Hva er et sunt kosthold?
Jente, 13
Hei, jeg vil begynne å spise sunnere. Men så har jeg lagt merke til at f.eks når jeg er usikker på om det er usunt eller ikke og skal se på pakningen, så skjønner jeg jo ingen ting. Hva betyr alle de forskjellige tingene på f.eks en brusboks, eller mat og alle andre ting som har med mat og gjøre? Hvor mye er sunt og ikke sunt? Hva gjør de forskjellige nærings «greiene» og ingrediensene? Skjønner heller aldri hvor mye av de forskjellige tingene som faktsik er mye eller lite. Håper dere skjønte og takk for svar <3
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no. Så flott at du ønsker å spise sunt! Et sunt og variert kosthold er viktig for en god helse - både nå og i fremtiden.
For at kroppen din skal vokse og utvikle seg optimalt er det viktig at den får nok næring gjennom maten som du spiser. Dette innebærer å spise sunne matvarer fra alle de ulike matvaregruppene. Dette inkluderer grove karbohydrater og fiber, protein og de sunne fettsyrene. Hvor mye som er sunt og usunt handler ofte om mengder. Selv i et sunt og variert kosthold er det plass til litt «kos» av og til, men det viktigste er å spise variert og mest mulig råvarer.
Vi har skrevet en artikkel om hva som er et sunt kosthold, og hvordan næringsstoffene fungerer i kroppen din. Jeg legger ved disse slik at du kan ta en titt på de.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin sommer videre!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 24.7.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


