Spørsmål og svar

Må jeg koke frosne bær før jeg spiser de?

Jente, 20

Hei. Jeg har kjøpt noen poser med frosne bær som jeg skal bruke til å lage smoothie. Men står på posene at man bør koke bærene først da de ikke er plukket i Norge. Men å koke dem blir jo bare kliss og vitaminene forsvinner. Jeg skjønner at det har noe med smitterisiko å gjøre. Jeg er litt redd for magesjau og sånt. Hvor stor er egentlig sjansen for å bli syk? Er den stor eller veldig mikroskopisk?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Du har rett i at importerte, frosne bær bør kokes først. Norovirus og Hepatitt A-virus overlever svært godt i fryste bær, og smitter til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann. Begge virusene dør ved varmebehandling og et godt råd er derfor å koke importerte fryste bær i 1 minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles. Det samme gjelder fryste grønnsaker. 

Se denne brosjyren fra mat tilsynet om hygiene og håndtering av bær, frukt og grønnsaker: https://www.mattilsynet.no

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 8.2.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål