Spørsmål og svar

Jeg er gravid og spiste en stekt Camembert, er det farlig?

Jente, 20

Hei. I går spiste jeg litt dårlig. Var ute på farten så spiste en vaffel til frokost, så en baguette med kylling og mozarella på kafé (kunne bare spise halve da den var kald i midten). Og på kvelden fikk jeg så sinnsykt lyst på camembert. Jeg reiste til rema1000, kjøpte den og puttet den i ovnen når jeg kom hjem til den var helt flytende inni, stekte den på 200 grader i 20 minutter, osten var av typen le rustique og laget av pasteurisert melk. I dag våknet jeg og følte meg litt uggen i magen. Hadde diaré to ganger, men ingen påvirkning på matlyst, har spist og drukket som normalt. Kan jeg ha gjort noe galt? Kan jeg ha fått listeriose eller noe farlig? Angrer meg for at jeg spiste osten men føler jeg tilberedte den riktig. Er gravid 19+0 i dag, ultralyd for to dager siden viste friskt og flott barn. Er det bare uggen mage fordi jeg har spist litt rart eller burde jeg bekymre meg?

Svar

Hei!

Gratulerer med graviditeten!

I følge helsemyndighetene er det anbefalt å unngå myke oster laget av pasteurisert melk, som brie, camembert og blåmuggoster (bakterier). Alle oster som er varmebehandlet, f.eks. på pizza, i varme sauser, osv. er trygge når de er varmebehandlet til over 70 grader (matportalen.no).

Siden du hadde osten i ovnen i 200 grader til den hadde smeltet, er jeg sikker på at dette går fint. Løs mange kan ha ulike årsaker og noen gravide kan plages med løs eller hard mage av hormonelle årsaker.

Du trenger ikke bekymre deg for at den osten har skadet barnet ditt.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen Jordmor ung.no

Besvart: 10.2.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål