Spørsmål og svar

Er hygiene så viktig på kjøkkenet, er det vits i å være så forsiktig?

Gutt, 18

Jeg vil lære å lage mat, men har et problem med rå kjøtt, kylling osv. Jeg vet ikke hvordan jeg skal holde kjøkkenet rent. Hva om jeg søler kjøtt saft på kjøkkenbenken hvordan rengjør jeg det? Er såpe og vann alltid nok? Hva med redskaper og skjærefjøl er da? Hva gjør jeg med oppvaskbørste etter jeger ferdig? Jeg tror ikke jeg kan legge den i oppvaskmaskins så hva gjør jeg da. Er det egentlig vits i p på være så forsiktig?

Svar

Hei.

Så fint at du skriver til ung.no. med spørsmålene dine.

Ja kjøkkenhygiene er viktig!

Jeg forstår at du grene vil lære deg å lage mat, det er en god ting å ville lære seg.

Det jeg forstår mindre, er alle spørsmålene du har rundt kjøkkenhygiene og rengjøring av kjøkken og redskaper. Har du ikke hatt mat og helse på skolen, og lært deg de grunnleggende kunnskaper om mat, råvarer og ikke minst hygiene?

Bor du for deg selv? Eller bor du sammen med foreldrene dine, eller noen andre voksne? Det enkleste vil være å tilby din hjelp på kjøkkenet, og ta instruksjoner fra de som allerede kan dette, og som til vanlig lager mat hjemme.

Du kan begynne med å lære å kutte grønnsaker, siden du er i tvil om kjøtt og hvordan det skal behandles. Det kan komme senere.

Du kan finne fram igjen bøkene du hadde i mat og helse, altså den teoretiske delen. Der vil du finne informasjon og kunnskap om alt du trenger å vite om redskaper, råvarer, rengjøring, alminnelig hygiene, ja egentlig alt du spør om vil du finne svar på der.

Også oppskriftsboken du hadde i grunnskolen kan være bra å finne fram igjen. Der finner du mange gode og enkle retter å lage.

  • Kjøkkenet rengjøres best med såpe og vann, sørg bare for å skylle bort all såpe når du er ferdig. Tørk godt og legg redskaper som er rene bort.
  • Oppvaskbørsten kan du henge opp, eller legger den ren på oppvaskbenken, eller der hvor dere oppbevarer oppvaskbørste og oppvaskkluten.
  • Om du skulle søle kjøttsaft på kjøkkenbenken, bruker du oppvaskkluten til å tørke opp sølet. Så skyller du kluten grundig, og kan etterpå kaste den til vask. Oppvaskkluten kan vaskes i vaskemaskin på 60 grader etter en dags eller to bruk.

Det er smart å holde kjøkkenet rent og ryddig, og ja, det er viktig å være forsiktig.

Det er også mye hyggeligere å lage mat som på forhånd er ryddet og ordentlig. Da finner du alt du trenger, og du slipper å starte matlagningen med å gjøre kjøkkenet rent og ryddig.

Du kan melde deg på et matlagingskurs. Der vil du også få grunnleggende kunnskap om hygiene og gode kjøkkenrutiner, og du vil kunne spørre om alt du vil og trenger å vite.

Jeg ønsker deg alt godt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen helsesykepleier

Besvart: 1.9.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål