Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Det er mange som ønsker å ha et vegetarisk eller vegansk kosthold, enten fordi det kan gi fordeler for kropp og helse, eller fordi de ikke ønsker å spise mat som kommer fra dyr.

Sist oppdatert: 31.03.2022 Av: Ernæringsfysiologen, i samarbeid med ung.no

Tallerken med vegetarmat som er godt for kroppen og helsa di
VEGETARMAT: Et vegetarisk kosthold kan være godt for kropp og helse.

Uansett om du spiser all mat, eller om du er vegetarianer eller veganer, bør du vite hvordan du får et bra kosthold. Da kan det være fint å vite litt om ernæring og hva som må til for å få til et balansert kosthold.

Hva er forskjellen på veganer og vegetarianer?

Veganere spiser ikke kjøtt, fugl og fisk, og heller ikke mat som produseres av dyr (melk og egg for eksempel). Et vegankost består altså utelukkende av plantebaserte matvarer som korn og fullkornsprodukter, bønner, linser og erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, planteoljer og sjøgrønnsaker som tang og tare.

Vegetarianere spiser ikke kjøtt, fugl og fisk, men de kan spise mat som produseres av dyrene. Det betyr at egg og meieriprodukter (som ost, melk og yoghurt) er inkludert i et vegetarisk kosthold.

Det finnes også andre varianter av vegetariske kosthold, som for eksempel:

  • Raw food, der matvarer ikke skal bearbeides eller varmebehandles
  • Pescetarisme, som inkluderer fisk
  • Fleksitarisme, som inkluderer noe kjøtt eller fisk

Fordeler med vegetarkost

  • Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et balansert og variert vegetarisk kosthold egner seg for folk i alle aldre, barn, unge og idrettsutøvere.

Om et kosthold er sunt eller ikke, avhenger av matvarene vi velger, hvordan vi setter disse sammen, og hvor mye vi spiser av dem.

For at et vegetarisk kosthold skal være sunt, er det helt nødvendig at man klarer å sette sammen et kosthold som dekker kroppens behov for næringsstoffer. Dette kan være mer utfordrende når man kutter ut hele matvaregrupper som for eksempel meieriprodukter eller fisk.

Viktig med sammensatt vegetarkost

Har du et vegetarisk kosthold? Da er det viktig å sikre at du får i deg nok av det kroppen trenger av næringsstoffer.

Hvis du har spesielle behov, kan du ta kontakt med lege eller ernæringsfysiolog for å få råd og veiledning. Kanskje du trenger å måle nivået av enkelte næringsstoffer – som for eksempel B12, jern eller D-vitamin.

Som vegetarianer/veganer er det enkelte næringsstoffer du er mer utsatt for å få mangel på. Hvilke dette er og hvordan du kan dekke behovet for disse kan du lese mer om på helsenorge.no.

Godt sammensatt vegetarkost bør inneholde:

  • korn og fullkornsprodukter
  • bønner, linser og erter
  • soyaprodukter
  • grønnsaker, frukt og bær
  • nøtter og frø
  • planteoljer

Et slikt kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Grove kornprodukter som grovbrød, grove frokostblandinger og sammalt mel inneholder mer næringsstoffer enn fine.

Hvis du spiser meieriprodukter, vil halvfete eller magre varianter av melk, ost og andre meieriprodukter gi et lavere inntak av mettet fett enn helfete varianter.

Tips for å komme i gang med et vegetarisk kosthold

Ønsker du å bli veganer eller vegetarianer, men vet ikke helt hvor eller hvordan du skal starte? Her er noen råd:

Tallerken med vegetarmat som er godt for kroppen og helsa di
VEGETARMAT: Et vegetarisk kosthold kan være godt for kropp og helse.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?