Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg gå ned i vekt?

Jente, 17

Hei. Jeg jobber på et bo og omsorgssenter. Jeg er på en avdeling for de som sliter med demens. Jeg er en overvektig jente, jeg jobber fulltid der som lærekandidat. Jeg blir ofte kalt tjukk osv, eks er utagerende eldre som sier du er for tjukk, du er for tjukk til å ha en mening, men værst var en dag da en beboer var så sint at beboeren ropte tjukken etter meh. Dette ser jeg på som mobbing. Og det skjer ofte med en spesifikk beboer, og andre beboere hører det beboeren sier om meg. Jeh vet de er demente men det er vanskelig. Jeh vil slanke meg for å trives på jobb. Jeg trenger å gå ned en del, ca 30kg så er veier jeg omtrent 90kg som er mye bedre enn det jeh er nå. Er 188 høy, jente, jeg har en stor kropp med eller uten fett, men vil ned i vekt: koen gode råd? Eks spise knekkebrød til frokost, en sunn wrap til lunch og en mindre porsjon middag. Og kutte ned på potetgull osv? Hilsen en usikker jente, PS jeh har generalisert angst og derfor er det viktig at jeg er komfortabel på jobben

Svar

Hei

Har du noen du kan snakke med?

Det du opplever høres ikke bra ut. Mobbing er aldri greit. Er det noen på jobben som du føler at du kan snakke med om dette? Eventuelt om du har en ansvarlig underviser eller veileder der du studerer som du kan snakke med?
Noen har et ansvar for at du skal trives og ha det greit på jobben. Så ta det opp! Kanskje er det så lite som skal til at du får ansvar for andre pasienter, enn de som roper disse tingene til deg. Da vil du også føle deg bedre! 

Hva gjør man når man strever med vekten?

Det er viktig å få hjelp når man skal ned i vekt. Da får man skreddersydde råd, som passer for deg, din kropp og livssituasjon. Vi er har skrevet en artikkel om dette under, som du kan lese. Ta også gjerne kontakt med en frisklivssentral der du bor. De kan ha kurs og individuelle samtaler som du kan delta på. 

Ellers har vi noen generelle råd om sunn kost:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Du kan i tillegg til dette ha som mål å dekke halve tallerkenen med grønnsaker.  Ha en fjerdedel av tallerkenen med ris/potet/pasta. Og resten kan være dekket med kjøtt/fisk/linser.  Bruk lite saus, siden saus ofte kan inneholde ganske mye fett. 

 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 18.1.2020

Oppdatert: 18.1.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål