Alkohol, rus og graviditet

Når du drikker, går alkoholen gjennom morkaka og inn i fosterets blod. Det kan gi hjerneskader, misdannelser og hemme kroppsveksten hos barnet.

IKKE TRYGT: Å drikke alkohol eller røyke når du er gravid kan være skadelig for barnet, og kan føre til hjerneskader og misdannelser hos fosteret. Foto: colourbox

Alt en jente som er gravid spiser og drikker deler hun med barnet i magen. Når hun drikker alkohol, drikker også barnet alkohol.

Hvis du slutter å røyke og drikke alkohol, gir du barnet den beste starten på livet.

Hvordan påvirker alkohol fosteret?

Når du drikker vin, øl eller brennevin, suges alkoholen raskt opp i blodet og fraktes til de ulike organene i kroppen. Når du er gravid, går alkoholen ufortynnet gjennom morkaka over i fosterets blodomløp.

En del av alkoholen kommer også over i fostervannet som barnet drikker. Barnet vil dessuten bruke lengre tid enn moren på å bryte ned og få alkoholen ut av kroppen.

Hvor mye kan du drikke?

Det finnes ingen sikker grense for hvor mye alkohol barnet tåler. Selv små mengder kan være skadelig. Derfor er det anbefalt at gravide ikke drikker noe alkohol under svangerskapet for å være på den sikre siden. Du bør også tenke gjennom alkoholvanene dine hvis du planlegger å bli gravid.

Hvilke skader kan barnet få?

Alle celler og organer kan bli påvirket når fosteret utsettes for alkohol. Hjernen er spesielt sårbar fordi den utvikles helt fram til fødselen. Selv små mengder alkohol kan forsinke utviklingen av hjernen, nervesystemet og andre organer. Når alkoholforbruket øker, kan også skadene bli mer alvorlige.

Alkohol kan være skadelig fra første dag

De fleste vet ikke at de er gravide før de sitter med en positiv test i hånden. Da er barnet allerede i ferd med å vokse og utvikle seg. Derfor anbefaler vi at gravide ikke drikker noe alkohol. Har du drukket under svangerskapet, så slutt å drikke nå. Da hjelper du barnet ditt.

Helsedirektoratet finner du mer om graviditet og alkohol.

Andre rusmidler og graviditet

Cannabis og andre illegale narkotiske stoffer er forbudt i Norge. De kan føre til komplikasjoner under graviditeten og fødselen. Risikoen for skader og misdannelser varierer fra stoff til stoff.

Nyfødte barn som er blitt eksponert for narkotiske stoffer (opioider, amfetamin, kokain osv.) kan lide av abstinensreaksjoner, og må gjennom avvenning i nyfødtperioden.

Hvis du har brukt narkotika

Hvis du allerede har brukt narkotika, er det viktigste å tenke framover og kutte ut dette helt i resten av svangerskapet. Hver dag som du lar være å bruke narkotika, bidrar du til at barnet ditt får en god start på livet. Har du spørsmål eller bekymringer, snakk med jordmoren eller fastlegen din.

Du kan også ta kontakt med Rusinfo for å få hjelp til å slutte med rusmidler.

Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 07.09.2021

Offentlig og kvalitetssikret
IKKE TRYGT: Å drikke alkohol eller røyke når du er gravid kan være skadelig for barnet, og kan føre til hjerneskader og misdannelser hos fosteret. Foto: colourbox

Fakta

  • Alt en jente som er gravid spiser og drikker deler hun med barnet i magen. Når mor drikker alkohol, drikker også barnet alkohol
  • Selv små mengder alkohol kan forsinke utviklingen av hjernen, nervesystemet og andre organer
  • Gravide anbefales å unngå alkohol under svangerskapetHelsedirektoratet kan du lese mer om graviditet og alkohol.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Graviditetstest

Mistenker du at du er gravid? Ta en graviditetstest! Slik får du tak i en og bruker den på riktig måte.

Aktuelt

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Lukt fra underlivet

Alle, både gutter og jenter, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen er fullstendig luktfri, men det skal ikke lukte vondt.

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Hva er informasjonskapsler (cookies)?

Hva brukes de til, er de farlige og hvordan kan du slette dem?

Illustrasjon av en cookie som ligger på et tastatur.