Spørsmål og svar

Vil man kunne gå ned i vekt så lenge man holder seg i energiunderskudd?

Jente, 16

Hei, jeg prøver å gå litt ned i vekt og har regnet ut at jeg skal spise 1600 kalorier hver dag for å være i et sunt kaloriunderskudd. Jeg lurer da derfor på om jeg må spise 1600 kalorier hver dag, eller om jeg kan dele det opp og spise 1500 kalorier seks av dagene og 2200 kalorier en av dagene? Vil dette gi samme effekt?

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt!

I teorien så blir det riktig det du sier, at så lenge du spiser i snitt 1600 kcal over en periode så vil du være i kaloriunderskudd.

Veldig ofte er det også slik at vi ikke spiser akkurat den samme mengden hver dag, men noen dager litt mer og andre dager litt mindre. Det er sult- og mettshetsfølelsen vår som regulerer hvor mye vi trenger, og denne justeres opp og ned alt etter kroppens behov.

Kroppen vår styrer dette ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det også viktig å alltid spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på vektnedgang, så kan man bli veldig opphengt i dette.

I stedet for å fokusere på kalorier og hvor mye mat du trenger, vil jeg heller råde deg til å lytte til kroppens egne signaler om sult og metthet, samt å fokusere på å spise regelmessig og at maten du spiser er sunn og næringsrik.

Dette er mine beste råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 21.1.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål