Tips til deg som er sulten hele tiden

Det er viktig at ungdom spiser nok mat for å kunne vokse og utvikle seg. Vi har råd til deg som ofte føler deg sulten eller aldri er helt mett etter et måltid.

To tenåringsjenter sitter med en skål med frukt foran seg og spiser. (www.colourbox.com)
SPIS FRUKT OG GRØNT: Det anbefales å avslutte måltidet med en frukt eller grønnsak som dessert.

Det er ikke farlig å være sulten, men det er ubehagelig, og det kan bety at du spiser for lite eller feil type mat gjennom dagen. Er du mye sulten fordi du spiser for lite, kan du merke dette på kroppen ved at vekta går ned, eller klærne sitter løsere. Går du ned i vekt kan det være lurt å prate med en voksen som kan hjelpe deg med å gjøre noen endringer.

Spis flere måltider om dagen

Selv om det ikke er farlig å være sulten, er det viktig at man som ungdom spiser nok mat for å ha næring tilgjengelig for vekst og utvikling. Kroppen din er i forandring, og både skjelettet, musklene og hjernen din skal vokse seg større. For å få til dette, må kroppen din ha mat.

Vi anbefaler at du spiser 3-4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) og 1-2 mellommåltider i løpet av en dag. Når det begynner å bli 3-4 timer siden du har spist, sender kroppen ut sultsignaler, som du kjenner som rumling i magen. Opplever du å få sultsignaler før det har gått 3-4 timer, kan det være at du spiser for lite mat eller for lite fiber til hovedmåltidene. Dette skal vi se nærmere på nå.

Hvor mye mat du trenger til et måltid avhenger av hvilket kjønn du er, om du er i vekst (sånn som barn og ungdommer), genetikk, og hvor fysisk aktiv du er. En person som trener mye trenger mer mat enn en person som for det meste sitter i ro.

Vi har skrevet en artikkel om kalorier og hva som avgjør hvor mye mat man trenger. Som en generell regel kan du tenke at hvis du blir sulten kort tid etter et måltid, spiser du kanskje for lite.

Spiser du nok fiber?

Det er ikke bare mengden mat du spiser som påvirker sult- og metthetsfølelsen, også type mat spiller en viktig rolle. Matvarer som gir god metthetsfølelse er de som inneholder mye fiber. Fiber gjør deg mett fordi det suger til seg væske og utvider seg i magesekken. Siden fiber utvider seg i magesekken, vil det både fylle opp magesekken og bruke lenger tid på å tas opp i kroppen. Til sammen gjør dette at du blir raskere mett og lengre mett.

Fiberrik mat er mat som du kan plukke ute i naturen: grovt korn (rugmel, bygg, havre, sammalt hvete), frukt og grønnsaker, nøtter og frø.

Korn inneholder fiber, og er en av de viktigste kildene i kostholdet vårt, siden vi spiser så mye brødmat. Korn består av et skall rundt, med mel inni. Det er i skallet mesteparten av fibret sitter, og det er derfor lurt å velge sammalt hvetemel over fint hvetemel. Når man lager sammalt hvete så maler man opp hele kornet, med skallet, mens fint hvetemel inneholder bare det fiberfattige melet inni skallet. Rug, bygg og havre er kornsorter som er naturlig rike på fiber, både i skallet og i melet.

I frukt og grønnsaker kan du tenke på fibret som et slags skjelett som gir struktur. Både brokkoli og gulrot er ganske så fast og stiv i konsistensen, det krever mye tyggekraft for å knaske i seg en rå gulrot. Årsaken er fibret. Når du lager juice av frukt, så skviser du ut fruktsaften, og fibret blir liggende igjen ubrukt. Lager du derimot en smoothie så putter du hele frukten i blenderen, og får med både fruktsaft og fibret.

Spiser du mye hvitt hvetemel, som loff, boller og lyse baguetter, vil du ikke holde deg mett særlig lenge. Ved å bytte ut dette med varianter lagd på grovmel, vil metthetsfølelsen vare mye lenger.

Forslag til hvordan du kan øke fiberinntaket:

 • Velg grove knekkebrød eller brødskiver
 • Ikke spis loff eller kneippbrød så ofte, det inneholder lite fiber
 • Havregryn er svært fiberrikt, og egner seg godt som en mettende frokost
 • Ha grønnsaker oppå pålegget (for eksempel agurk, paprika, tomat eller spinat)
 • Avslutt måltidet med en frukt eller grønnsak som dessert
 • Spis frukt eller grønnsaker som mellommåltid (en gulrot i sekken er enkelt og lurt)
 • Ha alltid 1/3 av middagstallerken med grønnsaker
 • Spis en neve nøtter som et mellommåltid

Proteiner gjør deg mett

Proteiner er det næringsstoffet som gir aller best metthetsfølelse. Proteinrik mat er kjøtt og fisk, egg, belgfrukter (erter, bønner og linser) melkeprodukter og grove kornprodukter. Hva bruker du som pålegg på brødskiva? Ved å velge proteinrike pålegg vil du kunne føle deg mett lengre.

Eksempler på proteinrikt pålegg:

 • Egg (kokt eller stekt)
 • Skinke/kyllingpålegg og gulost
 • Mager smøreost med skinke/kyllingpålegg
 • Cottage cheese (med litt krydder eller et tynt lag sukkerfritt syltetøy)
 • Fiskepålegg som makrell i tomat, røkt laks eller tunfisk
 • Er du vant til å bruke søte pålegg som syltetøy, prim eller sjokoladepålegg, vil du kunne merke forskjell ved å gå over til mer proteinrike varianter.

Pass også på at du har litt proteiner til middagsmåltidet. Man holder seg ikke lenge mett på kun pasta eller grønnsaker. Middagsmåltidet må også inneholde en proteinkilde, og det kan være: kjøtt, kylling, fisk eller belgfrukter (erter, bønner og linser). Visste du at erter, bønner og linser inneholder masse proteiner og fiber? Det er også mye billigere og mer miljøvennlig å spise enn kjøtt. Ved å bytte ut ett eller to kjøttmåltider i uka med en rett lagd av erter, bønner eller linser kan man gjøre en god innsats for både egen helse og miljøet.

Oppsummering av rådene

 • Sørg for å ha en regelmessig måltidsrytme med 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider
 • De dagene du er svært fysisk aktiv må du spise litt mer enn ellers
 • Øk mengden fiberrik mat i kostholdet
 • Sørg for å ha noe proteinrik mat til hvert måltid

Hvis ingen av disse rådene hjelper, vil jeg råde deg til å ta en prat med helsesykepleier eller fastlegen for å se om det kan være andre årsaker til at du er sulten hele tiden.

Skrevet av Ernæringsfysiologen, ung.no

Sist oppdatert: 20.12.2020

Offentlig og kvalitetssikret
To tenåringsjenter sitter med en skål med frukt foran seg og spiser. (www.colourbox.com)
SPIS FRUKT OG GRØNT: Det anbefales å avslutte måltidet med en frukt eller grønnsak som dessert.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

GODT: Et sunt og variert kosthold gir deg de næringsstoffene kroppen trenger og får deg til å føle deg bra. Foto: Colourbox

Proteinpulver kan være usunt

Er proteinpulver veien å gå til en fin og veltrent kropp? For de fleste er dette bortkastede penger. For andre kan det være direkte usunt.

Gutter drikker proteinshake på treningssenter (colourbox.com)

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)