Eksempler på rykter kan være: "har du hørt at Markus hadde sex med Line?", "Susanne er en hore og hooker opp med en ny gutt hver helg", "Sigurd stjal en jakke på festen forrige uke" eller "Fatima får alt hun peker på av foreldrene sine".

Hva handler ryktene om?

Rykter kan handle om hva som helst og om hvem som helst. De kan ofte handle om sex og intime handlinger, status, pengebruk, familieforhold, vennskapsforhold, alkohol eller festing.

Rykter kan også være historier tatt ut av en sammenheng, baserert både på fakta og antakelser. F.eks. "Jeg så at Katrine og Bilal kranglet på skolen i forrige uke. Jeg tror de slo opp, og det er sikkert fordi Bilal har vært utro". Dette er en uttalelse som fort kan endre seg i mottakeren sitt hodet til "Katrine slo opp med Bilal fordi han var utro".

Kan spres på flere måter

Rykter kan spres gjennom bilder og video - f.eks. at du som en tredjeperson får tilsendt en snap av Katrine og Bilal som krangler med teksten "Ser ut som de kommer til å slå opp".

Plutselig sitter du med en forestilling i hodet ditt av at Bilal har vært utro, og at det er derfor de krangler og kommer til å slå opp.

Tror på noe som ikke er sant

Andre eksempler på bilder som blir til rykter er når bloggeren Sofie Elise ble utsatt for hevnporno, og det ble sendt rundt bilder av at hun utførte en seksuell handling med ekskjæresten sin. Disse bildene ble til rykter om at Sofie Elise var "billig" osv., og mange tok seg friheten å tenke og si ting som de ikke kunne være sikre på at var sant.

Bevisst eller ubevisst ryktespredning?

Spredning av rykter kan skje både bevisst og litt mer ubevisst. Det kan være vanskelig å være bevisst om man bidrar til ryktespredning når du gjenforteller noe du har hørt om noen fra andre, og kanskje ikke tenker over at det du forteller videre kan krenke den det handler om.

Hvis du holder deg unna baksnakking og unngår å snakke om andres liv eller handlinger, står du i mindre fare for å spre rykter.

Bevisst ryktespredning

Blant de ryktesprederne som er bevisst sine handlinger er ryktene gjerne overdrevet for å skape mest mulig interessant gossip for mottakeren.

Personen som finner opp eller sprer ryktene, har kanskje lav selvtillit og sliter kanskje med sjalusi? Derfor prøver han eller hun å hevde seg gjennom å forsøke å stille andre mennesker i et dårlig lys.

Prøv å overse ryktene eller SI IFRA

Om du opplever at det går rykter om deg, det derfor viktig å forstå at det ikke er noen vits i å henge seg opp i ryktet i seg selv, men heller prøve å forstå motivasjonen til den eller de som satte ut ryktet.

Det er ubehagelig å oppleve rykter om seg selv, og hvis ryktene er alvorlige, pågår over lang tid eller at det ofte ryktes om samme person, kan dette oppleves som mobbing. I visse tilfeller kan det føles overveldende, og man kan kjenner seg maktesløs i forhold til å motbevise ryktene. Da kan det hjelpe å si ifra til en venn, en forelder, lærer, helsesykepleier eller en annen man stoler på, slik at du kan få hjelp til å konfrontere ryktesprederne.

Du kan også velge å ikke bry seg om hva andre tenker om en, og tenke at "de som kjenner meg vet at dette ikke er sant, og det er det eneste som betyr noe". Dersom du vet hvem som har satt ut ryktet, kan du gå direkte til den personen og spørre hva som er grunnen for at han eller hun har satt ut dette ryktet om deg.

Still opp for de det går rykter om

Hvis du vet at det går rykter om en venn, bør du stille opp for vennen din og våge å være litt tøff og si ifra at du ikke synes det er greit når du hører noen baksnakke.

Tenker du at det er til det beste for vennen din, bør du også fortelle hva ryktet handler om dersom vennen din ikke kjenner til det.

Du som sprer rykter

Hvis du selv vet at du er en som sprer og/eller finner opp rykter, burde du tenke over hva som er grunnen til at du gjør dette. Hva om det hadde vært deg ryktene hadde handlet om? Prøv å være ærlig med deg selv og spør deg selv om hvordan du helst vil behandle andre.

Neste gang andre baksnakker eller sladrer kan du velge å ikke delta i samtalen - enten ved å ikke si noe eller ved å fortelle at du har bestemt deg for å slutte å baksnakke andre. Du viser mye mer selvtillit og sjarm ved å velge å ikke baksnakke andre, og mest sannsynlig vil andre bli inspirert til å gjøre det samme.