Kan matsmitte smitte via hender og klær og flekker?
Jente, 18
Hei.Har spørsmål til noen som jobber som lege e.l.Tror frykten er overdreven,men jeg spør.Kan man spre matsmitte/matforgiftning via hender og klær?Lurer på hvis man spiser noe og får flekk på klær og det ikke vaskes bort,hvis noen tar der?Og holder det å bruke serviett når man har fått mat fra pålegg,middag etc på hender osv? Eller kan fett/matrester på ulike ting gjøre folk veldig syke, flekk fra etter alt fra 1 dag til 2år f.eks? Snakker her om spiseklar mat,vet man må vaske hender etter f.eks rå kylling.Vil ikke spre smitte via klær/hender,men er kanskje ikke sånn det funker? Babyer har jo matflekker på sine ting/klær veldig ofte,de blir ikke syke av det?Må det være en viss mengde for å bli syk? Holder det å bruke vann til å fjerne flekk? Flekker som har ligget lenge, dør bakterier/sopp eller utvikler det seg? Takker for svar.
Svar
Hei kjære deg.
Du spør om smitte fra mat og hvordan det fungerer. Dette er et litt stort tema, men jeg skal forsøke å foreklare greit:
Det er ikke så ofte det smitter farlige ting fra maten selv. I Norge er maten vår som regel trygg å spise (den er uten bakterier eller virus som man blir syk av). Så hvis noen får flekker på klær eller hender av mat, vil andre ikke bli syke når de tar på hendene eller matflekkene til andre.
Noen kan kanskje synest det er litt ekkelt med andres matrester, men rent medisinsk er "ferske" flekker ikke farlige. Hvis noen tørker seg med serviett etter de har spist, kan det være litt rester (f eks smør eller olje) på hender og klær fortsatt. Men man blir ikke syk av slike rester, så det gjør ingenting.
Det er som regel ikke maten i seg selv om gjør noen syke. Her er funntak - det er f eks av bedervet mat i utlandet, eller ved salmonella-mat osv., i Norge. Men dette er svært sjelden unntak - som regel er mat i Norge helt trygg og ufarlig.
Det kan være rester etter olje eller smør e.l. hvis man tørker seg med serviett - det er som regel ikke farlig for andre (fordi maten i seg selv er "ren"). Flekker som forblir på klær osv, også i lengre tid, er som regel ikke farlige. Man skal jo ikke spise flekker, og det er ikke farlig å komme borti heller. Men det er litt uhygienisk, så det beste er å vaske flekker. Flekker kan vaskes med vann eller såpe, og så i vaskemaskin når plagget skal vaskes.
Så det er ikke egentlig flekker en trenger være redd for. Så lenge maten er "ren" er flekkene også ufarlige.
Det er lurt å bruke vanlige regler som håndvask før og etter mat, og vanlige regler for oppbevaring av kjøtt f eks (i kjøleskap) osv.
Så matflekker er i seg selv ikke noe farlige. Men hvis du tenker mye på dette, kan det være greit å snakke med noen. Du kan snakke med Helsesykepleier på skolen, de på Helsestasjon for ungdom og fastlegen.
Alt godt! Vennlig hilsen lege, ung.no
Besvart: 4.9.2022
Oppdatert: 4.9.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


