Spørsmål og svar

Hva er sunnest av kjøttfilét og kjøttdeig?

Jente, 20

Hei! Vet at hel frukt og hele gryn er sunnere enn f.eks. smoothie og mel med tanke på å bevare mest mulig av matens opprinnelige struktur, men hvordan funker dette når det gjelder f.eks. kjøtt-filet vs. kjøttdeig?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Om noe er sunt eller ikke avhenger av hva det sammenlignes med, og i hvor store mengder det blir spist, samt hvor ofte det spises. Det er vanskelig å dra all mat under én kam, eller definere noe som sunt eller usunt.

Den siste tiden har det blitt økt fokus på å spise mest mulig råvarebasert, og minst mulig prosessert mat. Her er det også viktig å skille mellom de ulike gradene av prosessert mat.

Per i dag finnes det ikke egne offisielle kostråd knyttet til ultraprosesserte matvarer som gruppe, og det trengs mer forskning på feltet før man kan gi konkrete råd.

Det er ikke slik at all ultraprosessert mat er dårlig. I kostrådene står det som sagt ikke noe om ultraprosessert mat, men det står jo at man skal spise mer grønnsaker, frukt, ren fisk og så videre - så det er allerede vektlagt å spise mer råvarer generelt.

Det er viktig å poengtere at ikke alle ultraprosesserte matvarer skal puttes i samme bås. Noen tilsetningsstoffer og konserveringsmidler kan faktisk være bra, da disse har viktige funksjoner som f.eks å unngå at bakterier som potensielt kan være farlige får lov til å vokse i maten. På den andre siden så trenger man f.eks ikke at ting skal være evig holdbart.

I kostrådene står det at inntaket av godteri, brus, raffinerte kjeks, pølsebrød, pølser og hamburgere bør reduseres, og dette er også typiske usunne ultraprosesserte matvarer som vi ikke skal spise for mye av. Samtidig er det mange næringsrike og helsebringende matvarer som også er i ultraprosessert kategori, for eksempel yoghurt, grovt brød fra butikken og fiskekaker.

Et godt råd er først og fremst forsøke å følge kostrådene, og når det gjelder ultraprosesserte matvarer så se heller på innholdet i matvaren heller enn å fokusere på hvor prosessert matvaren er. For eksempel sier kostrådene at vi skal spise mer fisk. Hvis man bare liker fiskekaker er det mye bedre å velge fiskekaker med høyt innhold av fisk (f.eks 80% eller mer) enn å ikke spise fisk i det hele tatt. Fiskekaker med høyt innhold av fisk er et veldig sunt valg!

Det er flere problemer knyttet til begrepet "ultraprosessert mat", da dette først og fremst er et begrep som brukes om grad av prosessering på matvarer, og brukes en del i forbindelse med forskning. Man er også svært uenig om hvilke matvarer som skal ligge i kategorien ultraprosessert.

Inntil vi får mer håndfast forskning som kan gi oss egne råd om ultraprosessert så vil jeg råde deg til å forsøke å følge kostrådene (som er svært godt dokumentert i forskningen). Du kan lese mer om disse her: tips til sunt, balansert og variert kosthold

Hvis du tenker mye på dette med ultraprosessert mat og kosthold så vil jeg råde deg til å snakke med noen om dette, f.eks helsesykepleier på skolen din, fastlegen eller eventuelt en klinisk ernæringsfysiolog. De kan gi deg konkrete råd tilpasset akkurat deg.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 14.3.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål