eller interrail. Kanskje var planen en dag i svømmehallen, eller en uke på rideleir. Det kan være mange grunner til at du tenker at det passer dårlig å få mensen.

Det kan være godt å vite at du ikke er alene om å bekymre deg over dette. Mensen og bekymringer rundt den er noe de fleste jenter opplever. Prat med venninner. Del frustrasjoner og gi hverandre tips. Du kan også prate med en storesøster, mor, tante eller helsesykepleier.

Tips som kan gjøre ting lettere:

Ha med bind: Ha altid med bind eller tamponger i veska eller sekken. Ha en egen liten pose eller mappe som du har bind, tamponger, våtservietter, smertestillende og en ren truse i. Litt toalettpapir kan også være lurt å ha i posen hvis du er et sted uten toalett.

Si det som det er: Hvis du for eksempel ikke kan bade på grunn av mensen, så si det bare som det er til de du er sammen med. Da forstår de, og de slutter å mase. Det er jo veldig normalt å ha mensen. Husk at halvparten av alle mellom 13 og 50 har det hver måned.

Skift tampong etter hvert bad: Skift alltid tamponger etter at du har badet i sjøen eller i basseng. Hvis du skal bade hele dagen, så forsøk å skifte tampongen ca. en gang i timen.

Øv på å sette inn tampong: Hvis du ikke er vant til å bruke tamponger, kan det være lurt å øve litt før ferien. Det er enklest å sette inn en tampong når du blør en del, for da glir den lettere inn. Det er lurt å starte med den minste typen først, og heller bytte til en større etterhvert.

Det ligger en god bruksanvisning inni tampongesken. Les og følg den. Det kan være litt ubehagelig å sette inn tamponger i starten. Prøv å slappe av, så går det lettere. Pass på å få den langt nok inn, for ellers vil du kjenne den hele tiden.

Tråden på tampongen skal henge utenfor skjeden. Det kan være lurt å sjekke at den ikke henger utenfor bikinitrusa.

Truseinnlegg som ekstra sikkerhet: Hvis du bruker tampong også utenom når du bader, kan det være lurt å bruke truseinnlegg som en ekstra sikkerhet. Blør du mye, kan det lekke gjennom tampongen og ut på klærne.

Det kan også være lurt å bruke truseinnlegg hvis du vet at mensen snart kommer.

Ta smertestillende i tide ved menssmerter: Hvis du får sterke menssmerter, ta smertestillende i tide før smertene blir for sterke. Da vil du ha best effekt av dem. Ibux, Naproxen og Ledox er reseptfrie smertestillende som har god effekt på menssmerter.

Skift bind ofte og ha god hygiene: Det er lurt å skifte bind ofte slik at det ikke begynner å lukte vondt. I tillegg vil du føle deg mer fresh.

Når det er varmt blir det mye raskere vond lukt av blod. Vask deg med gjerne med en våtserviett for intimhygiene når du skifter bind eller tamponger, i tillegg til vanlig vask morgen og kveld.

Merk av i kalenderen: Merk av i kalenderen din eller skriv det inn på mobilen HVER gang du får mensen. Slik blir det lettere å følge med, og du vet når du kan forvente mensen neste gang.

Tenk på at det verste egentlig er å gå å grue seg til at mensen kommer til feil tid. Er du forberedt, så ordner det seg som regel greit nok og dagene med mest vondt og størst blødning går jo raskt over.

Sex under mensen: Det går an å ha samleie selv om du har mensen, hvis du selv og partneren din syns det er ok. I alle fall mot slutten av mensen kan det gå greit. Legg et håndkle under i senga, for å unngå at det blir blodsøl.

Et alternativ er jo å ha samleie i dusjen. Noen syns det er best å vente til mensen er helt over før de har samleie.

Husk prevensjon ved samleie også når du har mensen!

Kan jeg utsette mensen?

Det finnes måter man kan utsette mensen på dersom det er krise. Hvis du har fått ganske regelmessig mens, og du ser at den kommer til et veldig upassende tidspunkt, så kan du prate med en lege og høre om det er mulig å få resept på noen tabletter som heter Primolut N.

Dette er et hormon som gjør at mensen kan utsettes i ca. 10 dager. Man må starte opp med dem 2–3 dager før man venter å få mensen og ta en pille tre ganger daglig i så mange dager som man vil utsette mensen.

De fleste tåler slike piller godt, men noen kan få bivirkninger som hodepine, kvalme, oppblåsthet og brystspenninger. Noen kan også få småblødninger. Det kan være en utfordring å huske å ta pillene tre ganger om dagen, men det er avgjørende for ikke å begynne å blø.

Du kan utsette mensen med p-piller

Hvis du bruker en p-pille av kombinasjonstypen (med østrogen i), så kan du utsette mensen i inntil tre måneder.

Det er ikke farlig å utsette blødningen slik, men anbefalingen er at du ikke tar mer enn to til tre brett etter hverandre før du tar en pillefri/hormonfri uke.

Sjansen for at du likevel får en blødning er større jo flere brett du tar etter hverandre. Det varierer fra person til person hvor lett man får småblødninger. Noen kan føle at de blir litt oppblåste i magen eller får litt menslignende smerter i magen når de utsetter blødningen en stund. Hvis du har utsatt blødning en stund, kan blødningen komme litt senere enn den vanligvis gjør i den hormonfrie uken.

Prat med helsesykepleier eller lege hvis du lurer. Noen kan få småblødninger etter å ha utsatt en stund på denne måten. Det kan være lurt å ha testet dette ut før det gjelder den viktige ferieturen.

Minn deg selv på at det er flere positive sider ved mensen:

Når mensen kommer til tiden, vet du at ting fungerer som det skal. Du er dame, og du vil antagelig kunne bli gravid når den tid kommer, men du er det ikke nå.

Mensen kan være en god unnskyldning: Du kan bare ta det med ro og slappe. Stell litt pent med deg selv, mens de andre tar en joggetur, vasker hytta eller bærer ved.

Du kan egentlig være med på det meste selv om du har mensen. Det gjelder bare å være forberedt med bind og tamponger tilgjengelig.

Fakta

Du kan være med på det meste selv om du har mensen.

Å venne seg til å bruke tamponger kan gjøre sportsaktiviteter og sommeraktiviteter lettere når du har mensen.

Skrevet av Helsesøster i samarbeid med redaksjonen

Sist oppdatert: 21.10.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Skal sette inn tampong på badet (ung.no)
TIPS: Det passer aldri, men noen ganger passer det ekstra dårlig å få mensen. I denne artikkelen får du tips til hva du kan gjøre.

Fakta

Du kan være med på det meste selv om du har mensen.

Å venne seg til å bruke tamponger kan gjøre sportsaktiviteter og sommeraktiviteter lettere når du har mensen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Mensen – sånn er det

Mensen er en blødning som kommer fra skjeden til jenter én gang i måneden. Her er alt du trenger å vite om menstruasjon.

Hjelp, jeg har menssmerter!

Får du vondt i magen når du har mensen? Kanskje du blir kvalm eller oppblåst? Menssmerter er ganske vanlig etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter, andre blir helt satt ut.

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Mensen har ikke kommet til tiden

Du kan irritere deg over at mensen kommer, men når den ikke kommer som den skal, kan du bli bekymret. Det kan være ulike grunner til at mensen ikke kommer til tiden.

Menstruasjonskalender (foto: ung.no)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente