Spørsmål og svar

Kroppen har sluttet og utvikle seg etter jeg begynte på diett, hvorfor?

Gutt, 14

Hei. Før jeg startet med diett, utviklet jeg meg mye og raskt. Etter at jeg startet med diett og økt fysisk aktivitet merker jeg at utviklingen stoppet brått opp, og veldig lite har skjedd siden. Har ikke vokst eller forandret meg siden. Det var 1 år siden jeg startet dietten. Skyldes dette p.ga dietten? Hvis det gjør, vil prosessen starte etterhvert eller er prosessen stoppet for godt?

Svar

Hei!

Det skjer mye utvikling med gutter og jenters kropp i alderen 12-16 år. Akkurat når og i hvilket tempo dette skjer, er veldig individuelt. Det kan også være sånn at man vokser mye i høyden i en periode, før det tar en pause og starter opp igjen.

Samtidig er det viktig at kroppen får nok og riktig næring for at den skal utvikle seg. Skal man vokse, både i høyden og i bredden, trenger man mat. Du skriver at du går på en diett, jeg vet ikke hva dette innebærer, men om du er i energiunderskudd (slankediett), så kan det forklare hvorfor det stopper opp. Hvis du spiser veldig lite variert, har kuttet ut matvaregrupper, så kan det hende du får for lite næringsstoffer.

Les mer:Styrketrening, vekst og pubertet

Jeg vil råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Dette er det som tidligere het helsesøster. Hun har ulike kurver over hvordan vekten og høyden din har utviklet seg, og kan sammen med deg se på om det virkelig har stoppet opp. Du må også snakke med henne om at du går på diett, og prøve og finne ut av om det kan forklare noe av endringen. 

Uansett, så er det ikke sånn at veksten stopper for godt. Men hvis du får for lite næring, kan det være at du må begynne å spise mer for at det skal fortsette. Jeg vil derfor råde deg til å få en ordentlig samtale med helsesykepleier om dette.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 3.3.2019

Oppdatert: 3.3.2019

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål