Spørsmål og svar

Er jædersylte sunt?

Gutt, 18

Hei. Lurer på noe med ultraprosessert mat. Man skal jo helst velge «hel» mat, eller som den er i sin opprinnelige form, og jo kortere ingrediensliste, jo bedre. Ettersom det jeg har hørt ihvertfall. Det gir jo mening at f.eks. et rent stykke kjøtt er sunnere enn en pølse med massevis av andre tilsetningsstoffer, for der har man jo virkelig bare kjøttet, og dermed mer næringsstoffer. Lurer nå på om pålegget jædersylte egentlig er et relativt sunt et? Der er ingrendienslista, sammenlignet med f.eks. all leverpostei jeg finner i butikkene, mye kortere. Allikevel har jeg hørt noen si at jædersylte er så ultraprosessert som det bare går an, at det er en malt gris stappet i en boks liksom. Men det er hele 75% kjøtt, pluss noen krydder liksom. Det er jo null stivelse, potetmel, sukker eller noen som helst e-stoffer i det. Hvordan kan man da bestemme om dette er sunt eller ikke? Det er en del fett i, ok, men ikke så mye mettet fett heller, som vel egentlig betyr mer næring..?

Svar

Hei!

Godt spørsmål.

Selv om jædersylte inneholder mindre tilsetningsstoffer enn mange andre typer leverpostei, så vil det nok likevel gå under kategorien ultraprossesert mat på grunn av måten den produseres på.

Dette betyr likevel ikke at jædersylte er et produkt som ikke kan inngå i et ellers sunt og variert kosthold. Jædersylte er et godt alternativ til leverpostei som inneholder flere nyttige næringsstoffer som kroppen trenger.

Jeg vil derfor anbefale deg å fortsette å spise jædersylte på brødskivene dine når du har lyst på det. For å øke næringsinnholdet ytterligere kan du gjerne supplere med agurk, tomat, rødbeter eller andre grønnsaker som du liker.

Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 19.3.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål