Spørsmål og svar

Vil jeg ha lavere risiko for sykdom hvis jeg spiser sunnere?

Gutt, 15

Hei, jeg er overvektig for min alder og jeg lever ikke så veldig sunt. Hvis jeg begynner å leve sunnere, vil alt blir bedre? Det er kansje vanskelig spørsmål å forstå, men vil altså alt det usunne bare gå bort? Hvis jeg for eksempel hadde høyere risiko for en sykdom men ble plutselig veldig sunn, ville den risikoen bli lavere eller? Jeg er bare så lei av å leve slik, og er redd for at livet mitt kommer til å være forferdelig med høyere helsesykdoms-risiko og bare verre kondis generelt. Jeg vil leve lenge, og ikke få farlige sykdommer. Takk for svar.

Svar

Hei!

Så fint og viktig spørsmål du stiller

Ved å spise sunt og variert og være fysisk aktiv i hverdagen, reduserer du risikoen for bl. a. hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme (for å nevne noe).

Å ha god helse innebærer at man har en sunn og frisk kropp og at man ellers har det bra både med seg selv og med andre. En sunn livsstil handler om hvordan vi velger å leve livene våre i forhold til blant annet kostholdet, aktivitet, sosiale aktiviteter og valg vi gjør i livet vårt.

Har man derimot et usunt kosthold, sitter mye stille, sover lite og ellers er lite sosial, er dette faktorer som kan ha en negativ innvirkning på helsen vår ved at det øker risikoen for både fysisk sykdom og psykiske problemer.

For at kroppen skal vokse og utvikle seg optimalt er det viktig at den får nok næring gjennom maten som den spiser. Dette innebærer å spise sunne matvarer fra alle de ulike matvaregruppene. Dette inkluderer grove karbohydrater og fiber, protein og de sunne fettsyrene. Vi har skrevet en artikkel om hva som er et sunt kosthold, og hvordan næringsstoffene fungerer i kroppen din. Jeg legger ved disse slik at du kan ta en titt på de.

Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg en fin uke!

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 12.4.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål