Alt om graviditeten

Graviditeten forandrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Les mer om når du kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, hva som skjer uke for uke, om oppfølgingen du får og om fødselen.

GRAVID: Som gravid har du mange spørsmål. I denne artikkelen får du svar på en god del av dem. Foto: Courtney Wentz/Unsplash

Menstruasjonssyklus

Kroppens hormoner og livmoren samarbeider om regelmessige blødninger. Sammen danner de en syklus. Denne perioden regnes fra første blødningsdag til den neste menstruasjons første blødningsdag. Lengden er vanligvis mellom 21 og 35 dager.

Tidspunkt fra eggløsning til menstruasjonen begynner er vanligvis rundt 14 dager, mens tiden etter eggløsningen varierer mer fra kvinne til kvinne. Det går an å sette opp et skjema for å beregne din egen syklus. Selve menstruasjonen varer som regel fra tre til sju dager.

Når kan jeg bli gravid?

Det er bare i dagene rundt eggløsning at man kan bli gravid. Kjønnscellene til jenter og gutter har ulik levetid. Jentas eggcelle er befruktningsdyktig i ett døgn, mens guttens sædceller kan leve i opptil 96 timer (5 døgn) i skjeden eller livmorhalsen i små lommer.

Derfor sprer muligheten for å bli gravid seg over flere dager – både før, under og etter eggløsning.

Det er viktig å vite at tilfeldige eggløsninger også kan forekomme. Det betyr at sikre perioder ikke kan brukes som prevensjonsmetode. Vanligvis løsner det ett egg annenhver syklus fra hver av eggstokkene. Dette er forklaringen på at noen kan kjenne en lett ømhet eller et stikk på vekslende side av nedre del av magen når de har eggløsning.

Noen kan ha en liten blødning som kan ses som en rødlig eller brunlig farge på utfloden som kommer midt i syklusen. Utfloden endrer seg litt og blir oftest litt mer geleaktig på denne tiden.

Termin

Graviditeten har en varighet på omkring 40 uker eller cirka 280 dager. Da regner man fra første dag av siste menstruasjon (selv om det jo er ved eggløsningen etter denne at man har blitt gravid). Første gang du er hos jordmor eller lege, vil du få beskjed om en foreløpig termin. Den er beregnet ut fra første dag i den siste menstruasjonen din. Jenter som føder innenfor tre uker før og to uker etter termindatoen, regnes for å ha født innenfor termin.

Uke for uke

Det skjer spennende utvikling av fosteret hele tiden. Hva som skjer uke for uke kan du lese om på helsenorge.no

Svangerskapskontroll og oppfølging

Svangerskapsomsorgen skal bidra til at gravide har det bra og at svangerskapet utvikler seg normalt. Helsetilbudet fra det offentlige til gravide er gratis, og det er ingen egenandeler på helsetjenester knyttet til graviditeten og fødselen.

Du kan gå til oppfølgning hos en jordmor eller hos fastlegen din, eller hos begge. I møte med jordmor og lege vil du ha samtaler og få veiledning og informasjon. I tillegg gjør de undersøkelser av deg og magen, og tar prøver.

Du kan lese mer om svangerskapskontroller og oppfølging i svangerskapet på helsenorge.no

Ultralyd

Tidspunkt for ultralydundersøkelsen i svangerskapet beregnes ut fra første dag av siste menstruasjon. Gravide får tilbud om en ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 17 – 19. Da kan de måle fosteret i magen, og på den måten fastsette terminen på nytt og mer presist.

Vanlige plager under graviditeten

Graviditet er en normaltilstand, og ingen sykdomstilstand. I utgangspunktet er de fleste friske og i god form under hele svangerskapet, men noen opplever mer plager enn andre.

Det skjer mye med kroppen din under svangerskapet. Å være gravid, vente på fødsel og barnet som skal komme gjør noe med følelseslivet. Mange gravide opplever også en del fysiske plager. De fleste er normale og ufarlige, og knyttet til hormonforandringer, vektøkning og at kroppen forbereder seg på fødselen som kommer.

Det er normalt å være trøtt de tre første månedene (første trimester). En del er også småkvalme om morgenen i denne perioden. Det blir som oftest bedre i andre trimester. Siste del av svangerskapet kan man føle seg litt mer sliten igjen.

Det varier hvordan jenter opplever endringene i kroppen, både de fysiske og de psykiske, og om de fører til noen plager. Plagene kan være små og til å leve med. I andre tilfeller kan det være behov for hjelp.

Hvis plagene utvikler seg til å bli problemer, bør du ta det opp med jordmor eller fastlegen din på svangerskapskontrollene.

Mer om vanlige plager under graviditeten på helsenorge.no.

Du kan leve stort sett som før når du er gravid, men det er noen ekstra hensyn å ta når du har et lite barn i magen. Det viktigste hensynet du nå må ta er at du ikke røyker eller bruker noen form for rusmidler gjennom hele svangerskapet.

Spis vanlig sunn mat, tren og hold deg i form - og stell godt med deg selv og med forholdet til partneren din. Sex er greit å ha gjennom hele svangerskapet hvis dere har lyst på det.

Les mer om kostholdet som anbefales på helsenorge.no.

Hvor skal du føde?

Friske jenter som har hatt et normalt svangerskap kan i utgangspunktet fritt velge hvor de vil føde. Fødetilbudet vil imidlertid variere fra sted til sted. Fastlegen din eller jordmor har oversikt over tilbudet der du bor og hjelper deg å søke om fødeplass tidlig i svangerskapet. Du kan lese mer om dette på helsenorge.no

Tegn på at fødselen er i gang

Dersom fostervannet går, eller du opplever at det renner væske som du tror kan være fostervann, skal du ta kontakt med fødestedet ditt. Regelmessige sammentrekninger av livmoren (rier) er et tegn på at fødselen er igang.

Riene kommer med lange mellomrom i starten og er ganske kortvarige. Rett før fødselen vil disse komme ofte og være kraftige. Ta kontakt med jordmor eller sykehuset hvis du har spørsmål eller lurer på om du bør reise til sykehuset.

Fødselspermisjon

I Norge har gravide rett til permisjon i forbindelse med fødsel. Både mor og far har rett til permisjon etter fødselen. Permisjonen for mor skal starte senest tre uker før termin. Du kan lese mer om permisjonsregler og foreldrepenger ved fødsel på NAV, og du kan ta kontakt med ditt lokale NAV-kontor hvis du har flere spørsmål.

Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 31.08.2021

Offentlig og kvalitetssikret
GRAVID: Som gravid har du mange spørsmål. I denne artikkelen får du svar på en god del av dem. Foto: Courtney Wentz/Unsplash

Fakta

Les besvarte spørsmål om graviditet

Du kan lese hva andre har lurt på om graviditet på ung.no/oss/gradivitet/

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Svangerskapskontroll for deg som er gravid

Som gravid har du rett til gratis svangerskapskontroll hos lege og jordmor. Du kan ta kontakt når som helst i svangerskapet, men det vanlige er å ha første time en gang mellom 8. og 12. svangerskapsuke.

Alkohol, rus og graviditet

Når du drikker, går alkoholen gjennom morkaka og inn i fosterets blod. Det kan gi hjerneskader, misdannelser og hemme kroppsveksten hos barnet.

Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)