Spørsmål og svar

Kan jeg spise kjøttdeig noen dager etter utløpsdato?

Jente, 16

Hei jeg kjøpte en pakke med kyllingkjøttdeig i går 08.05, men den gikk også ut i går. Så jeg fryste den ned. Men kan jeg fryse den opp og så lage noe med den og til i morgen til lunsj eller blir det farlig? Altså, jeg mener, kan jeg lage noe med den i dag og spise i morgen/over i morgen?

Svar

Hei

Generelt bør man være forsiktig med å spise både kyllingprodukter og kjøttdeig etter at de har gått ut på dato. Mat som er merket med "siste forbruksdag" (som jeg vil tro kyllingkjøttdeig er) og ikke "best før" bør man være forsiktig med fordi dette er den datoen som produsentene har vurdert som trygg. Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet. 

Mat frosset ned like før siste forbruksdag er lite robust ved opptining og bør derfor helst unngås. Dersom du fryser matvarer som er på grensen for holdbarheten, vil du bremse forringelsen, men aldri stoppe den helt, noe som betyr at produktet kan inneholde skadelige mikroorganismer.

Skal man fryse ned kjøttdeig, bør dette derfor ideelt sett skje i god tid før siste forbruksdag. Opptining bør skje langsomt over natten i kjøleskapet og da må du også legge til en ekstra dag på datoen.

Det kan godt hende det går helt fint å lage noe med kjøttdeigen din og å spise det 1-2 dager senere, men dette er altså ikke noe jeg tør å anbefale deg som følge av grunnene forklart over. 

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 9.5.2021

Oppdatert: 9.5.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål