Er det farlig at jeg har gått ned i vekt?
Jente, 14
Hei. I det siste har jeg gått ned 2-3 kg uten og gjøre noe. Jeg har ikke trent fordi det er ferie og har ikke spist noe annet en det jeg pleier, bare at jeg ikke har spist gluten på en uke. Men jeg ser tynnere ut også, er dette farlig? Eller hva kan det være?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Så flott at du skriver til oss når du lurer på dette! Om det at du har gått ned i vekt er farlig er dessverre vanskelig for meg å svare deg på uten å vite mer om deg. Generelt anbefaler ikke vi i ung.no at normalvektig ungdom går ned i vekt eller sulter seg. Du skriver at du har spist som vanlig, men at du har sluttet å spise gluten. Har du erstattet glutenholdige matvarer med noe annet? Eller har du kuttet ut måltidene? Har du funnet alternativer som inneholder like mye fiber, protein og andre næringsstoffer? Har du hatt mindre matlyst? Og over hvor lang tid har du gått ned i vekt? Du skriver ingenting om dette, og jeg kan derfor ikke vurdere om det er en negativ vektnedgang eller ikke.
Som ungdom er du i en fase i livet hvor kroppen din utvikler seg mye, og hvor det er svært viktig at du får i deg nok og riktig mat for at du skal få utvikle deg slik du skal. Jenter skal få mer fett på hofter, lår, rumpe og bryst. Dette er nødvendig for å komme i puberteten og få menstruasjon. Hvis du spiser lite mat i denne perioden, vil ikke kroppen få den energien og de næringsstoffene den trenger til å utvikle seg riktig. Det å spise for lite vil altså være svært uheldig og kan i verste fall føre til alvorlig sykdom som kan følge deg videre i livet.
I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite.
For et bedre svar vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De vil ha mulighet til å vurdere kroppsvekten din i forhold til høyden din, og hvorvidt dette vekttapet er farlig eller ikke. Helsesykepleier vil også kunne svare deg på flere spørsmål og hjelpe deg videre.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt og variert kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger ved et par artikler hvor du kan lese mer om dette.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 13.8.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
