Spørsmål og svar

Mat er dyrt. Er det noe jeg kan gjøre for å spise mindre og billigere?

Jente, 19

Hei, Jeg har nettopp begynt å studere i en by langt unna hjembyen, og har derfor også flyttet for meg selv og er nå nødt til å handle inn mat selv. Jeg synes mat er veldig dyrt, og er veldig opptatt av å kjøpe ting som har lavest kilopris, det som er på salg etc for å spare penger. Problemet er bare at jeg har veldig høy forbrenning og har hatt det hele livet egt, så jeg spiser mye og blir fort sulten, men jeg synes det er så dyrt og sliter veldig med å ikke gå ned i vekt nå. Jeg vet at forbrenning er genetisk og sånn, men er det noe jeg kan gjøre for å få lavere forbrenning så jeg slipper å bruke så mye penger på mat?

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt!

Du har helt rett i at matvareprisene har steget betydelig den siste tiden, noe som kan gjøre det utfordrende å spise sunt og variert etter kostholdsrådene. Sunne matvarer som laks og torsk, samt frukt og grønt har dessverre blitt vesentlig dyrere. Dette håper vi det vil gjøres en politisk endring på om ikke så alt for lenge, men inntil videre må vi gjøre det vi kan for å holde et sunt og økonomisk greit kosthold.

For det første så vil jeg unngå å tenke at du skal senke forbrenningen på noen måte. Alle har ulikt utgangspunkt med tanke på forbrenning, kropp, hvor mye energi/næring man trenger. Det er ikke alltid riktig å gjøre endringer på disse tingene, men heller legge til rette for et kosthold og livsstil som tilpasses ditt utgangspunkt.

Du forteller at du er mye sulten. Ofte skyldes det at man ikke blir mett eller blir sulten igjen kort tid etter at man har spist at man spiser for lite mat i forhold til hva man trenger.

Du er i en alder hvor kroppen din fortsatt vokser og utvikler seg mye, og det er helt vanlig at behovet for mat øker. Dersom du i tillegg trener, vil du trenge enda mer mat. For å bli mett er det også viktig at måltidene du spiser inneholder matvarer som gjør deg mett. Både fiber og proteiner er med på å gi god metthetsfølelse.

  • Eksempler på fiberrike matvarer er havregryn, grove kornprodukter/fullkornsprodukter, grønnsaker og frukt, nøtter og frø. Mat som inneholder mye hvitt mel som boller, baguetter og loff vil ikke holde deg mett særlig lenge.
  • Eksempler på proteinrike matvarer er kjøtt, fisk, egg, belgfrukter (bønner/linser) og melkeprodukter. Denne typen matvarer bør inkluderes i alle måltidene du spiser for å oppnå en god og varig metthetsfølelse.

Vi har skrevet en artikkel om sult her: Tips til deg som er sulten hele tiden

Det å spise regelmessige måltider er viktig. Da forebygge man også overspising ved å ikke være skrubbsulten til de få måltidene man eventuelt har. For å unngå det må du spise ca hver 3.time, og sørge for å ha mellommåltider.

Det er veldig bra at du allerede følger en del matøkonomiske tips som f.eks å se på kilopris på matvarer. Slike tips gjør maten mye billigere på sikt. Å spise sunt, trenger ikke å koste alt for mye. Det er mange matvarer som både kroppen og lommeboka har godt av.

Her er noen konkrete råd:

  1. Handle 1 gang i uken: Det anbefales å handle stort en gang i uken. Slik unngår du mange unødvendige småkjøp. Lag gjerne en ukesmeny og skriv en handleliste. Og hold deg til handlelista. Færre turer til butikken betyr mindre penger ut. Gå heller ikke på butikken sulten, da man ofte ender opp med å kjøpe mer og mer usunt enn det man trenger.
  2. Kjøp butikkens egne billigmerker som ligger lavere i pris enn de fleste andre matvarer av samme type. Kvaliteten på billigproduktene kan ofte være like god som de dyrere merkene. FirstPrice produkter kan være av like god kvalitet, men være litt snillere mot lommeboken.
  3. Tilbud. Se etter varer som har nedsatt pris, og handle inn større parti på forbruksvarer med lang holdbarhet som du likevel skal kjøpe etterhvert. Bruk gjerne appen: Mattilbud som gir det oversikt over tilbud i de norske matvarebutikkene.
  4. Benytt deg av rester: man kan kjøpe inn oppbevaringsbokser eller benytte fryser for å fryse ned matvarer i porsjonspakker. Ha en restedag i uka hvor du samler opp alle matrester i kjøleskapet og kall det tapasmiddag. Det kan fort bli den morsomste og billigste middagen i uka.
  5. Datomerking: best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter: Ikke se på datoen, men bruk sansene dine. Vi har veldig strenge datostemplingsregler i Norge, og ofte er matvarer gode også etter utgangsdato

Her er noen sunne og billige basismatvarer som er lurt å ha i hjemme:

  1. Havregryn (1 kg for rundt 20 kr)
  2. Bønner/linser/kikerter på boks (ca 10 kr/boks)
  3. Frosne grønnsaker og bær
  4. Egg (18 stk for 40 kr, Merke: Prima)
  5. Poteter (1kg for ca 20 kr)
  6. Diverse typer yoghurt
  7. Tunfisk
  8. Fullkornsmakaroni/spaghetti (ca 15 kr/pk)
  9. Fullkornsris/brun jasminris (ca 50 kr for 2 kg)
  10. Knekkebrød i store forpakninger

Søk deg også litt frem på nettet etter sunne og billige oppskrifter. Der finnes mange ulike sider med gode oppskrifter som du kan prøve! Det finnes også kokebøker som f.eks Middag til 25 kr

Les gjerne også artiklene jeg har lagt ved med flere tips til studenter.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 17.9.2023

Oppdatert: 17.9.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål