Spørsmål og svar

Lurer på hva det er normalt å veie, og hvorfor man går ned i vekt.

Jente, 16

Hei, jeg er en hente på 16 år og jeg lurer på hva som er undervektig på denne alderen. Jeg er 164cm og veier 40.3kg. Er det normalt eller kan det være farlig? Hvor lavt måtte det være for å være farlig og hvor mye bør jeg egentlig veie? Vær så snill å svar:)! Er det uvanlig å gå ned i vekt selv om du spiser frokost, lunsj, middag og kvelds eller er det noe som skjer vanligvis. Jeg er ganske beskymret fordi jeg har hatt problemer med vekt før, men nå vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre

Svar

Hei

Takk for at du skriver til oss. Jeg kan ikke svare deg på hva som er farlig undervekt for deg, da dette krever at man undersøker deg og ser på hvordan du har vokst tidligere i livet. Dersom du har gått ned mye i vekt, er det tegn på farlig undervekt når man mister menstruasjon og har symptomer som hodepine, magesmerter, svimmelhet, irritabel, likegyldig, utmattet med mer. Det trenger ikke være slike symptomer, men det er ikke uvanlig. Mangel på konsentrasjon og søvnvansker er også tegn på at noe er galt. 

Din vekt i forhold høyde er lav, og du ligger nok i kategorien undervekt. Hvor farlig dette er, må en lege vurdere i forhold til de forhold som jeg har beskrevet. 

Du beskriver at du spiser til alle måltider, og lurer på om det likevel er normalt å gå ned mye i vekt. Vektnedgang skyldes i hovedsak at man forbrenner mer energi enn man får i seg. For å gå opp i vekt må du derfor spise mer mat, eller spise mat som har mer energi. Dette kalles energitett mat. Dersom du samtidig trener veldig mye, har du et enda større behov for mer energi. 

Energitett mat har ofte høyt innhold av fett. Denne typen matvarer kan gjøre det enklere å få i seg mer kalorier per mengde mat.

 

  • Velg fortrinnsvis mat med sunne fettsyrer, som for eksempel avocado, nøtter, frø, vegetabilske oljer som raps og olivenolje og fet fisk. 
  • Gjør rettene du spiser mer energitette. Velg helmelk eller lettmelk fremfor mager melk, bruk litt ekstra olje, dressing eller smør i maten du lager, ha pesto/rømme/aioli/saus til middagen, bruk smør/margarin eller majones på brødskiven, ha litt fløte eller et ekstra egg i sauser og supper.
  • Bruk energirikt pålegg. Eksempler kan være makrell i tomat, laks eller annen fet fisk, egg, smør, majones, kjøttpålegg, leverpostei, kaviar, peanøttsmør og ost.
  • Bruk gjerne flere pålegg på brødskiven samtidig, som kremost og røkelaks, avocado og kjøttpålegg eller kaviar og egg.
  • Velg fortrinnsvis originalprodukter, fremfor lettere alternativ. 
  • Spis energitette mellommåltider som nøtter, yoghurt, cottage cheese, müsli/nøtteblanding, banan og avokado 
  • Smoothie egner seg også godt som mellommåltid og kan enkelt gjøres mer kaloririk ved å tilsette ett egg, en teskje olje, yoghurt eller litt havregryn.  

 Selv om du skal opp i vekt og hovedfokuset ligger på å øke kaloriinntaket, er det samtidig lurt å spise sunt og variert, slik at du tilfører kroppen de næringsstoffene den har behov for. Inkluder frukt og grønt i alle måltider, og velg fullkornsprodukter såfremt det lar seg gjøre. Unngå godteri, chips, brus og saft, de inneholder ofte mye sukker og ugunstig fett, samt lite vitaminer og mineraler. Bruk gjerne Helsedirektoratets kostråd som et utgangspunkt når du skal justere kostholdet.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen, slik at du kan få oppfølging i forhold til kosthold og aktivitet. Her kan du også få snakke om vanskelige tanker og følelser dersom du har behov for det. 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Besvart: 8.1.2021

Oppdatert: 8.1.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål