Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)

A-Å

Føler du deg utestengt?

Ei jente står og ser trist ned på mobilen mens tre andre jenter står i bakgrunn og fniser
UTENFOR: Alle kan i perioder oppleve å bli holdt utenfor av andre. Hvis du opplever det finnes det ting du kan gjøre selv. Som å ta initiativ, fortelle hva du føler og finne likesinnede. Men husk at det aldri er din skyld.

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller inkludert i vennegjengen?

Offentlig og kvalitetssikret
Ei jente står og ser trist ned på mobilen mens tre andre jenter står i bakgrunn og fniser
UTENFOR: Alle kan i perioder oppleve å bli holdt utenfor av andre. Hvis du opplever det finnes det ting du kan gjøre selv. Som å ta initiativ, fortelle hva du føler og finne likesinnede. Men husk at det aldri er din skyld.

På ung.no får vi mange spørsmål som handler om utestenging i vennegjengen. Det er en veldig vond følelse for alle som opplever det, og mange er usikre på hva de skal gjøre.

Det er som er viktig å vite er at det aldri er din feil eller du som gjør noe galt. Men det finnes noen ting du kan gjøre, for å se om situasjonen blir bedre.

 

Ta initiativ selv

Selv om det ikke er din feil at du blir utestengt, så kan det noen ganger være en fin ting å vise at du ønsker å bli mer inkludert ved å ta initiativ til å finne på ting selv.

Det kan selvfølgelig oppleves som veldig vanskelig, men husk at du kan starte i det små og spørre om dere skal ta følge hjem fra skolen, sitte sammen når dere spiser lunsj, se en film eller kino sammen eller noe annet du synes er ålreit. Hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem kan du lese om hvordan du kan ta initiativ til å få nye venner.

Dersom det er noen du føler du har bedre kontakt med, eller som det føles enklere å snakke med, kan det være en fin ting å ta initiativ til å finne på noe med dem. Hvis de er en del av en gjeng og de andre også vil være med, så er jo det bare positivt.

Det viktigste er at de andre skjønner at du vil være an aktiv del av gjengen, og at du ønsker å bli inkludert. Kanskje trodde de andre at du ikke var så interessert i å være med?

 

Fortell hva du føler

Hvis du opplever å bli utestengt av én eller flere, så kan det være en god idé å fortelle dem om akkurat det.

Hvis du fokuserer på hva du føler og opplever, og ikke på hva den eller de du føler deg utestengt av har gjort galt, så kan det være enklere å nå frem.

Hvis noen føler seg anklaget for å ha gjort noe galt, er det veldig lett å begynne å forsvare seg istedenfor å lytte på det du egentlig sier. Derfor kan det være lurt å ha fokus på deg selv og hvordan du opplever å bli utestengt, fremfor på ting andre har gjort galt.

Hvis de dreier seg om en gjeng du føler deg utestengt av, så velger du selv om du vil ta det opp med én eller to først, eller alle på en gang. På en måte kan det være lettere og tryggere å forholde seg til få av gangen, men samtidig kan det være greit at alle får servert den samme versjonen fra nettopp deg, slik at dere unngår småprat og misforståelser innad i gjengen.

 

Si ifra om mobbing

Det er viktig å skille mellom det å føle seg periodevis utestengt eller ekskludert i en gjeng og mer alvorlig mobbing over tid.

Hvis du opplever at du gjentatte ganger blir utestengt, og at det å si i fra eller ta initiativ selv ikke hjelper, så er det viktig at du tar opp dette med noen voksne du stoler på.

Hvis du føler deg mobbet på skolen, plikter skolen å ta deg på alvor og å sette inn tiltak for å ta tak i dette.

I slike alvorlige saker er det viktig at du forteller foreldrene dine, læreren din eller helsesøster på skolen din om hva du opplever og føler, slik at du kan få hjelp til å få det bedre. Slike ting skal du ikke gå med alene, og skolen plikter som sagt å hjelpe deg. Husk at det hjelper å snakke med noen.

 

Finn likesinnede

Hvis du til tross for at du tar initiativ og sier ifra om hva du føler, opplever at situasjonen ikke forandrer seg, kan det kanskje være en idé å utvide vennekretsen sin.

Det er ikke greit at noen utestenger og ekskluderer deg, men hvis du tenker at du ikke har så mye til felles med de andre, og egentlig ikke har noe stort ønske om å bli en del av gjengen, så kan det være bedre å flytte fokus over på noen andre.

Ikke alle finner likesinnede, det vil si mennesker som på flere områder er lik deg selv, i tidlig alder. Når du er ung omgås du mennesker som er noenlunde på samme alder og som bor på omtrent samme sted gjennom skolen, men det betyr ikke at dere liker de samme tingene av den grunn.

På videregående skole og etter hvert som du velger retning på utdanning og livet selv, blir det også lettere å treffe flere likesinnede.

Men du kan også ta noen grep selv, for å komme i kontakt med mennesker du tror du går bedre overens med enn dem du ser hver dag på skolen.Gjennom fritidsaktiviteter, interesser, organisasjoner, spill og nett er det lettere å komme i kontakt med andre som liker det samme som deg, og på den måten føle deg inkludert og sett.

Tenk litt igjennom hva du liker og hva som er viktig for deg. Hva slags venner vil du ha?

Gjennom aktivt å oppsøke arrangementer, steder og folk med samme interesser, kan det være lettere å komme i kontakt med det som etter hvert kan bli gode venner for deg.


Signatur ungdomsredaksjonen ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Driver vi med utestenging? 
Hei Takk for at du skriver til oss! Ut i fra det du skriver, så vil jeg ikke akkurat si at dere driver med utestenging. Jeg vet ikke om de andre je...
Har ingen venner på skolen.
Hei Takk for at du skriver inn til oss i ung.no når du ikke har det så bra. Det er naturlig at du er lei deg når du ikke har noen venner i klassen...
Jeg må alltid ta initiativ, vil hun egentlig møte meg?
Hei Jente 14 år!  Det er kjempe fint at du skriver til oss i ung.no når du lurer på noe! Vennskap er noen av de mest verdifulle, men også av de ...
Forskjellsbehandlet av jenter i klassen, hva kan jeg gjøre for å passe inn?
Hei Jeg forstår det kan være vanskelig å føle seg annerledes enn andre i klassen på grunn av utseende eller religion. For å bli bedre kjent me...