Spørsmål og svar

Jeg er så redd for mat som er gått ut på dato, hva skal jeg gjøre?

Jente, 14

Hei, jeg har en veldig stor frykt for mat jeg tror har gått ut på dato. Selv om det står at den ikke har gått ut på dato, har jeg frykt for å spise det likevel. Av en eller annen grunn klarer kroppen min å lage en smak i munnen som om maten har gått ut på dato. Jeg hadde en episode en tid tilbake hvor jeg skulle spise sjokoladepudding med vaniljesaus, men jeg sjekket ikke datoen på vaniljesausen så da jeg spiste det smakte det utrolig surt. Jeg ble kvalm og kastet opp. Fra den dagen har jeg frykt for å spise mat som kroppen min føler har gått ut på dato. Jeg vil ikke ha denne frykten og jeg må spørre foreldrene mine hele tiden "Har dette gått ut på dato?" vær så snill å kom med tips så jeg slipper å ha denne frykten. Takk.

Svar

Hei.

Så fint at du skriver til ung.no.

Det er viktig med fakta her. Datoen som står på pakken er veiledende, og de fleste varer er holdbare mye lenger enn det som står på pakken. Nå har også produsenter begynt å merke varene sine med at "best før, men ikke dårlig etter".

Alle kan være uheldige å møte på dårlig mat som enda ikke har gått ut på dato. Det er fordi noe mat av og til, og ikke med vilje, ikke har blitt lagret og oppbevart helt etter forskriftene. Men nesten all mat holder seg lenger enn holdbarhetsdatoen.

Din frykt minner om en angst, og den er i utgangspunktet ubegrunnet. Overfor angst er det nesten alltid eksponering som gjelder. Det vil si at du må utsette deg selv for det du frykter, for å lære at det går bra, du blir ikke syk.

Hvis vaniljesaus smaker dårlig så er den virkelig gammel. Holdbarhetstiden på sånne ting som vaniljesaus er utrolig lang, så hvis den blir dårlig så blir den dårlig.

At du ble kvalm og kastet opp er fortståelig, men det må ikke få lov til å ødelegge all mat for deg. Det er vanlig å ikke spise det du ble dårlig på, for din del vaniljesaus, på ganske lenge, men så er det viktig å begynne å øve igjen. Og da starter du med veldig lite om gangen, til du har vent deg til den gode smaken som vaniljesausen har.

Som med alt annet, det hjelper å øve, så du må øve. Jeg synes godt du kan snakke med noen om angsten din, for den vil forsvinne hvis du virkelig vil. Nå rett før jul er det nok vanskelig å snakke med helsesykepleier på skolen, så det beste er å snakke med foreldrene dine, og at de kan hjelpe deg å eksponere deg for små porsjoner av mat som du ellers ikke ville spist pga redsel for at det er gått ut på dato.

Nå i begynnelsen av eksponeringen bør du smake på litt av all mat, og erfare at det ikke smaker dårlig, før du fortsetter å spise. Lære hjernen gode erfaringer for mat. Hvis noe er dårlig, og som regel så er det ikke det, så kjenner du det med en gang, og kan la det være. Ellers er det dumt å gå glipp av all den gode maten som finnes, i redsel for at det skal være dårlig, som det nesten aldri er.

Alle burde smake på mat før den kastes. Fordi det meste tåler mange dager etter holdbarhetsdato og det er virkelig feil å kaste ellers spiselig mat. Det kastes alt for mye mat, nettopp fordi folk leser datoen og kaster uten å smake eller lukte på det først.

Søk gjerne opp eksponeringsterapi, så kan du lese deg opp på hva den består i litt mer grundig. Den enkle forklaringen er at du skal utsette deg selv for små porsjoner av det du er redd for, og så skal du fortsette med små porsjoner til du føler du er klar til å øke porsjonsstørrelsen. Hos deg er det mat som kan være dårlig.

Jeg ønsker deg alt godt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen helsesykepleier

Besvart: 22.12.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål