Spørsmål og svar

Er et råvarebasert kosthold bedre for treningen min enn ultraprosessert?

Gutt, 16

Hei, jeg er veldig glad i å trene, spesielt overkropp. Jeg trener mest for muskelbygging, og har noen idoler på sosiale medier som jeg vil se ut som. Jeg ser at de jeg følger har sjuke dietter, noe som jeg ikke har råd til. Jeg har holdt meg til ferdig mat hittil, som bare er å varme i mikroen. Men jeg har også kommet til å lære at dette er ultraprosessert mat, og dette kanskje ikke er helt bra for deg. Klarer dere å svare på om en diet på naturlig mat vil ha større effekt på treningen min enn ultraprosessert mat. Jeg tenker da altså på næringsinnhold og effekt på treningen min.

Svar

Hei!

Så flott at du er interessert i trening og et sunt kosthold for god helse og prestasjon på trening. Dette med ultraprosessert mat er et relativt nytt tema innen kostholdsforskning og det finnes ikke helt gode nok data til å gi helt tydelige råd enda. Likevel skal jeg drøfte litt noen aspekter for deg som vi vet:

For det første, så ja - kostholdet ditt spiller en viktig rolle når det gjelder trening og prestasjon. Generelt sett vil et kosthold basert på "naturlig" og vanlig mat ha flere fordeler for treningen din sammenlignet med et kosthold som er hovedsakelig basert på ultraprosessert mat. Her kommer noen grunner til dette

Vanlig råvarebasert mat slik som frukt, grønnsaker, fullkorn, magert kjøtt og fisk, er i mange tilfeller mer næringsrik sammenlignet med ultraprosessert mat. Dette vil si at du får i deg flere viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og antioksidanter på samme innhold (energi).

Proteiner er viktige for å både bygge og reparere muskler etter trening. I råvarebasert mat som kylling, fisk, egg og belgfrukter får man ofte høyere proteinkvalitet enn det du finner i mange ultraprosesserte produkter.

Ultraprosessert mat kan også inneholde mange unødvendige tilsetningsstoffer, konserveringsmidler og fargestoffer som ikke nødvendigvis bidrar positivt til helsen eller ytelsen din. I de aller fleste tilfeller er det ikke farlig, men unldvendig. Naturlig mat har vanligvis færre tilsetningsstoffer.

Råvarebasert mat inneholder ofte kostfiber som kan bidra til utrolig mye bra for kroppen som bedre fordøyelse og opptak av næringsstoffer, mer stabilt blodsukker og lengre mettehetsfølelse. Dette er også positivt for energinivået ditt og ytelsen under trening.

Vi har svart på et spørsmål om helseeffekter av ultraprosessert mat tidligere. For å lese mer om dette vil jeg råde deg til å se på dette spørsmålet her.

Inntil vi får mer håndfast forskning som kan gi oss egne råd om ultraprosessert så vil jeg råde deg til å forsøke å følge kostrådene (som er svært godt dokumentert i forskningen). Du kan lese mer om disse her: tips til sunt, balansert og variert kosthold

Hvis du tenker mye på dette med ultraprosessert mat og kosthold så vil jeg råde deg til å snakke med noen om dette f.eks helsesykepleier på skolen din, fastlegen eller eventuelt en klinisk ernæringsfysiolog. De kan gi deg konkrete råd tilpasset akkurat deg.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 20.1.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål