Rykter og ryktespredning

Rykter kan være både sanne og usanne, men de handler ofte om ting som setter andre i et dårlig lys.

Av Skage, ungdomsjournalist i ung.no

Gjeng som ser på en telefon
DEG SELV? Hvis du selv vet at du er en som sprer rykter, burde du tenke over hvorfor du gjør det - og hva om det hadde vært deg selv det gikk ut over? Foto: Colourbox.

Eksempler på rykter: "har du hørt at Markus hadde sex med Line?", "Susanne hooker med en ny gutt hver helg", "Sigurd stjal en jakke på festen forrige uke" eller "Fatima får alt hun peker på av foreldrene sine".

Hva handler ryktene om?

Rykter kan handle hva og hvem som helst. De kan handle om sex og intime detaljer, status, pengebruk, familieforhold, vennskap, alkohol eller helt andre ting.

Felles for rykter er at de ofte havner lenger og lenger vekk fra sannheten jo mer de spres fra person til person.

Historien kan plutselig bli mer alvorlig enn den egentlig var, og noen ganger er rykter rett og slett bare løgn.

Ubevisst ryktespredning

Spredning av rykter kan skje både bevisst og ubevisst. Det kan være vanskelig å være bevisst om man bidrar til ryktespredning når du gjenforteller noe du har hørt om noen fra andre, og kanskje ikke tenker over at det du forteller videre kan krenke den det handler om.

Hvis du holder deg unna baksnakking, og unngår å snakke for mye om andres liv eller handlinger, står du i mindre fare for å spre rykter.

Bevisst ryktespredning

De som sprer rykter med vilje overdriver gjerne for å skape mest mulig interessant sladder for mottakeren.

Personen som finner opp eller sprer ryktene, har kanskje lav selvtillit og sliter kanskje med sjalusi? Derfor prøver han eller hun å hevde seg gjennom å forsøke å stille andre mennesker i et dårlig lys.

Sprer noen rykter om deg?

Om det går rykter om deg er det viktig å forstå at det ikke er noen vits i å henge seg opp i ryktet i seg selv, men heller prøve å forstå motivasjonen til den eller de som satte ut ryktet.

Det er ubehagelig å oppleve rykter om seg selv, og hvis ryktene er alvorlige, pågår over lang tid eller gjentar seg ofte kan dette oppleves som mobbing.

Snakk med noen om det og si ifra!

Det kan føles overveldende, og man kan kjenner seg maktesløs i forhold til å motbevise ryktene. Da kan det hjelpe å si ifra til en venn, en forelder, lærer, helsesykepleier eller en annen man stoler på, slik at du kan få hjelp til å konfrontere ryktesprederne.

Du kan også velge å ikke bry seg om hva andre tenker, og tenke at "de som kjenner meg vet at dette ikke er sant, og det er det eneste som betyr noe".

Dersom du vet hvem som har satt ut ryktet, kan du gå direkte til den personen og spørre hva som er grunnen for at han eller hun har satt ut dette ryktet om deg.

Still opp for de det går rykter om

Hvis du vet at det går rykter om en venn, bør du stille opp for vennen din og våge å være litt tøff og si ifra at du ikke synes det er greit når du hører noen baksnakke.

Tenker du at det er til det beste for vennen din, bør du også fortelle hva ryktet handler om dersom vennen din ikke kjenner til det.

Sprer du rykter selv?

Hvis du selv vet at du er en som sprer og/eller finner opp rykter, burde du tenke over hva som er grunnen til at du gjør dette.

Hva om det hadde vært deg ryktene hadde handlet om? Prøv å være ærlig med deg selv og spør deg selv om hvordan du helst vil behandle andre.

Neste gang andre baksnakker eller sladrer kan du velge å ikke delta i samtalen – enten ved å ikke si noe, eller ved å fortelle at du har bestemt deg for å slutte å baksnakke andre.

Du viser mye mer selvtillit og sjarm ved å velge å ikke baksnakke andre, og mest sannsynlig vil andre bli inspirert til å gjøre det samme.

Fakta

Si ifra til en venn, en forelder, lærer, helsesykepleier eller en annen du stoler på, slik at du kan få hjelp til å konfrontere ryktesprederne.

Skrevet av Skage, ungdomsjounalist i ung.no

Sist oppdatert: 20.04.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Gjeng som ser på en telefon
DEG SELV? Hvis du selv vet at du er en som sprer rykter, burde du tenke over hvorfor du gjør det - og hva om det hadde vært deg selv det gikk ut over? Foto: Colourbox.

Fakta

Si ifra til en venn, en forelder, lærer, helsesykepleier eller en annen du stoler på, slik at du kan få hjelp til å konfrontere ryktesprederne.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan få slutt på baksnakkingen?

Baksnakking er et vanlig problem. Det kan oppfattes som uskyldig, men være veldig ødeleggende og føre til dårlig miljø i klassen eller vennegjengen. Ungdomsjournalist Julie forklarer hvorfor.

Jenter hvisker sammen (colourbox.com)

Mobber du uten å vite det?

Visste du at du er med på å mobbe hvis du videresender sårende ting om andre, eller hvis du ser at mobbing skjer uten å gjøre noe?

To gutter ser på en telefon og ler. En annen gutt står i bakgrunnen og ser lei seg ut. Foto: Colourbox

Blir jeg mobba?

Hvor ille må noe være før det er mobbing? Og hva kan du gjøre for å få slutt på det?

Jente som står bak to andre jenter. Foto: Unsplash.

Hvordan få slutt på mobbing?

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)