Har angst for å spise mat som kan være gammel.
Jente, 20
Jeg syntes det er vanskelig å spise mat som ikke er kjøpt samme dagen eller som virker litt annerledes.. Jeg føler alltid at alt er gammelt hvis det er mer enn 2 dager gammelt.. for eksempel leverpostei, skinke, ost, juice, melk osv er vanskelig for meg å spise/drikke om det ikke er nytt.. får bare angstfølelse av at jeg skal bli syk eller at det er gammelt.. og hvis noe lukter eller ser litt annerledes ut enn hva jeg husker så er det ingen sjans får at jeg får det i meg selvom de rundt meg sier det er nytt. Har fått en del kjeft igjennom årene av foreldre som sier at jeg overdriver ekstremt og at jeg må spise det og ikke kaste det.. men jeg klarer ikke hvis det ikke er helt nytt. Hvis jeg for eksempel drar på besøk til foreldrene mine eller noen andre så klarer ikke jeg å drikke eller spise noe hvis jeg ikke vet hvor gammelt det er.. bare skjønner ikke hvorfor det er sånn.. føler ikke psykolog tar meg så seriøst på dette heller..
Svar
Hei
Så bra du skriver hit til oss her i ung.no!
Det er viktig med fakta her. Datoen som står på pakken er veiledende, og de fleste varer er holdbare mye lenger enn det som står på pakken. Nå har også produsenter begynt å merke varene sine med at "best før, men ikke dårlig etter".
Mat som bare er 2 dager gammel er ikke dårlig eller for gammel. Alle kan være uheldige å møte på dårlig mat som enda ikke har gått ut på dato. Det er fordi noe mat av og til, og ikke med vilje, ikke har blitt lagret og oppbevart helt etter forskriftene. Men nesten all mat holder seg lenger enn holdbarhetsdatoen.
Din frykt minner om en angst, og den er i utgangspunktet ubegrunnet. Overfor angst er det nesten alltid eksponering som gjelder. Det vil si at du må utsette deg selv for det du frykter, for å lære at det går bra, du blir ikke syk.
Som med alt annet, det hjelper å øve, så du må øve. Jeg synes godt du kan snakke med noen om angsten din, for den vil forsvinne hvis du virkelig vil. Snakk gjerne med fastlegen din og vis legen din det du har skrevet her til oss i ung.no. Dersom du allerede snakker med en psykolog vil jeg anbefale deg å snakke med psykologen og vise psykologen din det du har skrevet her tilnoss i ung.no. Be de hjelpe deg å eksponere deg for små porsjoner av mat som du ellers ikke ville spist pga redsel for at det er dårlig eller er gått ut på dato.
Nå i begynnelsen av eksponeringen bør du smake på litt av all mat, og erfare at det ikke smaker dårlig, før du fortsetter å spise. Lære hjernen gode erfaringer for mat. Hvis noe er dårlig, og som regel så er det ikke det, så kjenner du det med en gang, og kan la det være. Ellers er det dumt å gå glipp av all den gode maten som finnes, i redsel for at det skal være dårlig, som det nesten aldri er.
Alle burde smake på mat før den kastes. Fordi det meste tåler mange dager etter holdbarhetsdato og det er virkelig feil å kaste ellers spiselig mat. Det kastes alt for mye mat, nettopp fordi folk leser datoen og kaster uten å smake eller lukte på det først.
Søk gjerne opp eksponeringsterapi, så kan du lese deg opp på hva den består i litt mer grundig. Den enkle forklaringen er at du skal utsette deg selv for små porsjoner av det du er redd for, og så skal du fortsette med små porsjoner til du føler du er klar til å øke porsjonsstørrelsen. Hos deg er det mat som kan være dårlig.
Det finnes hjelp mot alle typer angst og det er jeg sikker på at fastlegen din og en psykolog vil kunne hjelpe deg med. Håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg! Legger ved noen artikler her om angst som du kan kikke litt på. Ønsker deg masse lykke til videre!
Med vennlig hilsen Spesialist i Psykisk Helse, ung.no
Besvart: 11.9.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål





