Alkohol, nikotin og rus ved graviditet

Stoffer som alkohol, nikotin og andre rusmidler kan gi barnet i magen alvorlige skader, selv i små mengder. Som gravid bør du også passe på bruken av koffein og enkelte legemidler.

Sist oppdatert: 01.06.2022 Av: redaksjonen, ung.no

Ung kvinne som tenner seg en røyk.
IKKE TRYGT: Å røyke eller drikke alkohol når du er gravid kan føre til skader og misdannelser hos fosteret. (Foto: Lilartsy/Pexels)

Alt en gravid jente spiser, drikker – eller inntar på andre måter – deler hun med barnet i magen. Det gjelder både kaffe, alkohol, røyk, snus, legemidler og ulovlige rusmidler. Mange av disse stoffene er skadelige for fosteret.

Ved å følge offentlige råd om hva du får i deg som gravid, gir du barnet i magen den beste starten på livet.

Kaffe og drikker med koffein

Kaffe og energidrikker inneholder mye koffein. Andre drikker med koffein er flere typer te og brus med cola-smak (for eksempel Pepsi Max eller Coca-cola).

Maksimal anbefalt mengde under graviditeten er 100-200 mg daglig, det tilsvarer én kopp kaffe, eller 2-3 kopper energidrikk, te eller brus med cola-smak. Noen typer kosttilskudd kan også inneholde koffein. Du kan sjekke koffeininnholdet i innholdsfortegnelsen på produktet om du er usikker.

Graviditet og alkohol

Når du drikker går alkoholen gjennom morkaka og inn i fosterets blod. Det kan gi hjerneskader, misdannelser og hemme kroppsveksten hos barnet.

Bruk av alkohol frarådes

Når du drikker vin, øl eller brennevin, suges alkoholen raskt opp i blodet og fraktes til de ulike organene i kroppen. Når du er gravid, går alkoholen ufortynnet gjennom morkaka over i fosterets blodomløp.

En del av alkoholen kommer også over i fostervannet som barnet drikker. Barnet vil dessuten bruke lengre tid enn moren på å bryte ned og få alkoholen ut av kroppen.

Alkohol kan ha en lang rekke skadelige effekter på fosteret.

Hvor mye kan du drikke?

Det finnes ingen sikker grense for hvor mye alkohol barnet tåler. Selv små mengder kan være skadelig. Derfor er det anbefalt at gravide ikke drikker noe alkohol i det hele tatt under svangerskapet.

Du bør også tenke gjennom alkoholvanene dine hvis du planlegger å bli gravid. De fleste vet ikke at de er gravide før de sitter med en positiv test i hånden. Da er barnet allerede i ferd med å vokse og utvikle seg.

Hvordan skader alkohol barnet?

Alle celler og organer kan bli påvirket når fosteret utsettes for alkohol. Hjernen er spesielt sårbar, fordi den utvikles helt fram til fødselen. Selv små mengder alkohol kan forsinke utviklingen av hjernen, nervesystemet og andre organer.

Når alkoholforbruket øker, kan også skadene bli mer alvorlige. En av de mer alvorlige konsekvensene er en sykdom som heter føtalt alkoholsyndrom (FAS). Dette kan du lese mer om på helsenorge.no

Bruk av nikotin, røyk og snus frarådes

Både snus og røyk gir økt risiko for helseskader hos fosteret, og all bruk er frarådet under graviditet. Det samme gjelder e-sigaretter med nikotin. Røyking og snusing kan gi alvorlige følger, som for tidlig fødsel, hemmet vekst hos barnet, leppe-gane-spalte og krybbedød.

Du kan få hjelp hos jordmor, eller fastlegen, til å slutte med røyk eller snus. Om du planlegger graviditet, bør du få hjelp til å slutte først. Det finnes også en egen app som heter slutta-appen.

Ulovlige rusmidler kan gi skader og misdannelser

Ulovlige narkotiske stoffer er i likhet med alkohol potensielt fosterskadelig og frarådes under graviditet. De kan føre til komplikasjoner under graviditeten og fødselen. Risikoen for skader og misdannelser varierer fra stoff til stoff.

Bruk av narkotika i svangerskapet kan gi grunnlag for tvangsinnlegging i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (populært kalt «rehab»). Ta tidlig kontakt med fastlegen om du har et rusproblem, og har oppdaget at du er gravid – eller om du planlegger en graviditet.

Nyfødte barn som er blitt eksponert for narkotiske stoffer (opioider, amfetamin, kokain osv.) kan lide av abstinensreaksjoner og må gjennom avvenning i nyfødtperioden.

Vær forsiktig med medisiner og legemidler

Også legemidler kan være skadelige å bruke for gravide. En lang rekke medisiner frarådes under graviditet og/eller amming. Bruk derfor ikke andres medisiner, eller kjøp reseptbelagte legemidler ulovlig, uten å forsikre deg om at medisinen er trygg.

Fastlegen vil hjelpe deg å vurdere om dine faste medisiner er trygge under graviditeten. Bruk av reseptfrie medisiner bør også begrenses.

Hvis du har brukt skadelige stoffer

Hvis du allerede har brukt skadelige stoffer, er det viktigste å slutte med dette så raskt som mulig. Hver dag uten et slikt inntak bidrar du til at barnet ditt får en god start på livet.

Både fastlegen og jordmor kan hjelpe deg med å slutte, enten det er snakk om illegale rusmidler, alkohol, snus, sigaretter eller legemidler.

Du kan også ta kontakt med Rusinfo for informasjon om rusmidler og rusbruk.

Stengt

Rusmidler
Ung kvinne som tenner seg en røyk.
IKKE TRYGT: Å røyke eller drikke alkohol når du er gravid kan føre til skader og misdannelser hos fosteret. (Foto: Lilartsy/Pexels)

Graviditet og alkohol

Når du drikker går alkoholen gjennom morkaka og inn i fosterets blod. Det kan gi hjerneskader, misdannelser og hemme kroppsveksten hos barnet.

Stengt

Rusmidler

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?