Først er det viktig å påpeke at det er ikke farlig å være sulten, men det er ubehagelig, og det kan bety at du spiser for lite eller feil type mat gjennom dagen. Er du mye sulten fordi du spiser for lite, kan du merke dette på kroppen ved at vekta går ned, eller klærne sitter løsere. Går du ned i vekt kan det være lurt å prate med en voksen som kan hjelpe deg med å gjøre noen endringer.

Spis flere måltider om dagen

Selv om det ikke er farlig å være sulten, er det viktig at man som ungdom spiser nok mat for å ha næring tilgjengelig for vekst og utvikling. Kroppen din er i forandring, og både skjelettet, musklene og hjernen din skal vokse seg større. For å få til dette, må kroppen ha tilgang på mat.

Vi anbefaler at du spiser 3-4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) og 1-2 mellommåltider i løpet av en dag. Når det begynner å bli 3-4 timer siden du har spist, sender kroppen ut sultsignaler, som du kjenner som rumling i magen. Opplever du å få sultsignaler før det har gått 3-4 timer, kan det være at du spiser for lite mat eller for lite fiber til hovedmåltidene. Dette skal vi se nærmere på nå.

Hvor mye mat du trenger til et måltid avhenger av om du er jente eller gutt, om du er i vekst (sånn som barn og ungdommer), genetikk og hvor fysisk aktiv du er. En person som trener mye trenger mer mat enn en person som for det meste sitter i ro.

Vi har skrevet en artikkel om kalorier og hva som avgjør hvor mye mat man trenger. Som en generell regel kan du tenke på det at hvis du blir sulten kort tid etter et måltid, spiser du kanskje for lite.

 

Spiser du nok fiber?

Det er ikke bare mengden mat du spiser som påvirker sult- og metthetsfølelsen, også type mat spiller en viktig rolle. Matvarer som gir god metthetsfølelse er de som inneholder mye fiber. Fiber gjør deg mett fordi det suger til seg væske og utvider seg i magesekken. Siden fiber utvider seg i magesekken, vil det både fylle opp magesekken og bruke lenger tid på å tas opp i kroppen. Til sammen gjør dette at du blir raskere mett og lengre mett.

Fiberrik mat er mat som du kan plukke ute i naturen: grovt korn (rugmel, bygg, havre, sammalt hvete), frukt og grønnsaker, nøtter og frø.

Korn inneholder fiber, og er en av de viktigste kildene i kostholdet vårt, siden vi spiser så mye brødmat. Korn består av et skall rundt, med mel inni. Det er i skallet mesteparten av fibret sitter, og det er derfor lurt å velge sammalt hvetemel over fint hvetemel. Når man lager sammalt hvete så maler man opp hele kornet, med skallet, mens fint hvetemel inneholder bare det fiberfattige melet inni skallet. Rug, bygg og havre er kornsorter som er naturlig rike på fiber, både i skallet og i melet.

I frukt og grønnsaker kan du tenke på fibret som en slags skjelett som gir struktur. Både brokkoli og gulrot er ganske så fast og stiv i konsistensen, det krever mye tyggekraft for å knaske i seg en rå gulrot. Årsaken er fibret. Når du lager juice av frukt, så skviser du ut fruktsaften, og fibret blir liggende igjen ubrukt. Lager du derimot en smoothie så putter du hele frukten i blenderen, og får med både fruktsaft og fibret.

Spiser du mye hvitt hvetemel, som loff, boller og lyse baguetter, vil du ikke holde deg mett særlig lenge. Ved å bytte ut dette med varianter lagd på grovmel, vil metthetsfølelsen vare mye lenger.

Forslag til hvordan du kan øke fiberinntaket:

 • Velg grove knekkebrød eller brødskiver.
 • Ikke spis loff eller kneippbrød så ofte, det inneholder lite fiber
 • Havregryn er svært fiberrikt, og egner seg godt som en mettende frokost
 • Ha grønnsaker oppå pålegget (for eksempel agurk, paprika, tomat eller spinat)
 • Avslutt måltidet med en frukt eller grønnsak som dessert
 • Spis frukt eller grønnsaker som mellommåltid (en gulrot i sekken er enkelt og lurt)
 • Ha alltid 1/3 av middagstallerken med grønnsaker
 • Spis en neve nøtter som et mellommåltid

 

Les mer om hvordan du kan spise sunn og næringsrik mat.

 

Proteiner gjør deg mett

Proteiner er det næringsstoffet som gir aller best metthetsfølelse. Proteinrik mat er kjøtt og fisk, egg, belgfrukter (erter, bønner og linser) melkeprodukter og grove kornprodukter. Hva bruker du som pålegg på brødskiva? Ved å velge proteinrike pålegg vil du kunne føle deg mett lengre.

Eksempler på proteinrikt pålegg:

 • Egg (kokt eller stekt)
 • Skinke/kyllingpålegg og hvitost
 • Mager smøreost med skinke/kyllingpålegg
 • Cottage cheese (med litt krydder eller et tynt lag sukkerfritt syltetøy)
 • Fiskepålegg som makrell i tomat, røkt laks eller tunfisk
 • Er du vant til å bruke søte pålegg som syltetøy, prim eller sjokoladepålegg, vil du kunne merke forskjell ved å gå over til mer proteinrike varianter.

 

Pass også på at du har litt proteiner til middagsmåltidet. Man holder seg ikke lenge mett på kun pasta eller grønnsaker. Middagsmåltidet må også inneholde en proteinkilde, og det kan være: kjøtt, kylling, fisk eller belgfrukter (erter, bønner og linser). Visste du at erter, bønner og linser inneholder masse proteiner og fiber? Det er også mye billigere og mer miljøvennlig å spise enn kjøtt. Ved å bytte ut ett eller to kjøttmåltider i uka med en rett lagd av erter, bønner eller linser kan man gjøre en god innsats for både egen helse og miljøet.

Proteinpulver kan være usunt.

Oppsummering av rådene

 • Sørg for å ha en regelmessig måltidsrytme med 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider
 • De dagene du er svært fysisk aktiv må du spise litt mer enn ellers
 • Øk mengden fiberrik mat i kostholdet
 • Sørg for å ha noe proteinrik mat til hvert måltid

Hvis ingen av disse rådene hjelper, vil jeg råde deg til å ta en prat med helsesykepleier eller fastlegen for å se om det kan være andre årsaker til at du er sulten hele tiden.