Spørsmål og svar

Kan et lavt kaloriinntak skade utviklingen min?

Jente, 14

Hei, er jente på 14 og har lyst ned i vekt. Jeg veier 70-71 kg og er 163 høg. Jeg spiser 1450 kcal hver dag jeg lurer på om dette kan skade utviklingen min? Lurer også på om jeg skal fortsette å spise 1450 kcal hver dag etter jeg har nådd ideell vekten?

Svar

Hei!

1450 kalorier er for lite for de fleste, og vil mest sannsynlig ikke kunne gi deg nok næringsstoffer. Det kan igjen gå utover utviklingen din.

Les mer om hva som skjer med kroppen din når du spiser for lite.

Det er ikke nødvendig å telle kalorier for å gå ned i vekt. Faktisk kan det å telle kalorier føre til et anstrengt forhold til mat, og du kan risikere å i lang tid få et problematisk forhold til dette. Det er bedre å fokusere på hvilke matvarer man skal spise mye og lite av, fremfor å telle nøyaktig hvor mange kalorier man får i seg. Man må spise litt mindre mat for å gå ned i vekt, men det trenger ikke være mye mindre, hvis man heller velger sunn og mager mat. Etter en vektnedgang kan man spise mer igjen, men kroppen "husker" den høyere vekten i lang tid, så man må være forsiktig med å spise for mye usunn og kaloriholdig mat i lang tid.

Hvis du som ungdom ønsker å gå ned i vekt eller er overvektig, så må du ta kontakt med helsesykepleier på skolen. Du har ikke snakket med henne om dette? Hun/han kan hjelpe deg og veilede hvis det er behov for å gjøre noen endringer i kosthold eller fysisk aktivitet. Hun kan også hjelpe deg slik at du ikke spiser så lite mat at det kan gå utover utviklingen din.

I tillegg til å prate med helsesykepleier er det lurt å involvere de hjemme, spesielt om du skal gjøre endringer i kostholdet, da det er viktig å få støtte og hjelp hjemmefra.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Ser du noen punkter her som du kan endre på? Ta det i så fall med inn i samtalen med helsesykepleier, og bruk gjerne denne fremgangsmåten om du skal endre på noe i kostholdet.

Lykke til!

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 22.11.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål