Slik sletter du informasjon om deg på nett

Har du funnet informasjon om deg som du vil ha vekk? Eller vil du slette deg fra en tjeneste? Her er noen tips.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.
FÅ HJELP: Har du funnet bilder eller informasjon på nett som du vil ha slettet? Det finnes flere som kan hjelpe. Foto: Colourbox.

Ta kontakt med personen som la ut informasjonen

Hvis du vet hvem som har lagt ut informasjonen om deg, kan du først be denne personen om å fjerne det.

Andre har som regel ikke lov til å legge ut bilder av deg uten at du har gitt dem tillatelse til det. Hvis personen nekter å slette det kan du derfor si at du vurderer å ta saken videre til politiet, hvis du ønsker å anmelde personen.

Har noen lagt ut nudes av deg? Les mer om hvordan du får bildene fjernet i denne artikkelen.

Ta kontakt med dem som drifter nettsiden

Om du ikke vet hvem som har lagt ut informasjonen om deg, kan du ta kontakt med de som drifter nettstedet der du har funnet informasjonen.

Om du selv har lagt ut informasjonen, men nå ikke lenger kommer deg inn i tjenesten, er dette også et naturlig steg videre for å få fjernet informasjonen.

Du finner ofte kontaktinformasjon nederst på nettsiden, på hjelpesidene eller lagt inn i brukervilkårene for nettstedet.

Om du ikke finner kontaktinformasjon på nettsiden, kan du søke opp nettsiden i et såkalt "Whois"-søk. For utenlandske nettsider kan du for eksempel benytte www.betterwhois.com. For oppslag på norske nettsider (nettsider som ender med .no) kan en søke hos www.norid.no.

Slettmeg.no kan hjelpe deg

Tjenesten slettmeg.no kan hjelpe deg så godt de kan, men kan ikke garantere at det som ligger ute om deg kan slettes.

Du kan kontakte slettmeg.no på telefon 911 29 392 (mandag til torsdag 14:00 – 18:00) eller via mail: hjelp@slettmeg.no. Du kan også kontakte spørretjenesten på ung.no for hjelp om du ønsker det, der vil du få svar fra fagfolk fra Slettmeg.no.

Kontakt politiet

Hvis informasjonen er alvorlig eller krenkende, kan du kontakte politiet på tlf. 02800. De er vant til å håndtere slike saker, og kan være god støtte og hjelp.

Hvis noen for eksempel har delt nakenbilder av deg uten tillatelse (det er ekstra alvorlig hvis du var under 18 år da bildene ble tatt) eller bruker bilder til trusler eller utpressing, har de brutt loven og du kan anmelde personen.

For at politiet skal lykkes med etterforskning er det viktig at du anmelder raskt, og at du kan hjelpe politiet med å finne bildet/filmen og hvor det er lagt ut. Du kan også ta skjermbilder av det som er lagt ut, og hvor det er lagt ut.

Vær rask!

Informasjon kan raskt spre seg til nye nettsteder. Om du finner informasjon du føler er krenkende, eller som du av andre grunner ønsker å få vekk, bør du være raskt ute. Jo raskere du får informasjonen vekk, jo mindre sjanse er det for at den vil kunne dukke opp senere.

Om du har venner som legger ut bilder av deg, eller annen informasjon du selv ikke ønsker å ha liggende ute er det bedre å be dem fjerne den nå, enn å oppleve at de plutselig dukker opp senere.

Ikke alt kan slettes

Noen ting er vanskelig å få fjernet fra nett. Ting kan spre seg veldig raskt, og kan lastes både opp og ned i flere versjoner. I slike tilfeller vil det være så å si umulig å fjerne informasjonen. Tenk derfor godt gjennom hva slags informasjon du egentlig ønsker skal havne på nett.

Å fjerne informasjon fra en app, tjeneste eller søkemotor

Slettmeg.no har mange veiledninger som forklarer hvordan du får slettet informasjon om deg fra ulike tjenester, apper og søkemotor-søk.

Et utvalg av slette-guidene som finnes:

Slettmeg.no har også blant annet informasjon om hva du kan gjøre om du blir utsatt for seksuell utpressing på nett. For å se alle veiledningene kan du klikke her.

Trenger du noen å snakke med?

Helsesykepleier: Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller nærmeste helsestasjon for ungdom om alt som du strever med. Helsesykepleiere forteller det ikke videre til noen. De har taushetsplikt så fremt det ikke er fare for liv og helse

Chatte med noen? På ung.no/chat finner du mange gode chattetjenester som du kan kontakte hvis du har behov for å snakke med noen akkurat nå.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 28.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.
FÅ HJELP: Har du funnet bilder eller informasjon på nett som du vil ha slettet? Det finnes flere som kan hjelpe. Foto: Colourbox.

Fakta

Slik kontakter du slettmeg.no:

  1. Via deres skjema på nett
  2. E-post:hjelp@slettmeg.no.
  3. Telefon: 911 29 392 (mandag – torsdag 14-18).
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Slik er du trygg på nett og sosiale medier

Det er fort gjort å se noe ubehagelig, eller gjøre noe man angrer på. Her er ti nettvett-tips.

Vennegjeng som tar en selfie sammen.

Kontakt politiet

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Politiet 02800, ung.no

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)