Er det farlig med selvlysende leker?
Jente, 14 år
SPØRSMÅL
Hei! Jeg ryddet også fant jeg sånn leke edderkopp sånn som lyser grønt i mørkt lys den har kanskje ligget der i mer en 10 år også tok jeg den inni hånden min og tok den andre hånden over for å se om den kunne lyse enda og det gjorde den men jeg bare lurer på om det er farlig med sånn leke liksom er det farlig det som gjør at den lyser grønt i mørket? Håper dere vil svare fordi jeg overtenker alltid alt mulig og at alt er farlig. Takk!
SVAR
Besvart: 03.03.2024, 09.02
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid. Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Så fint at du deler spørsmålet ditt med oss!
Leker kjøpt i norske butikker skal i utgangspunktet være trygge og uten farlige stoffer. Likevel hender det at de inneholder ting de ikke skal. Miljødirektoratet er på jevnlige kontroller både hos produsenter, importører og forhandlere for å se om lekene overholder kravene. Et tips er å kjøpe miljømerkede leker, for her er det tatt hensyn til både helse og miljø. Det anbefales å kjøpe god kvalitet på leker enn billigprodukter på for eksempel på gatemarkeder. Billigproduktene går ofte fortere i stykker og skaper store avfallsmengder. Det er også større sannsynlighet for at disse produktene inneholder ulovlige stoffer.
Du skriver at du overtenker en del. Grubling og overtenking er dessverre noe de fleste av oss opplever i større eller mindre grad, men for noen går denne grublingen utover hverdagslig fungering, slik det ser ut til å gjøre hos deg.
Vi skiller gjerne mellom problemløsning og grubling. Problemløsning fører oss et sted - det bidrar til å løse et reelt problem og skiller seg fra grubling, som ikke bidrar til å løse et problem eller føre oss noen vei. Når vi grubler går vi på en måte i sirkler og ender ikke opp noe sted.
Jo mer vi fokuserer på noe, jo sterkere fremtrer det i hodet vårt. Dersom vi forsøker å unngå å tenke på noe vil det også kunne oppleves sterkere. Hvis jeg sier til deg "ikke tenk på denne edderkoppleken", hva tenker du på da? Jeg vil tro du da tenker på en ederkoppen og at den er farlig. Slik er det også med grubling. Jo mer vi forsøker å stoppe grublingen, jo sterkere vil tankene komme tilbake.
Jeg vil råde deg til å lage deg din egen grubletid, som er et fast tidspunkt på dagen hver dag hvor du kan sette deg ned og gruble alt du kan og over alt du vil. Dette høres kanskje rart ut, men målet er å lære hjernen å utsette grublingen. Oppstår det bekymringstanker utenfor dette tidsrommet, skriver du de ned og tar de frem igjen i grubletiden. På sikt er målet at bekymringstankene som oppstår ikke skal tillegges stor betydning.
Min anbefaling er at du snakker med noe voksne du stoler på, slik at du får den hjelpen du trenger til å sortere tanker og følelser. Helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom kan være et sted å starte? Det er også fint om du kan snakke med foreldrene dine slik at de kan støtte og hjelpe deg.
Legger ved chat og artikler som du kan ta en nærmere titt på.
Ønsker deg lykke til og ta godt vare på deg selv:-)
Med vennlig hilsen helsesykepleier ung.no
Relevant for deg
Her har vi valgt ut innhold vi tenker kan være nyttig for deg: