På ung.no får vi mange spørsmål som handler om utestenging fra vennegjengen. Det er en veldig vond følelse for alle som opplever det, og mange er usikre på hva de skal gjøre. Når andre utestenger, må de som utestenger ta ansvar. Kanskje finnes det allikevel noe DU kan gjøre, for å få det bedre.

Ta initiativ selv

Selv om det ikke er din feil at du blir utestengt, så kan det noen ganger være en fin ting å vise at du ønsker å bli mer inkludert ved å ta initiativ til å finne på ting selv.

Det kan oppleves som veldig vanskelig, men husk at du kan starte i det små og spørre om dere skal ta følge hjem fra skolen, sitte sammen når dere spiser lunsj, se en film eller kino sammen eller noe annet du synes er ålreit. Hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem kan du lese om hvordan du kan ta initiativ til å få nye venner.

Dersom det er noen du føler du har bedre kontakt med, eller som det føles enklere å snakke med, kan det være en fin ting å ta initiativ til å finne på noe med dem. Hvis de er en del av en gjeng og de andre også vil være med, så er jo det bare positivt.

Det viktigste er at de andre skjønner at du vil være an aktiv del av gjengen, og at du ønsker å bli inkludert. Kanskje trodde de andre at du ikke var så interessert i å være med?

FAKTA

1. Ta initiativ selv
2. Fortell hva du føler
3. Si ifra om mobbing
4. Finn likesinnede

Fortell hva du føler

Hvis du opplever å bli utestengt av én eller flere, så kan det være en god idé å fortelle dem om akkurat det.

Hvis du fokuserer på hva du føler og opplever, og ikke på hva den eller de du føler deg utestengt av har gjort galt, så kan det være enklere å nå frem.

Hvis noen føler seg anklaget for å ha gjort noe galt, er det veldig lett å begynne å forsvare seg istedenfor å lytte på det du egentlig sier. Derfor kan det være lurt å ha fokus på deg selv og hvordan du opplever å bli utestengt, fremfor på ting andre har gjort galt.

Hvis det dreier seg om en gjeng du føler deg utestengt av, så velger du selv om du vil ta det opp med én eller to først, eller alle på en gang. På en måte kan det være lettere og tryggere å forholde seg til få av gangen, men samtidig kan det være greit at alle får servert den samme versjonen fra nettopp deg, slik at dere unngår småprat og misforståelser innad i gjengen.

Si ifra om mobbing

Det er viktig å skille mellom det å føle seg periodevis utestengt eller ekskludert i en gjeng og mer alvorlig mobbing over tid.

Hvis du opplever at du gjentatte ganger blir utestengt, og at det å si i fra eller ta initiativ selv ikke hjelper, så er det viktig at du tar opp dette med noen voksne du stoler på.

Hvis du føler deg mobbet på skolen, plikter skolen å ta deg på alvor og å sette inn tiltak for å ta tak i dette.

I slike alvorlige saker er det viktig at du forteller foreldrene dine, læreren din eller helsesykepleier på skolen din om hva du opplever og føler, slik at du kan få hjelp til å få det bedre. Slike ting skal du ikke gå med alene, og skolen plikter som sagt å hjelpe deg. Husk at det hjelper å snakke med noen.

Se etter andre muligheter også

Det kan også være andre, som du kanskje ikke har vært så oppmerksom på, som du kan være mer sammen med. Hvis du til tross for at du tar initiativ og sier ifra om hva du føler, opplever at situasjonen ikke forandrer seg, kan det kanskje være en idé å utvide vennekretsen din.

Det er ikke greit at noen utestenger og ekskluderer deg, men hvis du tenker at du ikke har så mye til felles med de andre, eller det er mer slitsomt enn godt å være med dem, så kan det være bedre å flytte fokus over på noen andre.

Likesinnede

Ikke alle finner likesinnede, det vil si mennesker som på flere områder er lik deg selv, i tidlig alder. Når du er ung omgås du mennesker som er noenlunde på samme alder og som bor på omtrent samme sted gjennom skolen, men det betyr ikke at dere liker de samme tingene av den grunn. På videregående skole og etter hvert som du velger retning på utdanning og livet selv, blir det også lettere å treffe flere likesinnede. Men du kan også ta noen grep selv, for å komme i kontakt med mennesker du tror du går bedre overens med enn dem du ser hver dag på skolen. Gjennom fritidsaktiviteter, interesser, organisasjoner, spill og nett er det lettere å komme i kontakt med andre som liker det samme som deg, og på den måten føle deg inkludert og sett.

Tenk litt igjennom hva du liker og hva som er viktig for deg. Hva slags venner vil du ha? Hva slags venn vil du være? Gjennom aktivt å oppsøke fritidstilbud, arrangementer, steder og folk med samme interesser, kan det være lettere å komme i kontakt med det som etter hvert kan bli gode venner for deg.