Spørsmål og svar

Hvilke matvarer har lite kalorier?

Jente, 16

Hei! Jeg er en jente på 75 kilo og er ca. 165 cm. Jeg prøver å gå nedi vekt så jeg lurte på om dere kunne gi meg noen matvarer med lave kalorier? Tusen takk~

Svar

Hei!

Hvis du som ungdom har behov for å gå ned i vekt skal det skje under oppfølging og veiledning av helsepersonell. Jeg vil derfor råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din, eller fastlegen. Du må ikke begynne med slanking på egen hånd.

Den matvaren med færrest kalorier er grønnsaker, det er altså noe man bør ha mye av i kostholdet om man skal ned i vekt. Det er fint å spise litt grønnsaker til alle måltider. Samtidig er det viktig å ha et variert og balansert kosthold, slik at kroppen får alle næringsstoffer som den trenger. Ellers er det lurt å velge så fiberrik mat som mulig, grovt brød, fullkornsris osv. Dette er mat som metter godt.

De generelle anbefalingene for et sunt kosthold gjelder også for de som skal ned i vekt. Mengden man spiser kan derimot være ulik, men dette må man få hjelp av fra helsepersonell, slik at man ikke får mangler.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Les mer om hvordan du kan få til smarte endringer i kostholdet her!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 4.10.2020

Oppdatert: 4.10.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål