Hvordan vet jeg om maten er ultraprosessert?
Jente, 19
Hvordan vet jeg om mat er ultraprossesert? Er det noen enkle tegn jeg kan se etter? Prøver å spise mindre ultraprossesert mat siden jeg har hørt det er usunt, men synes der er vanskelig å vite hva som er ultraprossesert eller ikke? For det kan jo ikke være slik at all mat med e-stoffer er ultraprossesert eller? For i så fall er jo nesten all maten jeg kjøper det? Har hørt at noen butikkbrød + knekkebrød er ultraprossesert mens andre ikke er det og lurer på om Coop Haveregull, Funkygine Havreproteinbrød, Wasa Falu Knekkebrød, Synnøve frøknekkebrød, og first price lomper er ultraprossesert siden jeg spiser mye av dette? I tillegg til cottage cheese mager, kesam naturell mager, kesam vanilje mager og xtra hamburgerygg? om de er det hva er noen bedre alternativ. Ønsker og enkle billige tips (student så knapt med tid og penger) til en mindre ultraprossesert hverdag
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt, og jeg forstår veldig godt at dette tema er forvirrende å forholde seg til! Det er heller ikke helt enighet blant eksperter eller i forskningen.
For det første så er ikke all ultraprosessert mat dårlig. Det at du velger grove kornvarer og brød av fullkorn med mye protein og fiber og lite sukker er et godt valg! - så fortsett med det!
På generelt grunnlag vil jeg råde deg til å heller fokusere på å følge de norske kostrådene (som forøvrig tar utgangspunkt i mer råvarer og mindre prosesseringsgrad), heller enn å utelukke alt ultraprosessert. Som du sier selv så er et produkt umiddelbart kategorisert som ultraprosessert dersom det har e-stoffer. Det trenger derimot ikke være noe skummelt, farlig eller usunt. Jeg skal forklare videre hvorfor:
Per i dag finnes det ikke egne offisielle kostråd knyttet til ultraprosesserte matvarer som gruppe, og det trengs mer forskning på feltet før man kan gi konkrete råd.
Det er ikke slik at all ultraprosessert mat er dårlig. I kostrådene står det som sagt ikke noe om ultraprosessert mat, men det står jo at man skal spise mer grønnsaker, frukt, ren fisk og så videre - så det er allerede vektlagt å spise mer råvarer generelt.
Det er viktig å poengtere at ikke alle ultraprosesserte matvarer skal puttes i samme bås. Noen tilsetningsstoffer og konserveringsmidler kan faktisk være bra, da disse har viktige funksjoner som f.eks å unngå at bakterier som potensielt kan være farlige får lov til å vokse i maten. På den andre siden så trenger man f.eks ikke at ting skal være evig holdbart.
Som du også nevner, så er godteri, brus, raffinerte kjeks, pølsebrød, pølser og hamburgere typiske usunne ultraprosesserte matvarer som vi ikke skal spise for mye av. Samtidig er det mange næringsrike og helsebringende matvarer som også er i ultraprosessert kategori, for eksempel yoghurt, grovt brød fra butikken og fiskekaker.
Et godt råd er å først og fremst forsøke å følge kostrådene, og når det gjelder ultraprosesserte matvarer så se heller på innholdet i matvaren heller enn å fokusere på hvor prosessert matvaren er. For eksempel sier kostrådene at vi skal spise mer fisk. Hvis man bare liker fiskekaker, er det mye bedre å velge fiskekaker med høyt innhold av fisk (f.eks 80% eller mer) enn å ikke spise fisk i det hele tatt. Fiskekaker med høyt innhold av fisk er veldig sunt valg!
Det er flere problemer knyttet til begrepet "ultraprosessert mat", da dette er først og fremst et begrep som brukes om grad av prosessering på matvarer og brukes en del i forbindelse med forskning. Man er også svært uenig om hvilke matvarer som skal ligge i kategorien ultraprosessert.
Inntil vi får mer håndfast forskning som kan gi oss egne råd om ultraprosessert så vil jeg råde deg til å forsøke å følge kostrådene (som er svært godt dokumentert i forskningen). Du kan lese mer om disse her: tips til sunt, balansert og variert kosthold
Hvis du tenker mye på dette med ultraprosessert mat og kosthold så vil jeg råde deg til å snakke med noen om dette f.eks helsesykepleier på skolen din, fastlegen eller eventuelt en klinisk ernæringsfysiolog. De kan gi deg konkrete råd tilpasset akkurat deg.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 11.11.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål