Svangerskapskontroll for deg som er gravid

Som gravid har du rett til gratis svangerskapskontroll hos lege og jordmor. Du kan ta kontakt når som helst i svangerskapet, men det vanlige er å ha første time en gang mellom 8. og 12. svangerskapsuke.

UKE 18: Rundt uke 18 er ultralydundersøkelse en del av svangerskapskontrollen. Foto: Mick Haupt/Unsplash

Svangerskapskontrollene skal sørge for at du får råd og veiledning så både du og barnet har det best mulig. Det er også et mål å avdekke eventuelle avvik slik at du får den oppfølgingen eller behandlingen du trenger.

Du får informasjon om rutineundersøkelser, i tillegg til informasjon og veiledning om hvordan du skal leve under graviditeten. Du kan velge selv om du ønsker å gå til fastlegen din, til jordmor eller til begge to i løpet av svangerskapet.

Når fødselen nærmere seg vil jordmoren ta en prat med deg om fødselen. Forberedelse til barseltid og amming vil også være tema i timene. Noen jordmødre eller fødeavdelinger gir også tilbud om fødselsforberedende kurs.

Hva kan du prate om?

Hos fastlegen din og jordmor kan du spørre om alt du lurer på om graviditeten. De vil også ta opp ulike tema som de mener er viktig at du kjenner til.

De vil prate om hvordan det er sunt å leve når du er gravid, de vil prate om hvordan du har det og om faktorer i livet ditt som virker inn på graviditeten - eller motsatt. Det kan være ting som skole, arbeid, kjæresteliv og sosialt liv ellers. De vil også informere deg om hva slags rettigheter og plikter du har.

Partneren din kan også være med

Hvis du ønsker det, kan du ha med partneren din på undersøkelsene hos jordmor/lege og på ultralydundersøkelsen. Du kan også ha med en annen, for eksempel mor, søster eller en venn.

Det kan være fint å ha med partneren din på noen av undersøkelsene. Men det kan også være bra å ha noen timer alene med jordmor eller lege for å kunne snakke helt fritt. Det er også fint for partneren din å få være med å få mulighet til å stille spørsmål selv og få direkte informasjon om svangerskapet og om fødselen.

Hvor ofte du skal til lege eller jordmor kan variere, men anbefalingen er i utgangspunktet slik:

 • Første kontroll: Uke 6- 12
 • Andre kontroll: Uke18 Ultralydundersøkelse
 • Tredje kontroll: Uke 24
 • Fjerde kontroll: Uke 28
 • Femte kontroll: Uke 32
 • Sjette kontroll: Uke 36
 • Sjuende kontroll: Uke 38
 • Åttende kontroll: Uke 40
 • Niende kontroll: uke 41 (hvis du ikke har født)

Noen vil ha behov for avtale oftere enn dette fordi det er noe spesielt som bør følges opp, eller fordi man selv føler et behov for det.

Du kan lese mer om hva som skjer på de ulike kontrollene på Helsenorge.

Graviditet er ingen sykdom

Når du er gravid, kan du leve stort sett som før. De fleste føler seg friske og opplagte gjennom det meste av svangerskapet og kan gå på skole eller jobbe nesten fram til fødselen.

Noen kan dessverre ha ulike plager som for eksempel kvalme den første tiden, og det er normalt å føle seg litt mer sliten og tung i kroppen mot slutten av svangerskapet. På Helsenorge kan du lese mer om vanlige plager for gravide.

Det er viktig å leve sunt både av hensyn til deg selv og til barnet i magen. Sunt kosthold og mosjon er viktig, og som for mange andre finnes det noen enkle tips til gode matvaner også når du er gravid:

 • ​Spis «fem om dagen» – tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt.
 • Velg kokte eller bakte poteter fremfor pommes frites.
 • Spis grove korn- og brødvarer.
 • Spis fisk to-tre ganger i uken.
 • Varier mellom mager og fet fisk.​
 • Velg magre kjøtt- og meieriprodukter.
 • Velg grove kornprodukter – gjerne fullkornsvarianter.
 • Velg myk vegetabilsk margarin eller olje.
 • Kutt ned på inntaket av sukker.
 • Vær varsom med salt.

Les mer om mat og drikke når du er gravid.

Alkohol, tobakk og andre rusmidler må du holde deg unna gjennom hele svangerskapet. Alkoholbruk i svangerskapet øker blant annet sjansen for spontanabort, at barnet blir født for tidlig, lav fødselsvekt, lærevansker, atferds- og sosiale problemer osv.

På helsenorge.no finner du mye nyttig informasjon til deg som er gravid, både om svangerskapskontrollene, om hva som skjer av utvikling uke for uke, om fødsel og om andre nyttige ting i forbindelse med graviditeten.

Fakta

Graviditet er en normaltilstand, men det er lurt å gå til lege eller jordmor for oppfølging og kontroll for å pratet om det du lurer på. De hjelper deg med å søke fødeplass og sjekke at alt er bra med barnet i magen og med helsa di.

Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 02.09.2021

Offentleg og kvalitetssikra
UKE 18: Rundt uke 18 er ultralydundersøkelse en del av svangerskapskontrollen. Foto: Mick Haupt/Unsplash

Fakta

Graviditet er en normaltilstand, men det er lurt å gå til lege eller jordmor for oppfølging og kontroll for å pratet om det du lurer på. De hjelper deg med å søke fødeplass og sjekke at alt er bra med barnet i magen og med helsa di.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)