Spørsmål og svar

Kan jeg spise dette? Er det sunt?

Jente, 18

Hei! Jeg stresser mye over hva og hvor mye mat som er sunt. Pga av autisme kan jeg være fastlåst på spise det samme hver dag, derfor vil jeg prøve å gjøre hvert måltid sammensatt. Frokost: havregrøt, cottage cheese, chiafrø, eple Lunsj: 3-4 knekkebrød, liten boks makrell, agurk Middag: Ca. 1/3 proteinkilde 1/3 grønnsaker 1/3 langsomme karbohydrater. Kveldsmat: Yoghurt m müsli og frukt eller smoothie Er det greit å spisse dette hver dag? Kan jeg spise makrell i tomat hver dag hvis jeg også har fisk til middag hver dag (noen uker har jeg det)? Og kan jeg spise frokost til alle måltider flere dager i strekk når det er vanskelig å variere? Det er vanskelig å navigere mellom hva som er sann informasjon og ikke, det er mye motstridende informasjon på TikTok om f.eks tilsetningsstoffer, kosttilskudd og dietter. Jeg merker at jeg blir usikker og skremt av påstandene. Hvor kan jeg finne pålitelig informasjon om jeg vil faktasjekke?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Det er leit å lese at dette stresser deg så mye. Mat skal ikke være noe stressende, men noe hyggelig som gir deg energi til å fungere i hverdagen. Har du snakket med noen om det du går og kjenner på? Ofte hjelper det å få snakket med noen, f.eks helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungodm. De har møtt mange ungdommer i samme situasjon som deg, og vil kunne komme med gode råd.

Vi i ung.no kan ikke gi spesifikke helseråd eller kommentere på enkeltsituasjoner slik du etterspør, dette fordi vi ikke får stilt deg oppfølgingsspørsmål, journalført dette som en konsultasjon eller undersøkt deg nærmere. Vi kan derimot komme med generelle råd.

Makrell i tomat er et veldig sunt pålegg, så det er flott at du spiser det! Da får du dekket behovet ditt for omega 3 og sunne fettsyrer.

Det er helt generelt lurt å spise variert for å få i seg ulike næringsstoffer, da ulike matvarer inneholder ulike næringsstoffer. Makrell i tomat er en viktig kilde til omega 3 og sunne fettsyrer, som mange får for lite av, det er derfor positivt at du spiser mye av dette. Det anbefales at man spiser ca 200-300 g fet fisk i uka, og én medium boks makrell i tomat inneholder ca 100 gram. Det er derfor ikke nødvendig å spise det hver dag for å dekke behovet, men det betyr ikke nødvendigvis at det er negativt å spise mer heller.

Det diskuteres om man kan få i seg miljøgifter om man spiser store mengder fet fisk (da disse hoper seg opp i fisk), men dette er veldig usikkert, og det er ikke sånn at Helsedirektoratet fraråder å spise større mengder fet fisk. Samtidig er det ok å nevne det slik at det er noe du kan ta stilling til selv, og hvis det er andre pålegg du synes er godt, kan du gjerne variere litt. Mange nordmenn får i seg for lite hvit fisk, så det å bytte ut litt makrell i tomat med fiskekaker på brødskiva f.eks. vil være veldig bra for helsa di!

De norske kostrådene er fine å ta utgangspunkt i, hvor det blant annet anbefales å bruke grove kornprodukter, magre meieriprodukter og at frukt, bær og grønnsaker bør være en del av alle måltider. I de norske kostrådene kan du også lese mer om evidensen/studiene som ligger bak kostrådene. Det ser ut som måltidene du foreslår er i tråd med kostrådene, hvor du kan variere mellom hvilke frukt og grønnsaker du bruker, samt pålegg. Gjerne prøv å inkludere mer grønnsaker hvis det er rom for det også.

Hvis du har flere spørsmål, eller vil ha en konkret tilbakemelding på kostplanen din, vil jeg råde deg til å be om henvisning til klinisk ernæringsfysiolog gjennom fastlegen din. En klinisk ernæringsfysiolog kan sammen med deg gå gjennom kostholdet ditt og sette sammen en kostplan tilpasset deg og dine mål/ønsker :)

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 20.3.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål