Bør man spise mat som ikke er oppbevart i kjøleskapet?
Jente, 17
Hei, er på utveksling i Italia, og bor da i en familie. Her spiser de hovedsakelig bare sukker og hvetemel. Det er svært lite grønnsaker og frukt, aldri grovt brød eller annen sunn mat. De spiser også vanvittige mengder med pasta. Det er pasta til lunsj hver dag og noen ganger til middag også. Problemet er at jeg ser at de alltid lar pastaen fra dagen etter stå på benken over natten, så varmer de det opp dagen etter også spiser det. En gang etter det var mer lasagne igjen etter lunsj lot de den bare stå på kjøkken benken, så spiste vi den til middag to døgn etterpå. Jeg prøvde i går, forsiktig, å fortelle om at det er veldig farlig å spise mat, men spesielt pasta og ris som har stått ute i mange timer. De begynte bare å le av meg. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, jeg vil helst ikke bli syk eller dø.. :( Takk på forhånd!
Svar
Hei
Så fint at du skriver til ung nå som du er så usikker på om det din vertsfamilie gjør når de oppbevarer maten. Det er nok riktig som du skriver at vi i Norge ikke er vant til å oppbevare maten på kjøkkenbenken og reagerer derfor med vantro.
Matvarer er biologisk levende materiale og har derfor begrenset holdbarhet. Kjøtt, melk, fisk og eggprodukter er eksempler på matvarer som er utsatt for bakterievekst og disse må derfor oppbevares ved lav temperatur, altså i kjøleskap.
Nå kan det være at det er forskjell fra land til land hvordan de oppbevarer maten. Det høres ut som din vertsfamilie ikke har problemer med magen selv om de spiser mat som står over på benken. De har kanskje blitt vant med bakteriefloraen som utvikler seg i maten og blir derfor ikke syke. Kanskje kan du prøve å ta av din del av maten og sette den inn i kjøleskapet for sikkerhets skyld? Hvis de synes at dette er rart så kan du jo prøve å forklare at dette er du lært opp til i Norge og at du er redd for å bli syk.
Det stemmer også det du skriver at spesielt ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking. Det bør derfor advares på det sterkeste mot å la ris og pasta stå lenge lagret ved romtemperatur og deretter spises. Lagres derimot produktet i kjøleskap - eller i alle fall under 6-8 °C - er produktet trygt.
Som du ser så er det nok riktig tenkt av deg. Prøv derfor å snakke med vertsfamilien din og forklar dem hvorfor det er viktig for deg og ha din del i kjøleskapet slik at du unngår å bli syk.
Ønsker deg fortsatt fin utveksling og håper at svaret var til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen
Helsesykepleier, ung.no.
Besvart: 30.11.2020
Oppdatert: 30.11.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål