Er ultraprosessert mat egentlig så usunt som debatten tilsier?
Gutt, 20
Debatten rundt ultraprosessert inneholder ofte ganske steile fronter. Noen mener at slik mat er uheldig og nærmest som et banneord å regne, mens andre igjen mener at det nesten er helt uproblematisk å spise slik mat. Hva skal man egentlig tro på her? Kan dere her komme med noen innspill?
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt, og jeg forstår veldig godt at dette tema er forvirrende å forholde seg til!
Det første poenget går ut på at definisjonene av ultraprosessert mat er litt problematisk. Man setter både matvarer som man anser som sunnere (fiskekaker, og som man anser som mer usunne (godteri, potetgull, brus, energidrikk osv..) i samme kategori på bakgrun av prosesseringsgrad.
Det første problemet er altså at kategorien i seg selv gjør ting vanskelig, for det er ikke sånn all ultraprosessert mat dårlig.
Per i dag finnes det ikke egne offisielle kostråd knyttet til ultraprosesserte matvarer som gruppe, og det trengs mer forskning på feltet før man kan gi konkrete råd.
I kostrådene står det som sagt ikke noe om ultraprosessert mat, men det står jo at man skal spise mer grønnsaker, frukt, ren fisk og så videre - så det er allerede vektlagt å spise mer råvarer generelt.
Det er viktig å poengtere at ikke alle ultraprosesserte matvarer skal puttes i samme bås. Noen tilsetningsstoffer og konserveringsmidler kan faktisk være bra, da disse har viktige funksjoner som f.eks å unngå at bakterier som potensielt kan være farlige får lov til å vokse i maten. På den andre siden så trenger man f.eks ikke at ting skal være evig holdbart.
Godteri, brus, raffinerte kjeks, pølsebrød, pølser og hamburgere typiske usunne ultraprosesserte matvarer som man kan spise av og til, men ikke for mye av. Samtidig er det mange næringsrike og helsebringende matvarer som også er i ultraprosessert kategori, for eksempel yoghurt, grovt brød fra butikken og fiskekaker.
Et godt råd er å først og fremst forsøke å følge kostrådene, og når det gjelder ultraprosesserte matvarer så se heller på innholdet i matvaren heller enn å fokusere på hvor prosessert matvaren er. For eksempel sier kostrådene at vi skal spise mer fisk. Hvis man bare liker fiskekaker, er det mye bedre å velge fiskekaker med høyt innhold av fisk (f.eks 80% eller mer) enn å ikke spise fisk i det hele tatt. Fiskekaker med høyt innhold av fisk er veldig sunt valg!
Det er flere problemer knyttet til begrepet "ultraprosessert mat", da dette er først og fremst et begrep som brukes om grad av prosessering på matvarer og brukes en del i forbindelse med forskning. Man er også svært uenig om hvilke matvarer som skal ligge i kategorien ultraprosessert.
Inntil vi får mer håndfast forskning som kan gi oss egne råd om ultraprosessert så vil jeg råde deg til å forsøke å følge kostrådene (som er svært godt dokumentert i forskningen). Du kan lese mer om disse her: tips til sunt, balansert og variert kosthold
Hvis du tenker mye på dette med ultraprosessert mat og kosthold så vil jeg råde deg til å snakke med noen om dette f.eks helsesykepleier på skolen din, fastlegen eller eventuelt en klinisk ernæringsfysiolog. De kan gi deg konkrete råd tilpasset akkurat deg.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 26.9.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål