Slik sletter du informasjon om deg på nett

Har du funnet informasjon om deg som du vil ha vekk? Eller vil du slette deg fra en tjeneste? Her er noen tips.

Sist oppdatert: 25.04.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

""
FÅ HJELP: Har du funnet bilder eller informasjon på nett som du vil ha slettet? Det finnes flere som kan hjelpe. Foto: Colourbox.

Dersom det blir lagt ut noe om deg på nett eller i sosiale medier som du ønsker å få fjernet, er dette noe av det du kan gjøre:

Ta kontakt med personen som la det ut

Hvis du vet hvem som har lagt ut informasjonen om deg, kan du først be denne personen om å fjerne det.

Andre har som regel ikke lov til å legge ut bilder av deg uten at du har gitt dem tillatelse til det. Hvis personen nekter å slette det kan du vise til at det de gjør er ulovlig, etter åndsverkloven § 104, og at du vurderer å ta saken videre til politiet.

Har noen lagt ut nudes av deg? Les mer om hvordan du får bildene fjernet i denne artikkelen.

Ta kontakt med dem som drifter nettsiden

Om du ikke vet hvem som har lagt ut informasjonen om deg, kan du ta kontakt med de som drifter nettstedet der du har funnet informasjonen.

Om du selv har lagt ut informasjonen, men nå ikke lenger kommer deg inn i tjenesten, er dette også et naturlig steg videre for å få fjernet informasjonen.

Du finner ofte kontaktinformasjon nederst på nettsiden, på hjelpesidene eller lagt inn i brukervilkårene for nettstedet.

Om du ikke finner kontaktinformasjon på nettsiden, kan du søke opp nettsiden i et såkalt "Whois"-søk. For utenlandske nettsider kan du for eksempel benytte www.whois.com. For oppslag på norske nettsider (nettsider som ender med .no) kan en søke hos www.norid.no.

Slettmeg.no kan hjelpe deg

Tjenesten slettmeg.no kan hjelpe deg så godt de kan, men kan ikke garantere at det som ligger ute om deg kan slettes.

Du kan kontakte slettmeg.no på telefon 911 29 392 eller via mail: hjelp@slettmeg.no.

Du kan også kontakte spørretjenesten på ung.no for hjelp om du ønsker det, der vil du få svar fra fagfolk fra Slettmeg.no.

Kontakt politiet

Hvis informasjonen er alvorlig eller krenkende, kan du kontakte politiet på tlf. 02800. De er vant til å håndtere slike saker, og kan være god støtte og hjelp.

Hvis noen for eksempel har delt nakenbilder av deg uten tillatelse (det er ekstra alvorlig hvis du var under 18 år da bildene ble tatt) eller bruker bilder til trusler eller utpressing, har de brutt loven og du kan anmelde personen.

For at politiet skal lykkes med etterforskning er det viktig at du anmelder raskt, og at du kan hjelpe politiet med å finne bildet/filmen og hvor det er lagt ut. Du kan også ta skjermbilder av det som er lagt ut, og hvor det er lagt ut.

Vær rask!

Informasjon kan raskt spre seg til nye nettsteder. Om du finner informasjon du føler er krenkende, eller som du av andre grunner ønsker å få vekk, bør du være raskt ute. Jo raskere du får informasjonen vekk, jo mindre sjanse er det for at den vil kunne dukke opp senere.

Om du har venner som legger ut bilder av deg, eller annen informasjon du selv ikke ønsker å ha liggende ute er det bedre å be dem fjerne den nå, enn å oppleve at de plutselig dukker opp senere.

Ikke alt kan slettes

Noen ting er vanskelig å få fjernet fra nett. Ting kan spre seg veldig raskt, og kan lastes både opp og ned i flere versjoner.

I slike tilfeller vil det være så å si umulig å fjerne informasjonen. Tenk derfor godt gjennom hva slags informasjon du egentlig ønsker skal havne på nett.

Å fjerne informasjon fra en app, tjeneste eller søkemotor

Slettmeg.no har mange veiledninger som forklarer hvordan du får slettet informasjon om deg fra ulike tjenester, apper og søkemotor-søk.

Et utvalg av slette-guidene som finnes:

Slettmeg.no har også blant annet informasjon om hva du kan gjøre om du blir utsatt for seksuell utpressing på nett. For å se alle veiledningene kan du klikke her.

Fakta

Slik kontakter du slettmeg.no:

  1. Via deres skjema på nett
  2. E-post: hjelp@slettmeg.no.
  3. Telefon: 911 29 392
""
FÅ HJELP: Har du funnet bilder eller informasjon på nett som du vil ha slettet? Det finnes flere som kan hjelpe. Foto: Colourbox.

Fakta

Slik kontakter du slettmeg.no:

  1. Via deres skjema på nett
  2. E-post: hjelp@slettmeg.no.
  3. Telefon: 911 29 392

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?