Blir næringsstoffene i bærene ødelagt ved varmebehandling?
Jente, 14
Hei! Jeg er veldig i glad bær, men siden ferske er ganske dyre, så velger jeg heller å kjøpe frosne❄️. På noen emballasjer står det at bær bør varmebehandles før de skal spises. Mitt første spørsmål er; Blir næringsstoffene i bærene ødelagt da? Jeg vet at vitamin c forsvinner veldig fort når temperaturen blir høyt, men hva med de andre stoffene da? Mitt andre spørsmål er; Det har vel ikke så mye å si hvordan du varmebehandler bærene så lenge de blir varme? Jeg liker bare å ha bærene i en skål og setter den i mikrobølgeovn slik at den blir varm. Takk for svaret😁
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Det er riktig at noe vitamin C vil forsvinne ved oppvarming, men andre næringsstoffer som fiber, antioksidanter og mineraler blir ikke ødelagt. Det betyr totalt sett at bærene fortsatt er sunne og gode selv om du varmer dem!
Når det gjelder varmebehandling, så spiller det heller ikke så stor rolle hvordan du gjør det, så lenge bærene blir varme nok til å drepe eventuelle bakterier eller virus. Det kan være nok å koke dem opp kjapt, også kjøle dem ned etterpå. Mikrobølgeovn fungerer også fint, bare pass på at de blir gjennomvarme.
Se denne brosjyren fra mat tilsynet om hygiene og håndtering av bær, frukt og grønnsaker: Mattilsynet.no/importetebær
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 2.4.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål