Spørsmål og svar

Spiser jeg for mye makrell i tomat og kaviar?

Jente, 17

Hei! Jeg lurer på noen ting; er det for mye omega-3 eller noen andre næringsstoffer å spise en hel boks makrell i tomat (110g boksene) hver dag? Jeg liker det litt for mye, og spiser en boks på to skiver brød hver morgen eller etter skolen. Spiser av og til fisk til middag og, men det varierer hvor ofte i uka det blir. I tillegg spiser jeg kaviar på brødskivene på skolen hver dag. Prøver egentlig å velge sunt, har hørt mye dårlig om kaviar, men klarer ikke la være å spise det. Så derfor lurer jeg også på om det er veldig ille at jeg foretrekker den ekstra røkte varianten (Mørkeblå tube fra Mills)? Den har nok veldig mye salt i seg, og jeg elsker salt, og salter mye av maten jeg ellers spiser ekstra. Drikker VELDIG mye hver dag, vet ikke om dette er nok til å «nulle det ut» da. Så jeg lurer egentlig bare på om dette blir for mye fisk, og muligens også salt? Burde jeg endre på noe i spisevanene mine? Spiser nesten det samme på skiva hver dag, alltid i veldig lange perioder. Er det ok?

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Makrell i tomat er et veldig sunt pålegg, så det er flott at du spiser dette ofte. Da får du dekket behovet ditt for omega 3 og andre sunne fettsyrer.

Makrell i tomat er altså en viktig kilde til omega 3 og sunne fettsyrer, som mange får for lite av, og det er derfor positivt at du spiser mye av dette. Det anbefales at man spiser ca. 200-300 g fet fisk i uka. Én boks med makrell i tomat inneholder ca. 100 gram. Det er derfor ikke nødvendig å spise det hver dag for å dekke behovet, men det betyr ikke nødvendigvis at det er negativt å spise mer heller.

Det diskuteres om man kan få i seg miljøgifter om man spiser store mengder fet fisk (da disse hoper seg opp i fisk), men dette er veldig usikkert, og det er ikke sånn at Helsedirektoratet fraråder å spise større mengder fet fisk. Samtidig er det ok å nevne det slik at det er noe du kan ta stilling til selv.

Ellers er generelt lurt å spise variert for å få i seg alle de ulike næringsstoffene som kroppen trenger. Du kan derfor med fordel bytte ut makrell i tomat med andre sunne pålegg innimellom, hvis du klarer det. Eksempler på andre sunne og gode påleggsalternativer kan være ost og skinke, egg, leverpostei, nøttesmør, avokado og grønnsaker som tomater, agurk, paprika, salat osv. Mange nordmenn får også i seg for lite hvit fisk, så det å bytte ut litt makrell i tomat med fiskekaker på brødskiva innimellom vil også være veldig bra for helsa di!

Når det gjelder kaviar, så har du helt rett i at dette inneholder mye salt. Hvis du salter maten din mye ellers også, så gjelder det samme her; at du med fordel kan variere påleggsvariantene litt mer. Ellers kan kaviar kan helt fint inngå som del av et ellers sunt og variert kosthold.

Jeg vil også anbefale deg å ta en titt på disse artiklene hvor du kan finne flere tips til et sunt og variert kosthold, samt hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet ditt.

Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 12.10.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål