Styrketrening, vekst og pubertet

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hvordan får jeg raskt store og tydelige muskler? Jeg trener mer enn kameratene mine. Hvorfor har de større muskler enn meg?

Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)
Styrketrening: Styrketrening er bra for kroppen. Ikke bare blir du sterkere, det kan være med på å forebygge skader, gjøre at du presterer bedre i idretten din, og bidra til bedre helse.

Styrketrening er bra for kroppen. Ikke bare blir du sterkere, det kan være med på å forebygge skader, gjøre at du presterer bedre i idretten din, og bidra til bedre helse. Det kan også gjøre musklene større, og skjelettet sterkere.

Større muskler er noe mange ønsker seg, og gjerne på kort tid. Men musklene reagerer annerledes på trening når man er ungdom og under utvikling enn når man er voksen.

Her forklarer vi hvordan resultatene av styrketrening henger sammen med pubertet, og gir råd om hvordan du kan trene styrke i ungdomstiden.

Styrketrening og skader

Før trodde man at å trene med for tunge vekter kunne hemme veksten, men det er ingen forskning som har kunnet bekrefte at dette stemmer. Men de delene av knoklene som gjør at skjelettet vokser (vekstsoner), er myke helt frem til vi er ferdig utvokst, og der kan det skje skader som kan påvirke utviklingen av knoklene negativt. Det er særlig ved overdreven styrketrening, svært tunge vekter og feil teknikk at slike skader kan oppstå. Det kan også skje skader på muskler og sener, på samme måte som hos voksne.

Skadene som kommer av styrketrening skjer som regel på grunn av at man har dårlig teknikk, ikke har fått god instruksjon eller blir fulgt opp av trenere, eller for høy treningsmengde.

For å unngå skader, er det altså veldig viktig at du får instruksjon i øvelser av en som har god kunnskap om styrketrening for ungdom. Slik kan du blir helt trygg på teknikken. Instruktøren bør også sette opp et program og følge deg opp med videre veiledning. Det er viktig å ikke øke treningsmengden og motstanden for raskt, men gjøre dette gradvis, og la kroppen bli vant til de nye belastningen.

Finn riktig treningsmengde

Mange driver med annen idrett eller trening i tillegg til styrketrening, og det er viktig å passe på at ikke den totale treningsbelastningen blir for stor. Det er når kroppen hviler at den bygger seg opp igjen etter trening, og blir klar til en ny økt.

Hvis treningsmengden blir for stor, kan det lett oppstå skader. Snakk gjerne med treneren din, og få råd om hvor mye du kan og bør trene utenom de faste treningene.

Hvis du ikke er vant med styrketrening fra før, bør du også starte forsiktig, og gi kroppen tid til å venne seg til denne type trening.

Hva skjer med musklene i puberteten

I løpet av oppveksten får du gradvis større muskler på samme måte som resten av kroppen vokser. Gutter og jenter er omtrent like sterke frem til puberteten, og det er ikke så stor forskjell på hvor store muskler man har. Men i puberteten vokser musklene til gutter mye, blant annet på grunn av at produksjonen av kjønnshormonet testosteron skyter fart.

Særlig øker muskelmassen hos guttene mye i overkroppen sammenlignet med hos jenter, som er med på å gjøre at kroppsformen blir mer ulik hos jenter og gutter.

Hos jenter er det omvendt. Da er det kjønnshormonet østrogen som produseres, og som gjør at kroppen forandrer seg mye, og gjør seg klar til å kunne få barn. Jenter får faktisk mer kroppsfett sammenlignet med muskelmasse. Og mens guttene ofte blir mye sterkere og får bedre kondisjon i løpet av puberteten, kan jenter oppleve at de kommer i litt dårligere form, eller at fremgangen på prestasjoner stopper litt opp.

Under puberteten kan jenter også ha lavere tåleevne for treningsbelastning, og dermed være utsatt for flere skader. Dette kan være frustrerende, men det er helt normalt og naturlig.

Genene dine påvirker musklene

Etter puberteten går både jenter og gutters kropp inn i en mer stabil fase, og fremgangen på trening er mer lik igjen.

Før puberteten vokser altså ikke musklene så mye, selv om du trener, men de kan vokse litt. For de aller fleste er det altså ikke realistisk å få hverken sixpack eller markerte muskler i denne alderen, og spesielt ikke på kort tid. Men du kan allikevel bli sterkere. Det tror vi har å gjøre med at det skjer tilpasninger mellom nervesystemet og musklene, sånn at vi lærer oss å utnytte musklene våre bedre. Og styrketrening i denne alderen legger et godt grunnlag, også for at musklene kan bli større senere.

Allikevel ser vi at noen har tydelige muskler også før de er kommet i puberteten. Dette har antakeligvis mye å gjøre med at genene våre bestemmer mye for hvordan musklene våre blir, og hvor lett de vokser.

Forskjellig utgangspunkt

Det kan være frustrerende å se kameratene som kommer i puberteten før deg raskt blir både sterkere og får større muskler, til tross for at dere trener nesten likt. Men det betyr altså ikke at treningen du gjør er nytteløs. Så vær tålmodig.

Også etter puberteten vil det være forskjellig fra person til person hvordan kroppen responderer på trening. Noen får rett og slett lettere større muskler enn andre, andre igjen får lettere bedre kondisjon.

Vi har alle forskjellig utgangspunkt, og vi kan ikke forme kroppen vår til å bli lik en annen.

Det som er viktig er å ha en sunn og sterk kropp, og ha det gøy med styrketrening.

Hvordan bør jeg trene da?

Du bør alltid få instruksjon i øvelser av en som kan det. Det kan være en trener, fysioterapeut, personlig trener, eller noen andre du kjenner som har god kunnskap om trening. Denne personen bør følge deg opp sånn at dere begge er trygge på at du utfører øvelsene riktig. Dette er særlig viktig når du trener med vekter.

Det er forskjell på hvordan man kan og bør trene når man er 12-13 år, og når man er 17-20 og eldre. Selv om mange voksne ofte trener for å oppnå resultater på kort tid (og man kan jo diskutere hvor lurt det egentlig er), er det ikke sånn man bør trene i ungdomstiden. Da må man ha et lengre perspektiv, og tenke at man legger grunnlaget for å ha en sunn og sterk kropp gjennom hele livet. Du venner kroppen til styrketrening og annen trening, og får igjen for det senere.

Et generelt råd er at man uansett alder trener hele kroppen, og ikke kun deler av den. Velg gjerne øvelser hvor store deler av kroppen er involvert, fremfor øvelser for isolerte muskelgrupper.

Bruk egen kroppsvekt

Før puberteten bør man trene øvelser med kun egen kroppsvekt, og eventuelt lette vekter. Fordelen med denne type trening er at man får trent mange muskelgrupper samtidig, og i tillegg trener man stabilitet og balanse. Slike øvelser er også med på å gjøre kroppen vant til bevegelsene, og å lære seg riktig teknikk er viktig. Som sagt kan styrketrening i denne alderen gjøre samarbeidet mellom nervesystemet og muskulaturen bedre (koordinasjon). Hvis man senere vil trene med vekter, er det en fordel at kroppen er blitt vant med bevegelsene fra før.

Øvelser med egen kroppsvekt kan være veldig tunge, og gir god effekt uansett alder. Se forslag til øvelser her.

Etter hvert som man blir vant til øvelsene og gjennomgår puberteten, kan man økte den ytre motstanden noe, altså trene med litt vekter. Men man behøver ikke, og hvis du gjør det så gjør det i samarbeid med en trener eller andre som har god kunnskap om styrketrening hos ungdom.

Som nevnt tidligere skal man ha fokus på riktig teknikk, og ikke ha for tunge vekter. Husk at det er under puberteten at risikoen for skader på knoklene er størst.

Når du nærmer deg ferdig utvokst kan du ha tyngre vekter, og eventuelt mer fokus på å øke muskelmassen hvis dette er noe du ønsker.

Men du behøver ikke trene med vekter selv om du blir eldre. Øvelser med egen kroppsvekt gir god effekt uansett alder, og kan gjøres veldig tunge og utfordrende. Du kan også bruke strikker, slynger, ringer eller lignende for å gjøre øvelsene tyngre eller mer utfordrende.

Finn ut hva slags styrketrening du liker.

Oppsummering

  • Musklene vokser ikke på samme måte før puberteten som etter, og anbefalingene for hvordan man bør trene er ulike avhengig av alder.
  • Man bør ikke trene med tunge vekter før knoklene er ferdig utvokst (16-20 års alder)
  • Uansett alder det det viktig med fokus på riktig teknikk for å unngå skader.
  • Velg øvelser hvor du bruker store deler av kroppen.
  • Få instruksjon og oppfølging av noen som har kunnskap om styrketrening.
  • Finn styrketrening du trives med.

Skrevet av Fysioterapeuten

Sist oppdatert: 01.06.2020

Kilder:

www.nhi.no, www.olympiatoppen.no, www.tidsskriftet.no og Styrketrening – i teori og praksis (2010) Gyldendal Norsk forlag

Offentleg og kvalitetssikra
Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)
Styrketrening: Styrketrening er bra for kroppen. Ikke bare blir du sterkere, det kan være med på å forebygge skader, gjøre at du presterer bedre i idretten din, og bidra til bedre helse.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Hvor mye trening er nok – og for mye?

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Mann som løper(colourbox.com)

Hva skjer i puberteten?

Hormonene bobler i kroppen – kroppen er ikke lenger den samme, og følelsene svinger. Hva skjer?

FORSKJELLER: Puberteten inntreffer på forskjellig tid og på forskjellig måte hos de forskjellige. Det skjer vanligvis litt tidligere hos jenter enn hos gutter. Det begynner et sted mellom 9 og 15 år. Foto: Colourbox

Gener og trening

Alle kan få gode resultater av trening, men hvordan resultatene blir for akkurat deg i forhold til utseende, muskelstørrelse, utholdenhet og prestasjon, henger også i stor grad sammen med genene eller arvestoffet du har med deg.

Tren og ha det gøy!

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Jente jogger (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente