Spørsmål og svar

Er det sunnest med godteri én dag i uka eller spre det ut?

Jente, 16

Hei, jeg begynner å bli litt usikker på hva som er det beste. Jeg har hørt at det er smart og sunnest med bare en dag i uka med godteri (altså lørdager). Men så har jeg hørt også at det er viktig med balanse og at man burde ha en liten dessert etter middager hver dag. Men hva er egentlig sunnest og er det mest sannsynelighet at du vil bli/holde deg slank ved å spise godteri en dag i uken, eller hver dag litt?

Svar

Hei!

Vi anbefaler å spise godteri bare én dag i uka. Det er fordi det er stor sjanse for at man får i seg mer godteri om man skal spise litt hver dag, da mange sliter med å begrense mengden. Det er jo fristende å ta litt til, og litt til, når man først begynner å spise.

Noen får søtsug etter middag. Da kan det være lurt å ha en liten dessert, men det kan jo være noe sunt og søtt: frukt, yoghurt, smoothie. Et annet tips er å ta et glass sukkerfri saft, det demper også søtsuget.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

 

 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 14.5.2020

Oppdatert: 14.5.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål