Spørsmål og svar

Hvorfor blir eple brunt når det råtner?

Jente, 15

Hei jeg vet ikke helt under hvilket tema jeg skulle legge det på, så jeg la det på mat og kosthold. Men greia er at jeg har lenge lurt på hvorfor epler og generelt frukt råtner og hva det er som skjer. Så hva er det egentlig som skjer når et eple råtner, liksom hva er den vitenskapelige eller naturfaglige forklaringen på at et eple råtner og blir brunt. Hva er det som skjer og hvorfor skjer det, har det for eksempel noe med glukosen i frukten? Liksom hva er den naturfaglige forklaringen på dette?

Svar

Hei!

Epler inneholder noen stoffer som heter fenoler, som skal beskytte mot mugg og bakterier. Når epler skades eller deles i to, eksponeres fenolene for oksygen. Et enzym i frukten, som kalles polyfenoloksidase, gjør fenoler og oksygen om til det brune pigmentet melanin som beskytter fruktkjøttet mot bakterier.

Eple består av fruktose (fruktsukker), men dette har ikke noe med direkte sammenheng med hvorfor epler blir brune når de råtner å gjøre.

Sitronsyre ødelegger polyfenoloksidaseenzymet. Eplebåter blir ikke brune hvis man drypper sitronsaft på dem.

Epleskallet beskytter eplene mot angrep fra bakterier og sopp, så dersom du oppdager epler med rift i skallet eller små myke flekker, bruk disse først. Disse flekkene er ikke farlige. Dersom eplene derimot har fått råtne, brune områder eller blitt mugne, må de dessverre kastes. Selv om du skjærer bort de ødelagte delene, kan giftstoffene bakteriene og soppene produserer, ha spredt seg i hele frukten.

På kjøkkenbenken reduseres holdbarheten til et par uker, enda kortere om de ligger inntil andre etylengassproduserende frukt som tomat eller banan.

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 1.5.2022

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål