Spørsmål og svar

Tåler vin og 40% forskjellig

Jente, 20

Hei har noen spørsmål rundt det med ulike typer alkohol. Når jeg drikker 40% kan jeg ta 1/4 flakse å bli veldig bra full. Drikker jeg vin derimot drakk jeg halve flaska før å ble veldig dårlig mens nå kan jeg drikke en hel flaske vin 12% og være helt edru men blir bare etterhvert kvalm. Kan det ha seg at jeg rett p slett ikke tåler vin ettersom at jeg blir dårlig hver gang. Og hvordan kan jeg føle meg helt edru på vin når jeg drikker så store mengder og bsre blir kvalm før jeg i det hele tatt ble full

Svar

Hei

Før vi begynner å forklare dette nærmere, må vi kanskje presisere at det er flere ting som har betydning for hvordan du føler deg når du drikker, annet enn kun alkoholstyrke og mengden du drikker. For eksempel kan det handle om dagsform den dagen; om du har spist på forhånd eller ikke; i hvilket tempo du drikker; om du drikker noe alkoholfritt ved siden av; hva slags omgivelser som er rundt deg der og da, og mer.

Når det gjelder sammenligningen mellom brennevin (40 %) og vin (12 %), så er det helt naturlig at du har ganske ulike reaksjoner. Når du drikker brennevin får du ofte i deg en ganske stor mengde alkohol på ganske kort tid. Da er det også naturlig at du føler deg kraftigere og raskere påvirket. Promillen blir høyere, men promillen blir også høy raskere.

Når det gjelder hvordan du reagerer på vin i seg selv, eller mer spesifikt, hvordan din reaksjon på vin har endret seg med tiden, så handler nok dette mye om toleranse. Om vi forstår deg rett, så føler du grovt sett at du tåler vin bedre nå enn før - både med tanke på hvor beruset du føler deg, og med tanke på graden av kvalme du opplever. Toleranse er kort sagt en tålegrense som du kan bygge opp over tid, først og fremst via gjentatte erfaringer.

Du spør om du kanskje ikke tåler vin. Det er i prinsippet mulig at du ikke tåler enkelte ingredienser spesielt godt. Men en mer sannsynlig forklaring er nok at alkohol i seg selv kan virke kvalmende i store nok mengder. Og når du drikker en relativt stor mengde av en væske vil også magesekken føles mer full enn ellers, noe som i seg selv kan føles kvalmende.

Og: kroppen kan noen ganger fungere sånn at dersom du har opplevd kvalme av en bestemt drikke- eller matvare, så kan dette minnet trigges i møte med samme drikke- eller matvare ved en senere anledning. Med andre ord så kan du gjenoppleve samme følelse, fordi kroppen liksom husker hvordan den reagerte sist. Men hvorvidt dette er en del av forklaringen i akkurat ditt tilfelle, kan vi selvsagt bare gjette på.

For øvrig vil vi alltids oppfordre til å være forsiktig med mengden alkohol du drikker, dersom du først skal drikke. Dette bidrar til å redusere risikoen generelt, og reduserer sannsynligheten for ubehagelige opplevelser.

Tipser om våre faktasider om alkohol, samt artikkelen under.

Hilsen RUSinfo 915 08588
www.rusinfo.no

Besvart: 21.8.2024

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål