Hvor ofte er det greit å spise godteri?
Jente, 13
Hei, jeg lurer på hvor ofte det er ok å spise godteri før det blir veldig usunt eller farlig for helsa. Jeg har aldri vært en sånn som spiser mye godteri eller spør om det ofte, jeg blir veldig fort kvalm av det. Men jeg spiser det fremdeles noen ganger. Jeg pleier å få en liten porsjon med potetgull og litt godteri på lørdager, er det for ofte? Foreldrene mine sier at jeg må kunne klare å spise litt godteri siden det er uhøflig å ikke spise noe på overnatting og i bursdager osv. hvor ofte er det vanlig å spise godteri? Og er jeg usunn hvis jeg spiser det en gang i uka? Hvor mye er egentlig er grei porsjon? Hvilket godteri er ‘’sunnest’’ Og ‘’usunnest’’?
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
Generelt anbefaler vi at man begrenser inntak av godterier og annen snacks til én dag i uka. Når det er sagt, er det helt greit å kose seg med godterier innimellom uten å ha dårlig samvittighet for det, så lenge man ellers er flink til å spise sunn og variert mat.
Så lenge man får i seg alle de næringsstoffene som kroppen trenger gjennom å spise vanlig sunn mat, spiller det ingen rolle hva slags godteri du spiser når du først spiser det. Du kan velge akkurat det du har lyst på uten å tenke på om det er sunt eller ikke. Det handler mye mer om å begrense mengden og å passe på at inntaket av godterier ikke går på bekostning av annen mat.
Ut ifra hva du beskriver høres det ut som du har en sunn tilnærming til godterier. Kos deg med godteriet ditt på lørdager, i bursdager og andre festlige lag, og fokuser heller på at det du ellers spiser er sunt og variert.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan titte på.
Hvis du synes dette med mat og kropp er vanskelig eller har flere spørsmål rundt dette, vil jeg råde deg til å ta en tur innom helsesykepleier på skolen din for en prat.
Ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 24.4.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


