Studentbudsjett: hvordan ha et mest mulig kostnadseffektivt matbudsjett?
Gutt, 20
Som en ung voksen som er opptatt av å være økonomisk ansvarlig, lurer jeg på: Hva er den mest kostnadseffektive måten å unngå å bruke penger på mat? Kan jeg overleve på bare vann og pasta? Om ikke er det noen billige og sunne alternativer jeg kan prøve? . Hilsen økonomisk frustrert student.
Svar
Hei!
Så fint at du er opptatt av å ta gode økonomiske valg for deg selv i studenttilværelsen.
Først vil jeg ikke anbefale deg å kun leve på vann og pasta. Det er som du sier billig for lommeboken, men ikke for helsen din da det over tid vil føre til for lite energi og mangel på mange næringsstoffer. Pasta er derimot en av de matvarene som er billige, så fortsett gjerne med dette. Jeg skal gi noen konkrete tips videre.
Å spise sunt, trenger ikke å koste alt for mye. Det er mange matvarer som både kroppen og lommeboka har godt av.
Her er noen konkrete råd:
- Handle 1 gang i uken: Det anbefales å handle stort en gang i uken. Slik unngår du mange unødvendige småkjøp. Lag gjerne en ukesmeny og skriv en handleliste. Og hold deg til handlelista. Færre turer til butikken betyr mindre penger ut. Gå heller ikke på butikken sulten, da man ofte ender opp med å kjøpe mer og mer usunt enn det man trenger.
- Kjøp butikkens egne billigmerker som ligger lavere i pris enn de fleste andre matvarer av samme type. Kvaliteten på billigproduktene kan ofte være like god som de dyrere merkene. FirstPrice produkter kan være av like god kvalitet, men være litt snillere mot lommeboken.
- Tilbud. Se etter varer som har nedsatt pris, og handle inn større parti på forbruksvarer med lang holdbarhet som du likevel skal kjøpe etterhvert. Bruk gjerne appen: Mattilbud som gir det oversikt over tilbud i de norske matvarebutikkene.
- Benytt deg av rester: man kan kjøpe inn oppbevaringsbokser eller benytte fryser for å fryse ned matvarer i porsjonspakker. Ha en restedag i uka hvor du samler opp alle matrester i kjøleskapet og kall det tapasmiddag. Det kan fort bli den morsomste og billigste middagen i uka.
- Datomerking: best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter: Ikke se på datoen, men bruk sansene dine. Vi har veldig strenge datostemplingsregler i Norge, og ofte er matvarer gode også etter utgangsdato
Her er noen sunne og billige basismatvarer som er lurt å ha i hjemme:
- Havregryn (1 kg for rundt 20 kr)
- Bønner/linser/kikerter på boks (ca 10 kr/boks)
- Frosne grønnsaker og bær
- Egg (18 stk for 40 kr, Merke: Prima)
- Poteter (1kg for ca 20 kr)
- Diverse typer yoghurt
- Tunfisk
- Fullkornsmakaroni/spaghetti (ca 15 kr/pk)
- Fullkornsris/brun jasminris (ca 50 kr for 2 kg)
- Knekkebrød i store forpakninger
Søk deg også litt frem på nettet etter sunne og billige oppskrifter. Der finnes mange ulike sider med gode oppskrifter som du kan prøve! Det finnes også kokebøker som f.eks Middag til 25 kr
Les gjerne også artiklene jeg har lagt ved med flere tips til studenter.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 14.5.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


